Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
Dwójka to wyciągnięty Echinocactus grusonii - z reguły to te rośliny mają pokrój kulisty.
~Co to znaczy wyciągnięty?Artur89 pisze:Dwójka to wyciągnięty Echinocactus grusonii - z reguły to te rośliny mają pokrój kulisty.
Skoro miał być kulisty to czemu jest taki jaki jest?
To Ty chyba jesteś ekspertem od kaktusów. niczym go nie zasilam, tylko woda.
To sam sobie zmienił kształt?

BOŻENA
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzeczywiście grusonii.
Nie powiększyłem, bo myślałem, że jakiś kolumnowiec a się na nich nie znam.
Kaktusy wyciągają się z braku światła.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Troszkę nie rozumiem.Delete pisze:Rzeczywiście grusonii.Nie powiększyłem, bo myślałem, że jakiś kolumnowiec a się na nich nie znam.
Całą zimę stoi w słońcu południowym, od wiosny do pierwszych większych chłodów, a potem jest właśnie przenoszony.
Lato oczywiście na dworze południowy-zachód.
I w takim przypadku też ma za mało światła?

BOŻENA
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Jeśli na zimę jest przenoszony, a nie wyglądał jak kolumnowiec przy kupnie to oznacza, że nie zimuje dobrze i zamiast zapaść w spoczynek to nadal rośnie.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89
Ano zapomniałem dodać powodu deformacji rośliny. Tak jak powiedział Bartek 'brak słońca' a raczej jego niedobór. Powodem może być np. trzymanie na oknie północnym, gruba firanka, znaczna odległość od okna. Kaktusa warto raz na jakiś czas zasilić nawozem. Podlewamy oczywiście miękka wodą - deszczówką lub od bidy odstaną kranówką. W sklepach można kupić substancje zmiękczająca wodę - bodajże na PTMK o tym pisali. Uprzedzając twoje prawdopodobne pytanie "czy to zniknie?" odpowiedź brzmi - Nie, z czasem (w tym przypadku trochę długo to potrwa) nowe przyrosty przykryją stare i będziesz miała 'kulkę na pieńku'.
Edit: Mój E. grusonii stał na oknie zachodnim za firanką i nie wyciągnął się tak drastycznie jak twój. Poza tym po cierniach widać niedosyt światła - powinny być mocne, grube i wybarwione skoro jak mówisz "stoi całe lato na dworze pd-zach"
Edit: Mój E. grusonii stał na oknie zachodnim za firanką i nie wyciągnął się tak drastycznie jak twój. Poza tym po cierniach widać niedosyt światła - powinny być mocne, grube i wybarwione skoro jak mówisz "stoi całe lato na dworze pd-zach"
Mam swój mini staw, więc deszczówki mam pod dostatkiem, a w zimie bielutkiego śniegu do stopienia i podlewania, sama robię ziemię i nawet sprzedaję.Artur89 pisze:Ano zapomniałem dodać powodu deformacji rośliny. Tak jak powiedział Bartek 'brak słońca' a raczej jego niedobór. Powodem może być np. trzymanie na oknie północnym, gruba firanka, znaczna odległość od okna. Kaktusa warto raz na jakiś czas zasilić nawozem. Podlewamy oczywiście miękka wodą - deszczówką lub od bidy odstaną kranówką. W sklepach można kupić substancje zmiękczająca wodę - bodajże na PTMK o tym pisali. Uprzedzając twoje prawdopodobne pytanie "czy to zniknie?" odpowiedź brzmi - Nie, z czasem (w tym przypadku trochę długo to potrwa) nowe przyrosty przykryją stare i będziesz miała 'kulkę na pieńku'.
Wszystkie moje rośliny są wsadzane do mojej zrobionej ziemi ( kompostowa, odpowiednie liście itp.)
Mam kilka tylko kaktusów więc stoją na drewnianych pieńkach tuż przy szybie.

BOŻENA
- Artur89
Tak więc, kaktus nie był zimowany i przy niedostatecznej ilości słońca w zimie oraz zasilaniu wodą - wyciągnął się. jeśli masz możliwość to lepiej kaktusy trzymać na zewnątrz (w okresie wiosna-pocz. jesieni), tylko należy je zabezpieczyć przed deszczami.
- Hellann
- 10p - Początkujący
- Od: 14 wrz 2010, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Artur89, wysłałam Ci maila z kilkoma ważnymi pytaniami dotyczącymi kaktusów (żeby nie zaśmiecać tutaj tematów). Dopiero zaczynam przygodę z nimi, więc będę śledzić ten wątek.

Artur89 pisze:Tak więc, kaktus nie był zimowany i przy niedostatecznej ilości słońca w zimie oraz zasilaniu wodą - wyciągnął się. jeśli masz możliwość to lepiej kaktusy trzymać na zewnątrz (w okresie wiosna-pocz. jesieni), tylko należy je zabezpieczyć przed deszczami.
To moja poprzednia wypowiedź co do kaktusów na dworze.Bo-enka pisze:Troszkę nie rozumiem.Delete pisze:Rzeczywiście grusonii.Nie powiększyłem, bo myślałem, że jakiś kolumnowiec a się na nich nie znam.
Całą zimę stoi w słońcu południowym, od wiosny do pierwszych większych chłodów, a potem jest właśnie przenoszony.
Mam swój dom i trochę ogródka, 17 drzew, kilkanaście odmian krzewów owocowych więc dla paru kaktusów słonka nie brakuje w lecie czy zimie.

BOŻENA
- Artur89
Hmm a skąd masz mojego maila?Hellann pisze:Artur89, wysłałam Ci maila z kilkoma ważnymi pytaniami dotyczącymi kaktusów (żeby nie zaśmiecać tutaj tematów). Dopiero zaczynam przygodę z nimi, więc będę śledzić ten wątek.

- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Crassula ovata hobbit
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Potwierdzam - Echinocactus grusonii ma za mało światła i się wyciąga. Kaktus powinien mieć kształt kuli a tworzy się z braku światła cylinder.Bo-enka pisze:Troszkę nie rozumiem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Witam, przeglądając pewne forum rzuciła mi się w oczy taka roślina. Standardowe pytanie "...". Czekam na werdykt. Ja obstawiam jakąś lobivkę. Kwitnie bardzo widowiskowo - dopiszę ja rzecz jasna do listy zakupów
http://img718.imageshack.us/i/75450788.jpg/
http://img683.imageshack.us/i/47012971.jpg/

http://img718.imageshack.us/i/75450788.jpg/
http://img683.imageshack.us/i/47012971.jpg/