Nasze 1500m2 - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500m2 - cz. 3

Post »

Małgosiu - w Poznaniu susza, zazdroszczę więc deszczu. Kilka rózyczek zwiesza nawet główki, oczywiście najbardziej Goldenka, ale też pnąca Parole nie daje rady. Uwielbiam irysy, masz ich naprawdę sporo. U mnie zostały może 3 kępki, cieszą, ale kwiatów niestety jest niewiele. Kiedyś je rugowałam i posadziłam nad Wartą.Kto wie, czy kiedyś nie nastąpi taki moment, że powrócą do ogrodu.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu takie żywe ozdoby są najpiękniejsze ;:167 Kwiatuchy dziękują za pochwały ;:196

Aniu TROJA twoja córcia wie co piękne :D Goździki uwielbiam pasjami za ich zapach.

Wiolu tulipanka zauważyłam, że ten ro jest bardzo dobry dla powojników, ładnie kwitną nawet młodziutkie sadzonki. Deszczu przydałoby się znowu :wink:

Aniu anabuko chciejstwa rodzą się non stop, trzeba by w ogóle nie zaglądać na forum :lol: Cieszę się, że kwiatuszki znalazły u ciebie uznanie ;:196

Ewelinko co ja czytam? Rodzinka powiększy ci się o nowego futrzaka? Mam nadzieję, że pokazałaś go u siebie, zaraz tam biegnę ;:65 Powojników jak wiesz ciągle mi mało, a ten rok jeszcze bardziej pobudził ich chciejstwa, bo jest wyjątkowo udany dla tych cudnych pnączy ;:173

Paulinko nadal nic u ciebie nie popadało? Ja w tym tygodniu pewnie też uruchomię podlewanie, bo gorąco się tak zrobiło, że tamto podlanie już pewnie nie wystarcza... Ville de Lyon u mnie jest dopiero drugi rok, a posadziłam go pod jesień, więc niestety nie wiem czy powtarza kwitnienia, choć teoretycznie powinien :wink: Do tej podpory z biedry spróbuj dospawać (tzn. męża poproś :wink: ) jakiś grubszy drut żebrowany, wtedy będzie stabilniejsza. Choć pod powojniki to one trochę za niskie... Gratuluję zakupu ;:215 Teraz już możesz spokojnie planować :D

c.d.n.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko Florek też uważa samego siebie za piękną ozdobę i ciągle "ozdabia" sobą wszelkie parapety, półki i wszystko co się tylko da :lol: Bąbel wiercioch i tak długo by nie usiedział w roli ozdoby :;230 Mam ten sam problem, chciałoby się pokazać każdego kwiatuszka, bo moim zdaniem każdy na to zasługuje, ale niestety ograniczenia czasowe są nie do przeskoczenia ;:185

Mariusz mam nadzieję, że deszcz dotarł jednak do ciebie, bo to podstawa ogrodowania... Sama widzę po moich roślinach jak się zachowują gdy podlewam je z wodociągu, a jak po deszczu... Powojniki mają dobry rok, od razu nowe chciejstwa obudziły się ze zdwojoną siłą ;:223

Alu dziękuję ;:196 Nigdy nie badałam swojej gleby, ale po obserwacjach kwitnień i chwastów :wink: też się skłaniam ku twierdzeniu, że jest zasadowa :D

Ewuś nadal masz taką suszę? Mam nadzieję, że jednak deszcz dotarł. W irysach kochałam się jeszcze w ogrodzie babci, a od dwóch lat przepadłam kompletnie 8-)

-- 28 maja 2018, o 11:43 --

Przepraszam za tak haniebne zaniedbanie was :oops: . Jednak ostatnio ze wszystkim mam straszne zaległości, i ogrodowe i poza ogrodowe tym bardziej. Zawsze trochę nadrabiałam w soboty, ale w tę mieliśmy komunię u kuzyna, więc nie dość, że w sobotę nic się nie dało zrobić, to jeszcze przed sobotą trzeba było poświęcić czas na ostatnie zakupy i takie tam? Impreza była za to całkiem udana, miło spędziliśmy czas, choć nie do końca przepadam za takimi rozrywkami ;:224 . Za to prace stoją odłogiem 8-)
Ogród codziennie ma swoje niespodzianki, już od dawna nie nadążam za jego kwitnieniami? A już żeby pokazać to wszystko na forum to musiałabym nie odchodzić od komputera?
Dość narzekania, teraz mała porcja starań mojego ogrodu :wink:

