Skoczogonki - małe robaczki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2010, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ratunku! biale kreseczki i robaczki

Post »

zauwazylam ze lisc poszedl bardziej w gore -w porownaniu do poranka- czy to znaczy ze szuka swiatla?? wczoraj przestawilam go w inna czesc parapetu zeby oddzielic go od tych potencjalnie chorych kwiatow

Obrazek

Moderacja postu
- skasowanie wpisu poprzedniego postu jako cytat :shock:
Niedopuszczalne jest cytowanie całej wypowiedzi z ostatniego wpisu ,do którego odnosimy własną wypowiedź.
Proszę przestrzegać tej reguły w redagowaniu wypowiedzi.
Dziękuję -moderator JOVANKA
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam.Ten ostatni storczyk,którego pokazujesz jest na pewno zdrowy,myślę ,że liść się podniósł bo chyba dopiero co go napoiłać :?: Widać to po zielonych korzeniach.aha ,myślę że powinnaś zmienić podstawkę na całkowicie płaską
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Raczej nie wkładaj doniczek do osłonek.Jeśli w Twoim mieszkaniu nie jest gorąco i storczyk nie stoi nad gorącym kaloryferem to podlewaj go nie częściej jak 2 razy w miesiącu/oglądaj korzenie-muszą być srebrne/
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Możesz phalaenopsis wyciągnąć ostrożnie z doniczki i usunąć podłoże które zaczynają rozkładać grzyby, opłukać bieżącą letnią wodą (korzenie) i zostawić do obcieknięcia na papierowym ręczniku, dopiero później wyciąć wszystkie ciapkate (maziste) i czerniejące, jeśli są takie korzenie, a rany zasypać cynamonem lub węglem drzewnym i zostawić do poniedziałku, aby porządnie ranki zaschły, gdyż mogą stać się wrotami infekji nawet bakteryjnych.
Doniczkę porządnie umyć chemią gospod. np. wybielaczem, Ace itp., potem dobrze wypłukać i przelać gorącą wodą albo kupić nową. W poniedziałek kup nowe podłoże gruboziarniste do storczyków, jeżeli jest całkiem suche, to je podlej i przed wsadzeniem do doniczki przelej letnią wodą korzenie, żeby zmiękły o ile będą już srebrne.
Robactwa nie udało mi się rozpoznać przy tej rozdzielczości zdjęć, trzeba by je zwalczać, jeżeli są w innych roślinach, sama używałam Provado pastylki , po pół na taką doniczkę jak storczyk ( z ogrodu przywlekły mi się w doniczkach m.in. prosionki.
Powodzenia :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ewa1966 wszystkie zdjecia tycza sie tego samego falka, podlewalam go niecaly tydz temu, a listek dzisiaj mi tak podniosl sie -chyba jednak szuka swiatla bo przestawilam go w inne miejsce wczoraj wieczorem -teraz to on mi sie wykrzywia w strone pokoju :wink: chyba doniczke obroce bo jeszcze mi sie lisc "wygnie" nie w ta strone co trzeba i polamie :?: :!:
Obrazek

mam jeszcze 2 "swiezo" kupione kwiatuszki -wszystkie -lacznie z tym przekwitnietym w kolorystyce pokoju -sliwka wegierka z magnolia

10lutego kupiłam w kwiaciarni takiego ciapka, korzenie miał z takimi plamkami brazowymi, z racji ze w pokoju panuje mi wśród kwiatow ta biala zaraza to wyniosłam do kuchni i kwiatki zaczynaja marszczyc się :cry: tyle pieknych kwiatow , tyle paczkow i znowu będzie to samo??? Znowu mi wszystkie zeschna?? Zwroccie uwage ze ma sporo korzeni ?czy mam go przesadzic i kiedy to zrobic? zaczekac az sie zaaklimatyzuje, jak straci kwiaty czy mimo wszystko w poniedzialek tez przy okazji przesadzic go? zauwazylam ze jego podloze to praktycznie sama kora.

