Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Piwonie(peonie) i ich pielęgnowanie...

Post »

irysek99 pisze:Macie piękne piwonie, moim od jakiegoś czasu zasychają pąki kwiatowe. Dlaczego? Co robić?
gardener1987 pisze:Proszę o radę. Dostałam w tamtym roku piwonię od teściowej , piękne kępki i wsadziłam je u siebie w ogrodzie, będąc u niej w święta zauważyłam że u niej już pięknie wychodzą z ziemi a moje nie:( więc je dzisiaj trochę odkopałam i jakie było moje zdziwienie że na kłączach zrobiła się taki biały nalot i część jest kompletnie do wyrzucenia:( może wiecie jaka mogła być przyczyna?? wstawię zdjęcia tych piwonii wieczorkiem.

Pierwszym powodem takiego stanu rzeczy może być zbyt słaba gleba. Piwonie sadzimy na glebach przepuszczalnych, lecz żyznych, przeciętnie wilgotnych. Zjawisko zasychania pąków kwiatowych spotyka się najczęściej na roślinach posadzonych na piaszczystych glebach, zbyt suchych i ubogich w okresie wykształcania pąków. Do czasu kwitnienia, szczególnie w okresie suszy, piwonie potrzebują dość intensywnego podlewania, gdyż brak wody prowadzi do zasychania pąków kwiatowych. Ten sezon jednak obfitował w opady. Jeśli w glebie był dostatek wody, powód ten, w tym przypadku możemy wykluczyć.

Przyczyną słabego kwitnienia dużej wyrośniętej karpy lub zupełnego braku kwiatów może być również, na słabszych glebach, niedożywienie lub przenawożenie azotem. Ponieważ jednak piwonie, ze względu na wykształcanie co roku olbrzymiej masy liści, są roślinami dość żarłocznymi w składniki pokarmowe, od wiosny należy je nawozić nieorganicznym nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami, a tuż przed kwitnieniem można dodatkowo zastosować nawóz do roślin kwitnących, zawierający zwiększone dawki potasu.

Ze względu na tegoroczne silne opady deszczu i wilgotną aurę, gdy piwonie kwitną bardzo słabo, mimo że zawiązały wiele pąków, które mając 0,5 cm średnicy zbrązowiały lub sczerniały, powodem może być szara pleśń. Najczęściej porażane tą chorobą są rośliny przenawożone azotem - rośliny takie mają bardzo duże, intensywnie ciemnozielone liście, miękkie w dotyku. W wilgotne lata warto co 7-10 dni (dokładne info znaleźć można na etykiecie każdego preparatu), opryskiwać rośliny środkiem grzybobójczym. Przeciwko szarej pleśni można stosować preparaty: Biosept, Kaptan, Ronilan, Sarfun, Rowral 50 WP, Rowral 25 SC, Sumilex, Benlate, Euparen, w stężeniu zalecanym przez producenta. Jeśli lato jest słoneczne i suche, wystarczy stale usuwać chore i gnijące części roślin.

Szara pleśń rozprzestrzenia się wyłącznie na częściach nadziemnych roślin. Jesienią warto znacznie skrócić pędy piwonii, ponieważ właśnie na nich zimują formy przetrwalnikowe (sklerocja) grzyba. Podczas przesadzania piwonii na nowe miejsca należy karpy starannie oczyścić z resztek łodyg i liści, by nie dopuścić do przenoszenia się grzyba. Jeśli poprzednio rośliny chorowały, trzeba moczyć karpy przez 30 minut w roztworze Sadoplonu 75 lub zawiesinie Kaptanu 50 (przygotowanej według przepisu na etykiecie środka).

W kolejnym roku rośliny, na których stwierdzono w poprzednim roku porażenie szarą pleśnią, trzeba co najmniej trzykrotnie opryskać co 2 tygodnie środkami grzybobójczymi: pierwszy raz gdy zaczynają się rozkładać liście na łodydze i ostatni raz na krótko przed rozpoczęciem okresu wybarwiania pąków kwiatowych.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje piwonie bardzo się spieszą, Festiva Maxima ma już duże pączki, młodziutka Sorbet, kupiona z jednym oczkiem też pokazuje malutki pączek;

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Wsadziłem dwa tygodnie temu "kłącza" piwonii. Zgodnie z zaleceniami bardzo płytko - ok 2cm pod ziemia. Miały już widoczne pąki,a póki co nie widzę nic nad ziemią, martwić się czy nie?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze się nie martw, jeśli kłącza były w dobrym stanie, troszkę później ale wylezą
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

to prawda ja w marcu sadzilam,a dopiero teraz wychodzą
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Kłącza były w kapitalnym stanie więc cierpliwie poczekam ;-)
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

Witam,
W marcu zostałam zmuszona sytuacja do zajęcia się działką rodziców i mam trochę mało czasu na sprzątnięcie i naukę a sporo pytań. Oczyszczam z perzu i chwastów stopniowo poszczególne rabatki, a że szybko to nie idzie to i czasu na samokształcenie coraz mniej pozostaje. Zauważyłam że w kilku miejscach w tym perzu zaczynają wybijać się pojedyncze pędy piwonii. Czy zrobię im wielka krzywdę jeśli wykopię je teraz (razem z tym perzem) oczyszczę i przeniosę na inne miejsce już trochę oczyszczone i przekopane? A może lepiej dla nich jeśli zostawię je w tym zielsku do jesieni?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Jeśli Ci nie żal kwiatów, czyszczenie z perzu warto zrobić teraz i podzielić karpy. :)
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dziękuję ślicznie za odpowiedź :)
Obawiam się że one i tak nie zakwitną i pewnie już nie kwitły ostatnio bo wyglądają marnie i rosną pod drzewami już w tej chwili. Myślę, ze jednak je przeniosę a na kwiaty poczekam. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
kasia29
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2012, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje piwonie,które przesadzalam na wiosnę,rosną bardzo ładnie,jednak są o ok.5 cm. niższe niz ta nie przesadzana.Dam znać czy zakwitną :D
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

a u nas odwrotnie :) te świeżo przesadzone ładniej puszczają od tych zostawionych;
wygląda na to, że poprzedni właściciel działki (po którym one jeszcze zostały) wkopał je trochę "przygłęboko"; baliśmy się przesadzania, bo tyle mitów jest w tym temacie, ale widać, ze im to na lepsze wyjdzie :)
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

to brzmi optymistycznie. Jestem ciekawa czy przełoży się to na kwitnienie. Ja planuje dzisiaj spróbować z jednymi, ale nie wiem czy uda mi się to czasowo. Potem będę pisać czy zakwitły w tym roku czy w ogóle nie przeżyły przeprowadzki :wink:
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Miejmy nadzieję, że te moje też mają silne geny i przeżyją bo właśnie dzisiaj jedne przeprowadziłam a nad drugimi się zastanawiam, ale czeka je ten sam los jeśli nie uda mi się uwolnić ich od zielska. Jeśli natomiast poddadzą się zabiegom i nie ulegną uszkodzeniu to pozostaną do sierpnia na swoim starym miejscu, a ja będę porównywać jak się zachowują jedne i drugie
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”