Dalie wymagania,problemy - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Anap
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 maja 2009, o 15:02

Post »

Witajcie drogie Ogrodniczki i Ogrodnicy!
Zakupione karpy dalii wsadziłam do ziemi 17 maja, razem z łubinem, mieczykami i tawułką. Tawułka ma już około 25 cm, mieczyki różnie-niektóre 5 cm, niektóre 20 (jeden długi liść-łodyga jak szczypiorek) łubin maleńki ale jest a dalii ani widu ani słychu. Nawet nie wyjrzały z ziemi. Czy to normalne? Czekać jeszcze? A jeśli już powinny wyrosnąć a nie wyrosły to co może być tego przyczyną? Może niepotrzebnie sypnęłam ziemią z obornikem na rabatę przed sadzeniem? Czy możliwe,że to "spaliło" kiełkujące z karp dalie? Będę wdzięczna za wskazówki bo to moje pierwsze sianie-sadzenie w życiu.
Ania.
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

moje były wsadzone do ziemi około 10 maja te które miały już kiełki szybko wyszły a są jeszcze 2 które nie dają znaków życia :) ale jeszcze daje im czas :lol: nie sądze by im zaszkodził obornik. dalie sadzi się płytko. może po prostu je za głęboko posadziłaś :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektóre dalie maja już same z siebie rozłozysty pokrój. Ja uszczykuje te , które maja byc wysokie- czyli ponad 1.20m Nie lubię wysokich...

Rosły potem mniej wiecej równo na rabacie- jednak - co na fotce widać - jesienią już mniej pilnowane i nie wycinane przekwitłe w porę- troszkę te wyższe podskoczyły w górę...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Anap
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Może faktycznie za głęboko posadziłam, choć nie pamiętam na ile cm. ale wiem, że na tyle ile było napisane na opakowaniu. A jeśli faktycznie za głęboko posadziłam,to czy to kwestia czasu i wzejdą, czy też nie przebiją się już na powierzchnię? Jakie mogą być inne powody tego,że dalie nie wschodzą?
Ania
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ustszczykiwanie, może to i dobry sposób na poskromienie wzrostu dalii, bo w tej cgwili mają 140cm, od trzech tygodni kwitną, ale trzeba przywiązywać, aby się nie wyłamywały. Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anap pisze:Może faktycznie za głęboko posadziłam, choć nie pamiętam na ile cm. ale wiem, że na tyle ile było napisane na opakowaniu. A jeśli faktycznie za głęboko posadziłam,to czy to kwestia czasu i wzejdą, czy też nie przebiją się już na powierzchnię? Jakie mogą być inne powody tego,że dalie nie wschodzą?
Ania
A może miały za sucho? Teraz po deszczach moje "marudy" moment wyszły na wierzch.
Anap
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No to w weekend dalie wyszyły nad ziemię, ale tylko na centymetr. Trudno mi sobie wyobrazić, żby zdążyły w lato urosnąć i na dodatek zakwitnąć- czy to w ogóle jest możliwe w tak krótkim czasie? Przecież teoretycznie powinny zakwitnąć już w lipcu-sierpnu, czyż nie?
Ania
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

cierpliwosci jak juz wyszły to szybko ruszą w góre tylko żeby ciepło było. zakwitną pewnie z lekkim opóźnieniem.
Anap
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No może teraz, jak w końcu wyszło słońce na Mazowszu :) Posypałam całą rabatę kwiatową takim nawozem w granulkach, bo ziemia raczej piaszczysta jest a obornika miałam tyle co kot napłakał, to może to ruszy rośliy do wyłażenia z ziemi :) Ale przede wszystkim słońce :)
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p
Od: 8 lut 2009, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"

Post »

Jak roślinki małe to nie należy podpędzać nawozami bo można je spalić.
Im potrzeba wody i ciepła. Tego pierwszego mamy ostatnio w nadmiarze więc potrzeba im ciepła. Dalie są roślinami ciepłolubnymi.
Jeszcze będziesz się cieszyła pięknem kwiatów tylko potrzeba czasu i cierpliwości.
Pozdrawiam Wojtek
Anap
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam nadzieję, że nawóz ich nie spali- teraz z każdym dniem są nieco większe, choć ogólnie nadal maleńkie i nie wszytkie wyszły.
Wszystko na tej mojej rabacie jest maleńkie i jestem trochę sfrustrowana, a chwasty już się wysiały- pełno takich małych siewek, a przecież dopiero co wypieliłam wszystko tak dokładnie! Z pewnością ogród jest wielką lekcją cierpliwości i systematyczności.
ANia
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16

Post »

Aniu, mam bardzo podobne uczucia: chwasty rosną jak na drożdżach a kwiaty jedne marne, inne nieco lepiej a pozostałe zeżarły ślimaki. Dopiero jak wyłożyłam im trutkę to się uspokoiło. Pod moje dalie też wyłożyłam - profilaktycznie. Dopiero w ub. sobotę wysadziłam je ( dalie nie ślimaki :wink: ) z doniczek do gruntu, mimo że też nie są duże a o kwitnieniu to jeszcze dłuuugo nie będzie słychać :( Pozostaje nam życzyć sobie nawzajem cierpliwości i wytrwałości, pozdrawiam.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Pierwsze dalie- niskie, w donicy... Z mojego sadzenia bulw... Jeszcze czerwona rozwija swoje pierwsze kwiaty, a inne z tych donicowych maja masę pąków...

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”