Storczyki Storczykowej
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Leśny Duch
- 1000p
- Storczykowa
pomarańczowemu Phalaenopsis bardzo szybko rośnie pędzik.jego stare pędy już zrzuciły kwiaty, ale i tak długo się trzymały. nie były bardzo urodziwe, ale trwałe. rozwinęły się chyba w listopadzie i dzisiaj odpadł ostatni. biały otworzył kilka pąków. 1 pąka otwiera też biały w bordowe ciapki. on ciągle jakieś puszczał, ale ciągle mu żółkną, ale 1 się teraz otwiera, niżej są też 2 kwiaty, które rozwinęły się wcześniej (chyba w grudniu). mojemu największemu Phalaenopsisowi zostały się 2 pąki, rosną i może zakwitną. ale martwię się o niego, bo na 1 liściu zauważyłam tą żółtozieloną plamę. te Phalaenopsisy, które je mają, są zdrowymi i silnymi roślinami, tylko mają te plamy, ale nie ma żadnych innych niepokojących zmian. korzenie są ok, liście są sztywne. mam nadzieję, że to nie choroba. a miniaturek, który jakiś czas temu zaczął gnić i gubić liście od dołu, niestety już całkiem ugnił. nic nie można zrobić. on pada. pewnie przy wkładaniu Vandy do szklanki skapnęła na niego woda, bo wiszą nad nim korzenie żółtej Vandy. zawsze staram się wycierać storczyki, jak zobaczę, że są mokre, ale widocznie nie zauważyłam i ta woda została między liśćmi...
- Storczykowa
- Storczykowa
biały już przedłużył. gdyby nie zrzucił już wcześniejszych kwiatów, teraz miałby ze 30. jak na 1 pęd to dużo kwiatów, ale tego storczyka już trochę mam, a podobno starsze rośliny puszczają więcej kwiatów niż młode. kiedyś u kogoś widziałam Phalaenopsisa, który miał 64 kwiatki, ale był duży i już pewnie nie młody, bo był okazały, rozrośnięty i z licznymi korzeniami. w mojej kolekcji nie ma obecnie rośliny, która jest u mnie dłużej niż 3,5 roku, bo wszystkie wcześniejsze już pousychały. z tych co mam obecnie najdłużej mam tego różowego, którego zdj. wstawiałam ostatnio w tym samym poście co zdj. tego nowego bordowo-pomarańczowego. ale to, co teraz jest w jego doniczce, to nie ta sama roślina, którą kupiłam we wrześniu 2005 roku, ale keik tej rośliny. Tamten Phalaenopsis 1,5 roku temu w szklarni stracił stożek wzrostu, poparzyło go słońce i odpadł mu liść sercowy i maleńki, właśnie wychodzący spomiędzy jego liści pędzik. ale puścił keiki, które teraz kwitnie po raz 2.
- Leśny Duch
- 1000p
Storczykowo, może jest tak dlatego, iż wielokrotnie używasz tej samej wody? Jeśli jest jakieś choróbsko, grzyb itp., to gdy jedna roślina zachoruje, przez wode przenosi sie na inne, a pomiędzy podlewaniami ma czas, by podrosnąć. Co o tym myślisz?Storczykowa pisze:niestety u mnie zawsze więcej pada niż przybywa.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Storczykowa
tylko Vandy wiele raz moczą się w tej samej wodzie, inne tylko podlewam, potem ta woda wycieka im na podstawkę i ją sobie piją. mogłyby się pozarazać tylko stojąc obok siebie, a te 3 co mają plamy nigdy nie stały koło siebie. 1 ma już takie od kilku miesięcy, żyje, niedawno kwitł i te plamy są tylko na 1 liściu. nie licząc plam testorczyki wyglądają bardzo zdrowo i normalnie. plamy nie są rozpaćkane i nie poszerzają się z dnia na dzień. to po prostu takie przebarwienia na liściu, nie wiem, czy to choroba czy nie.Leśny Duch pisze:Storczykowo, może jest tak dlatego, iż wielokrotnie używasz tej samej wody? Jeśli jest jakieś choróbsko, grzyb itp., to gdy jedna roślina zachoruje, przez wode przenosi się na inne, a pomiędzy podlewaniami ma czas, by podrosnąć. Co o tym myślisz?Storczykowa pisze:niestety u mnie zawsze więcej pada niż przybywa.
temu Phalaenopsis odpadł tylko liść sercowy, roślina została i puściła keika. jak roślina gnije od dołu to nie ma skąd puścić keika, a ten miał niższe liście i łodygę, więc puścił keika u podstawy. wtedy, w szklarni poparzyły się 3. 1 uscechł, 1 stracił stożek wzrostu, a biały (ten co teraz kwitnie) liść sercowy miał cały beżowy, ale stożka nie stracił, żyje do dziś i wszystko z nim ok. po prostu postawiłam je na środku szklarni nie wiedząc, że tam będzie tak widno (dach szklarni był przeźroczysty).No to i tak nieźle, najważniejsze, że jednak w jakiś sposób się roślina uratowała. Moje 3 padły bezpotomnie
- Storczykowa