Nie może zabraknąć powojników
Daniel Deronda
Obrazek

Obrazek

Dzieci Warszawy
Obrazek

Obrazek

Ville de Lyon
Obrazek

Trochę irysów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Syberyjski Contrast In styled
Obrazek

W tym sie zakochałam bez pamięci ;:167
Obrazek

Liliowiec póki co samotny
Obrazek

Piwonie już coraz liczniej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bodziszki
Mój nowy ulubiony bodziszek Elke
Obrazek

Kantabryjski
Obrazek

Brookside
Obrazek

Magnificum
Obrazek

Czerwony album
Obrazek

Czerwony Max Frei
Obrazek

Plenum
Obrazek

Krzewuszka
Obrazek

Pęcherznica
Obrazek

Jaśmin taki niby zwykły, ale zapach ;:173
Obrazek

Dyptam
Obrazek

Kocimiętka Walker?s Low trzyma pion :wink:
Obrazek

Astry alpejskie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piaskowiec
Obrazek

Przetacznik pagórkowy Koeningsblau ? uwielbiam tę kępę niebieskosci :D
Obrazek

Szałwia omszona
Obrazek

Posłonek w tym roku dość kiepsko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arizema amurska
Obrazek

Obrazek

Przelot pospolity 'Coccinea'
Obrazek

Zawciągi szerokolistne
Obrazek

Obrazek

Delosperma
Obrazek

Róże też już zaczynają, ale zdjęcie mam póki co jednej
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fiu fiuu fiuuu ileż ty masz bodziszkow :shock:
wszystkie piękne. Nawet już wiem ,że kantabryjski mam. :)
Iryski slicznosci. To samo można rzec o Piwoniach i pięknych rozach.
Jaki dziwny,ciekawy i ładny ten przelot.
pierwszy raz taką roślinke widzę. ;:173
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Pięknie kwitną Ci bodziszki :wink: moje chyba mam za mocno w cieniu bo dopiero się zbierają do kwitnienia. A powojniki cuda, mój jeden ze świeżo kupionych cały zwiędł i nie wiem co źle zrobiłam, już powoli zaczynam ich nie lubić.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Gosiu,

nie tylko ty masz zaległości ogrodowe i te inne. Nie wiem, jak ten czas ucieka.
Niestety codziennie musimy podlewać, ostatni deszcz padał kiedyś w kwietniu. A przepraszam, raz w maju pokropiło, jak to się mówi: "jak ksiądz kropidłem".
Na jednym z fotek widzę trawę kostrzewę siną. Przycinasz ją po kwitnieniu?
Wszystkie roślinki na fotkach ślicznie się prezentują.
Jeśli nie masz nic przeciwko, załączę fotkę powojnika, który, jak pisałaś, ci wyginął.

Obrazek
Nely Moser

:wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Straaaaasznie długo mnie tu nie było, sama nawet nie wiem, jak to się mogło stać. Staram się odwiedzać ulubione wątki regularnie, a tutaj taka wtopa :oops: ;:196 Za to mogłam przez dłuższy czas nie wychodzić z ogrodu, poznać Potwora Ogrodowego :;230 i wszelkie kwitnienia. Taki potwór bardzo by mi się przydał. Nad swoim pracuję już od dłuższego czasu i niestety nic nie osiągnęłam. Widocznie znasz skuteczniejsze metody ;:306
Powojniki masz cudowne i chyba w wiekszości, przynajmniej z tych pokazanych, wielkokwiatowe wcześnie kwitnące ;:oj Musi im u Ciebie odpowiadać, bo jednak nie mają wielu entuzjastów. Może źle się wyraziłam, bo takich na pewno znalazłoby się wielu, ja również do nich się zaliczam, ale tyle się czyta o ich trudnej uprawie, że w zasadzie oglądam je tylko u innych. Co prawda mam Little Mermaid i, odpukać ;:124 , na razie rośnie nieźle, chociaż jeszcze jest maleńki. Nie mogę tego powiedzieć o dwóch późnokwitnących, bo te co roku łapią uwiąd i jeżeli w tym roku będzie to samo, to zasilą kampost i już.
Iryski masz śliczne, na tego który skradł Twoje serce i ja zerkam łakomym wzrokiem ;:224
Pozdrawiam ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu anabuko bodziszków mam jeszcze więcej, ale pokazuję na raty, bo nie wszystkie kwitną w tym samym czasie. Świetny opis przelota, pasuje do niego jak ulał :D

