Ananas - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Korona musiała gdzieś po drodze (magazyn - sklep , sklep - dom ) przemarznąć , pewnie dopiero co , dlatego nie było widać , dla ananasa wystarczy zero i do widzenia .

Pozdrowienia , kozula
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój ananas posadzony kilka miesiecy temu ma się dobrze i obecnie wyglada jak na zdjęciu,była to pierwsza próba ukorzenienia i udana.Nie ma wiekszych wymagań i rośnie sobie. Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rośnie nieźle , ale na moje oko nieźle go też przędziory kuszają . Sprawdź Zuziu czy mam przywidzenia , czy Ty niechcianych lokatorów .

kozula
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

nie przędziory ale wciornastki to są :? Radze szybki oprysk bo to wyjątkowe cholerstwo jest :idea: Srodki takie same jak na przędziorki :idea:
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widziałam w Leroy Merlin całkiem nieduże rośliny ananasów z zawiązanymi owocami po 54 zety za doniczkę . Wyglądały superowo .

kozula
Awatar użytkownika
natija
500p
500p
Od: 8 lut 2009, o 23:43

Post »

Mój ananas ma pełno odrostów i zastanawiam się czy nie powinnam je rozdzielić,żeby matka nie ucierpiała,ale czy jak je rozdzielę to też może ucierpieć?Czy może lepiej to tak zostawić ? Mam ja niecałe 2 lata od malej szczepki.A oto zdjęcie,napiszcie co sadzicie.
Obrazek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Natija, czy Twój ananas jest zwyklym ukorzenionym sklepowym, czy jakims kwiaciarnianym? Jest zupelnie nie podobny do mojego ukorzenionego, mój ma sztywne ostre liscie i nie ma białych obramowek.

Pozdrawiam, Petr.
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

moj to Ananas Variegatus i tez ma ostre liscie :)
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

Nie wiem czy nie powinnam oddzielic odrostow,nie chce,zeby matka ucierpiala,przez tyle odrostow,ale tez boje sie,sama ingerowac,bo nie wiem czy dobrze jej zrobi jak je oddziele,napiszcie ....
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

W końcówce marca jak będzie już roślina w pełni wegetowała możesz oddzielić wszystkie odrosty o ile mają własny nawet maleńki system korzeniowy. :wink:
Awatar użytkownika
natija
500p
500p

Post »

Ok,Dzięki za odpowiedz :)
Awatar użytkownika
nelly.trott
100p
100p
Od: 10 lip 2008, o 14:54

Post »

Polecam przejzec formum na którym bywam dosc czesto bo latwiej z literkami :)
Ale jak przejzycie stronki to tam jest znajoma z forum która ma ananasy w domu i owocujace tez =)

ananasowa przygoda
Bardzo przepraszam za brak polskich liter ale takich nie mam :( Zapraszam do mojego watku
baca
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2010, o 18:29

Rośliny egzotyczne-ananas,ukorzenianie

Post »

Czy wiecie że w pierwszej dekadzie dwudziestego wieku uprawiano w Polsce ananasy na skale przemysłową.Produkcja była zlokalizowana w Dzikowie k/Tarnobrzegu a owoce trafiały do Krakowa,gdzie były porcjowane i oblewane czekoladą,a następnie trafiały do sklepów.Uprawa odbywała się w cyklu dwu letnim. Ogrzewanie biologiczne-jako podkład w inspekcie był koński nawóz przykryty ziemią kompostową.Jeśli Ktoś ma życzenie uprawiać ananasy w naszych warunkach klimatycznych,to podaje sposób;Kupić owoc ananasa w sklepie,odciąć liście z łodygą,pozostawić dwa dni w mieszkaniu celem zasuszenia rany,posadzić w doniczce o objętości około dwóch litrów ziemi,podlewać przez podstawek. Doniczkę z ananasem osłonić torebką foliową,ażeby zwiększyć wilgotność i ciepło sadzonki.Temperatura winna oscylować około 28 stopni. Po ukorzenieniu sadzonki, możemy w drugiej połowie maja wysadzić do gruntu pod osłony.Przesadzać należy bardzo ostrożnie.aby nie uszkodzić korzeni,ewentualnie obciąć korzenie to sadzonka w krótkim czasie wypuści nowe. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”