Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
Re: Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
Wow, gratulacje, czyli doczekasz się kwiatów.
Moje 2 lilie też przetrwały zimę (bez zadnego okrycia) - jedna już wypuszcza liście, druga jeszcze nie.
Moje 2 lilie też przetrwały zimę (bez zadnego okrycia) - jedna już wypuszcza liście, druga jeszcze nie.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podziwiam i gratuluję.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Dzięki, chociaż nie mam pewności ile w tym mojej zasługi. Zanim zakwitnie (jeśli ma zakwitnąć) wiele się może zdarzyć.
Posadziłam je w zeszłym roku. Mam wrażenie, że woli być pozostawione same sobie, no może poza zebraniem ślimaków.
Próbowałam je trochę zasilić i zaraz zareagowało deformacją liści:
Tak wygląda, trochę urosło, liście straciły podobieństwo do botwinki, no i straszą zapowiadane przymrozki...
Posadziłam je w zeszłym roku. Mam wrażenie, że woli być pozostawione same sobie, no może poza zebraniem ślimaków.
Próbowałam je trochę zasilić i zaraz zareagowało deformacją liści:
Tak wygląda, trochę urosło, liście straciły podobieństwo do botwinki, no i straszą zapowiadane przymrozki...
No i jak tam lilia, u mnie jedna rośnie ale nie bedzie kwitła a 2 zgniła choc po zimie cebula wyglądała zdrowo)
-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Lilia rośnie, ma już 120 cm. Ślimaki ją w tym roku omijają a i poskrzypek znalazłam niewiele.
Wierzchołek z pąkiem.
Szkoda sev, że straciłeś jedną cebulę. Miejmy nadzieję, że druga w przyszłym roku zakwitnie, bo moja już niestety nie.
Jeżeli uda się utrzymać przy życiu cebulki przybyszowe, to dopiero za jakieś cztery lata.
Wierzchołek z pąkiem.
Szkoda sev, że straciłeś jedną cebulę. Miejmy nadzieję, że druga w przyszłym roku zakwitnie, bo moja już niestety nie.
Jeżeli uda się utrzymać przy życiu cebulki przybyszowe, to dopiero za jakieś cztery lata.
Vituś, cieszę się, że himalajka tak pięknie rośnie, ale pamiętam, ile trudu włożyłaś w sadzenie i zabezpieczenie, to właściwie jest to jej odpowiedź na Twoją wspaniałą opiekę. Będę czekała na kwiaty
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I ja czekam na dalszą fotorelację. Gratuluję Vita, tak pięknego egzemplarza. Zapowiada się nieziemskie kwitnienie.
Ja, po nieudanej pierwszej próbie (zgnitą cebulę mi przysłali ) też posadziłam lilię himalajską, ale całkiem niedwano, więc jeszcze jest nieduża. Ale musi z nią być wszystko ok, bo przyrasta w liście, po kilka centymetrów dziennie Może w przyszłym roku zakwitnie?
Ja, po nieudanej pierwszej próbie (zgnitą cebulę mi przysłali ) też posadziłam lilię himalajską, ale całkiem niedwano, więc jeszcze jest nieduża. Ale musi z nią być wszystko ok, bo przyrasta w liście, po kilka centymetrów dziennie Może w przyszłym roku zakwitnie?
Co ciekawe ta gnijaca lilia wytworzyła 2 małe listki wyrastające spomiedzy łusek cebuli ale i one zgniły....
,Gratuluję Tobie sukcesu - moja lilia wyglada tak samo ja w zeszłym roku , nic się nie powiększyła
,Gratuluję Tobie sukcesu - moja lilia wyglada tak samo ja w zeszłym roku , nic się nie powiększyła
Jest wspaniała! Dla takiej nagrody warto się trudzić. Podejrzewam, że jak zacznie kwitnąć liczba chętnych do odwiedzenia Twojego pięknego ogrodu drastycznie wzrośnie . Ustawiam się w kolejce!
Pozdrawiam, Katri
Za czym tęsknię... Czego mi brak
Za czym tęsknię... Czego mi brak
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Vita kibicuje Tobie i każdemu centymetrowi himalajki. Trzymam kciuki za kwitnienie.
Kaśka
Kaśka
Vituś, no to prawie liliowe drzewko już masz!
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Wiki cudna ta himalajka Twoja ,mam nadzieję że moje młode kiedyś tak zakwitną a ponieważ jest trzy sztuki to może wyglądać pięknie.