Aniu TROJA często czytałam o bodziszkach, że to typowe rośliny do miejsc cienistych, więc na początku tam je właśnie posadziłam i byłam zdziwiona, że nie wyglądają na szczęśliwe :wink: Dopiero gdy się zaczęłam wczytywać w wymagania każdej odmiany okazało się, że jakoś wolą słońce... Teraz sadzę je maksymalnie w półcieniu i o wiele ładniej kwitną. A jak się nazywa ten twój zwiędnięty powojnik? Był już posadzony do ziemi? Zanim całkowicie zniechęcisz się do tych cudnych pnączy spróbuj najpierw z powojnikami włoskimi. One są najbardziej wytrzymałe i co najważniejsze nie słyszały o tym, że mogą zachorować na uwiąd :lol:

Paulinko to straszne z tym brakiem deszczu. W tym tygodniu co prawda też już musiałam uruchomić podlewanie, jednak ten poprzedni zastrzyk deszczówki dobrze zrobił roślinom. Trzymam kciuki, aby i do ciebie wreszcie deszcz dotarł ;:333 Trawę kostrzewę siną w tym roku postanowiłam przyciąć po zimie na dość krótkiego jeża i wyszło jej to na dobre ;:108 Dziękuję za zdjęcie Nelly Moser, chociaż w ten sposób będzie obecna w moim ogrodzie ;:196 To taki piękny powojnik...

Iwonko 1 dziękuję ci bardzo za słowo "ulubione" wątki ;:196 Cieszę się ogromnie, że mój skromny wciąż ogródeczek do nich się zalicza ;:138 Potwór ogrodowy :lol: będzie miał dług weekend, więc po cichutku liczę na to, że kilka prac znów posunie się trochę do przodu ;:224 Jak to nic nie osiągnęłaś ze swoim? Przecież piesia kupił i nawet ogonek obiecał naprawić :D Jeśli chodzi o powojniki wcześniekwitnące to niestety jestem pod tym względem niereformowalna... Gdy któryś szwankuje obiecuję sobie trzymać się z daleka od tej grupy, ale wystarczy, że któryś rozłoży kilka tych ogromnych kwiatuchów i już głupieję na ich punkcie na nowo i bez reszty ;:223 Wydaje mi się też, że ich kiepskie sprawowanie to po trosze nasza wina, bo weźmy takiego Daniela Deronda, sprawcę całego zamieszania powojnikowego :wink: Kilka lat siedział na słonecznej rabacie, wypuszczał jednego lichego pęda, który zaraz zamierał. W geście rozpaczy przesadziłam go w największy upał 2-3 lata temu na rabatę półcienistą, z roku na rok wyglądał coraz lepiej, aż w tym roku zakwitł tak:
Obrazek
Kwiaty mają dobre 25 cm średnicy...
Jeśli chodzi o poźnokwitnące to mam wręcz odwrotne doświadczenie od twojego. Mam kilka i póki co odpukać rosną bezproblemowo, a nawet ładnie kwitną. W tamtym roku przerzuciłam na nie afekt z wcześniekwitnących :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,cudowności kwitną w twoim ogrodzie ,powojniki niebieskie uwielbiam ,a irys w odcieniach jasno i ciemno niebieskich jest cudny też bym go chciała mieć :uszy ,susza u mnie ogromna ,żadnego deszczu od prawie miesiąca nie było ,wiec ja codziennie z wężem ,bo nie podleję ogrodu przez jeden dzień ,pozdrawiam ;:168
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś ja powojniki uwielbiam wszystkie, choć nie zawsze z wzajemnością :wink: Irysem nawet em się zachwycił, choć - w przeciwieństwie do mnie - nie każdego kwiatka potrafi docenić... U mnie też już niestety jest sucho, tyle że poprzedni porządny deszcz pozwolił roślinom nabrać sił na obecne upały. Trzymam kciuki, aby i do ciebie zawitało podlewanie z chmury ;:333

