Dalie wymagania,problemy - cz.1
Witajcie drogie Ogrodniczki i Ogrodnicy!
Zakupione karpy dalii wsadziłam do ziemi 17 maja, razem z łubinem, mieczykami i tawułką. Tawułka ma już około 25 cm, mieczyki różnie-niektóre 5 cm, niektóre 20 (jeden długi liść-łodyga jak szczypiorek) łubin maleńki ale jest a dalii ani widu ani słychu. Nawet nie wyjrzały z ziemi. Czy to normalne? Czekać jeszcze? A jeśli już powinny wyrosnąć a nie wyrosły to co może być tego przyczyną? Może niepotrzebnie sypnęłam ziemią z obornikem na rabatę przed sadzeniem? Czy możliwe,że to "spaliło" kiełkujące z karp dalie? Będę wdzięczna za wskazówki bo to moje pierwsze sianie-sadzenie w życiu.
Ania.
Zakupione karpy dalii wsadziłam do ziemi 17 maja, razem z łubinem, mieczykami i tawułką. Tawułka ma już około 25 cm, mieczyki różnie-niektóre 5 cm, niektóre 20 (jeden długi liść-łodyga jak szczypiorek) łubin maleńki ale jest a dalii ani widu ani słychu. Nawet nie wyjrzały z ziemi. Czy to normalne? Czekać jeszcze? A jeśli już powinny wyrosnąć a nie wyrosły to co może być tego przyczyną? Może niepotrzebnie sypnęłam ziemią z obornikem na rabatę przed sadzeniem? Czy możliwe,że to "spaliło" kiełkujące z karp dalie? Będę wdzięczna za wskazówki bo to moje pierwsze sianie-sadzenie w życiu.
Ania.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niektóre dalie maja już same z siebie rozłozysty pokrój. Ja uszczykuje te , które maja byc wysokie- czyli ponad 1.20m Nie lubię wysokich...
Rosły potem mniej wiecej równo na rabacie- jednak - co na fotce widać - jesienią już mniej pilnowane i nie wycinane przekwitłe w porę- troszkę te wyższe podskoczyły w górę...
Rosły potem mniej wiecej równo na rabacie- jednak - co na fotce widać - jesienią już mniej pilnowane i nie wycinane przekwitłe w porę- troszkę te wyższe podskoczyły w górę...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Może faktycznie za głęboko posadziłam, choć nie pamiętam na ile cm. ale wiem, że na tyle ile było napisane na opakowaniu. A jeśli faktycznie za głęboko posadziłam,to czy to kwestia czasu i wzejdą, czy też nie przebiją się już na powierzchnię? Jakie mogą być inne powody tego,że dalie nie wschodzą?
Ania
Ania
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
A może miały za sucho? Teraz po deszczach moje "marudy" moment wyszły na wierzch.Anap pisze:Może faktycznie za głęboko posadziłam, choć nie pamiętam na ile cm. ale wiem, że na tyle ile było napisane na opakowaniu. A jeśli faktycznie za głęboko posadziłam,to czy to kwestia czasu i wzejdą, czy też nie przebiją się już na powierzchnię? Jakie mogą być inne powody tego,że dalie nie wschodzą?
Ania
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Mam nadzieję, że nawóz ich nie spali- teraz z każdym dniem są nieco większe, choć ogólnie nadal maleńkie i nie wszytkie wyszły.
Wszystko na tej mojej rabacie jest maleńkie i jestem trochę sfrustrowana, a chwasty już się wysiały- pełno takich małych siewek, a przecież dopiero co wypieliłam wszystko tak dokładnie! Z pewnością ogród jest wielką lekcją cierpliwości i systematyczności.
ANia
Wszystko na tej mojej rabacie jest maleńkie i jestem trochę sfrustrowana, a chwasty już się wysiały- pełno takich małych siewek, a przecież dopiero co wypieliłam wszystko tak dokładnie! Z pewnością ogród jest wielką lekcją cierpliwości i systematyczności.
ANia
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
Aniu, mam bardzo podobne uczucia: chwasty rosną jak na drożdżach a kwiaty jedne marne, inne nieco lepiej a pozostałe zeżarły ślimaki. Dopiero jak wyłożyłam im trutkę to się uspokoiło. Pod moje dalie też wyłożyłam - profilaktycznie. Dopiero w ub. sobotę wysadziłam je ( dalie nie ślimaki ) z doniczek do gruntu, mimo że też nie są duże a o kwitnieniu to jeszcze dłuuugo nie będzie słychać Pozostaje nam życzyć sobie nawzajem cierpliwości i wytrwałości, pozdrawiam.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.