Trzeba trochę przyspieszyć, bo ogrodu wcale nie obchodzi, że nie mam dla niego czasu i co rusz zasypuje mnie nowymi kwitnieniami :wink: A że przed nami dłuższy weekend i mój Potwór Ogrodowy będzie w domu, to na forum znów czasu braknie... Mam cichutką nadzieję, że uda się co nieco "popchnąć" do przodu :wink:
Zdjęcia z weekendu, udało mi się kilka cyknąć po powrocie z komunii ;:224 Od tego czasu nawet nie miałam kiedy przelecieć się z aparatem... Po południu nie wiadomo co najpierw robić, chwasty szaleją na całego, zaczęły się truskawki, do tego susza, a że nie wszędzie jeszcze jest rozłożone kropelkowe to i z wężem trzeba było potańczyć :wink: Wczoraj wróciłam z warzywnika po 20-tej, miałam już zakończyć prace, usiąść spokojnie na tarasie, pozachwycać się zapachem piwonii z miseczką truskawek na kolanach :wink: , gdy nachyliłam się nad różą Westerland (ci którzy ją mają wiedzą jak pachnie...) i moim oczom ukazał się straszny widok - horda mszyc wysysająca soki z mojej ulubienicy :twisted: I trzeba było czym prędzej biec z odsieczą ;:163 , a że już miałam rozrobiony oprysk to od razu przeleciałam po całym ogrodzie Obrazek. I spokojny wieczór diabli wzięli... Nawet już zdjęć nie robiłam, bo za ciemno było.

Nastał czas goździków ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arctic Fire
Obrazek

Obrazek

No i oczywiście powojniki...
Daniel Deronda i Teshio
Obrazek Obrazek

Pierwszy kwiat i do tego z przekłamanym kolorem Warszawska Nike
Obrazek

Niobe
Obrazek

Viola
Obrazek

Fryderyk Chopin
Obrazek

Piwonie, aż żal że mam ich zaledwie kilka :cry:
Obrazek

Bowl of Beauty
Obrazek

Sarah Bernhard ? pomyśleć, że kiedyś miałam jej za złe, że nie jest bordową jak na etykiecie
Obrazek

Obrazek

Różyce się rozkręcają
Obrazek

Kristal
Obrazek

Fresia
Obrazek

Obrazek

Jaśminem zapachniał cały ogród ;:173
Obrazek

Żylistek Strawberry Fields
Obrazek

Złocienie wciąż skromnie
Obrazek

Obrazek

Firletka pełna na zabój zakochała się w bodziszku Plenum, w sumie trochę podobni :wink:
Obrazek

I kilka rzeczy z całej reszty
Naparstnica
Obrazek

Żywokost wielkokwiatowy 'Axminster Gold Variegata'
Obrazek

Wielosił
Obrazek

Brunery zrzuciły kwiaty, za to wystroiły się w olbrzymie liście. Sama nie wiem, który czas wolę u nich bardziej
Aleksander Great
Obrazek

Looking Glass
Obrazek

Zaczynają moje ukochane ostróżki i dzwonki Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Małgosiu, ależ się u Ciebie dzieje ;:oj Ten biało-niebieski irys jest naprawdę wyjątkowy ;:167 pewnie w rzeczywistości wygląda jeszcze piękniej ;:173
Ozdoby w skrzynkach mogę tylko pozazdrościć ;:306
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Chyba każdy teraz zaniedbuje trochę forum więc nie masz się czym przejmować ;:196 . Nie jesteś w każdym razie sama :;230 . Tak, mamy kolejnego futrzaka i to jakiego ;:138 . Powojniki masz przepiękne ale dzisiaj zachwyciły mnie goździki ;:167 . Ja mam tylko białe a Ty masz ich tak dużo ;:oj . Piwonie warto mieć mimo, że szybko przekwitają. Na Sarah czekam bo kupiłam zeszłego roku i jest w pąku ;:138 . Zdaje się, że to będzie ona. Ten irys, który skradł Twoje serce faktycznie piękny. Cudnie wszystko Ci kwitnie i oby tak dalej. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Gosieńko, melduje się kolejna zaniedbująca własny wątek i zaprzyjaźnione piękne ogrody. ;:182
Maj szczodrze wzbogaca nasze doznania, tak wizualne jak i zapachowe. ;:oj
A Twoje powojniki, piwonie, irysy i wiele, wiele innych; czarują finezją, wielkością i kolorystyką, budząc zachwyt zwiedzających. ;:138 ;:63
Koty lubią być w centrum uwagi jak również interesować się co też ogrodniczka tak kopie i kopie, no i sprawdzają poprawiając po swojemu nasze wysiłki, przy okazji zostawiając kolację roślince. ;:306 I kto tu bardziej dba o otoczenie. ;:113
Pozdrowienia zostawiam i fantastycznego weekendu życzę ;:3 oraz nieco deszczyku. ;:47
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”