Obrazek to byla milosc od pierwszego wejrzenia ;:108
Obrazek
Obrazek
1 z listkow od spodu robi sie brazowy
Obrazek
i lodyzka Obrazek

11 lutego kupiłam w markecie tego osobnika, dwupedowy, jednak jeden jest zlamany mimo to liscie jedrne a korzenie zadbane, zieloniutkie
postawilam go w kuchni , stal cala noc i dzien, na drugi dzien zauważyłam ze tez na korzeniach zrobily się biale kreseczki, kwiatki pomarszczyly się mimo ze nie podlewałam to na doniczce para się zebrala ?widocznie miejsce nie odpowiada ?strorczyki stoly w oslonkach. po tym jak sie pomarszczyly kwiatki to podlozylam pod okno recznik zwiniety w rulon i po nocce biale kwiaty odzyskaly swoj dawny wyglad - nie sa juz pomarszczone
Obrazek paczek otworzyl sie u mnie ;:138
Obrazek
jest dwupedowy- ale jeden ped ma zlamany na samym dole -nie wiem czy mam go zostawic czy nizej uciac -bo zlanany jest w miejscu pierwszego kolanka/oczka -nie jest to mocno zeschniete wiec nie wiem kiedy mogl sie zlamac -ale byl w cenie 1-no pedowego -to moze juz dawno zlamal sie i roslinka mimo to ladnie kwitnie
czy to oznacza -ze szalony wypuszcza jeszcze jedna "galazke" :D
Obrazek

bialy ma 3kwiaty i na 1 pedzie az 12 pakow i widze ze dalej lodyzka sie wydluza ;:138
Obrazek
ciapek ma 7kwiatow i 12pakow
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

w kuchni mam za duzo wilgoci - codziennie rano okno jest cale zaparowane, to samo dzieje sie gdy cos gotuje, do tego okno nie szczelne i troche wieje- wiec zdecydowalam sie ostatecznie juz przetransportowac orchidee do pokoju mojego dzieciatka :) tam okno bylo niedawno wymieniane wiec nic nie wieje i jest cieplo
Obrazek
kaloryfer bylam zmuszona rowniez wymienic teraz jak widac odstaje, troche nieestetycznie to wyglada ale przynajmniej cieplo juz jest. okno wychodzi na wschod -ale promienie nie padaja bezposrednio na okno gdyz sklep stojacy obok tworzy troche cienia -a z reszta teraz i tak nie ma slonca :P grzejnik jest odkryty wiec postawilam poki co miseczki z woda zeby nie przesuszyc orchidei -moze dodatkowo powinnam jeszcze z rana zraszac liscie i kwiaty?? jak myslicie przetrwaja mi na tym oknie okres zimowy??

na razie nie chce ich wziasc do pokoju do ktorego zostaly kupione bo musze sie uporac z biala zaraza i wyleczyc calkowicie chore roslinki
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kuchni przeważnie jest zbyt dużo etylenu, który powoduje opadanie kwiatów i paczków, dobrze że zmieniłaś im miejsce :) Mam takie same kaloryfery i kładę na samą górę mokry ręcznik codziennie,żeby nie wysuszyły phalaenopsis. Trzeba obserwować jak szybko wyschnie podłoże, jeżeli bedzie to trwało ponad tydzień to moim zdaniem korzystnie porobić dodatkowe otwory z boków doniczek, jednak tak ostrożnie aby nie uszkodzić korzeni.
Wg mnie te w plamy i z sekcji Ever Spring są najbardziej wymagające z phalaenopsis, ale i tak bardzo mi się podobają. Moje gratulacje :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

wlasnie w tym problem ze nie moge klasc mokrych recznikow, nawet prania nie susze w mieszkaniu -gdyz narazone jest na wilgoc - stara poniemiecka kamienica, brak wentylacji, cyrkulacji powietrza, nieocieplona, w kuchni z racji ze się gotuje czasami wychodzi wilgoc z która od razu walczymy wiec boje sie ze zimy moga nie przetrwac :roll: będę obserwowala a w ostatecznosci dam na przechowanie do wiosny tesciowej -od 2 tyg ma falka i kwiatki jakie byly takie dalej sa -wiec warunki dobre ma.

zatem mowisz ze ciapek to Ever Spring -tak mi sie spodobal ze musialam go miec :)
hmmm znalazlam taka stronke http://www.firstrays.com/photos_Phals.htm ale nie umiem do konca sie w niej odnalzc ...
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Po pierwsze Moniko, te kreseczki na korzeniach to może być ich uroda.Tak mają i wyglądają napojone ,podlane
korzenie. Naturalna piękna fastryga. Występuje widocznie na Phalaenopsis,Vanda . Czasami można dostrzec też na mniejszych Dendrobium,itp... Piekny to jest widok.
Póki co, wskażę foto poprzez adres/nie otwiera się inaczej :P
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-02/c1cf9c92.jpg

Po drugie ,po podlaniu stwierdziłaś żyjątka w podłożu-Tak one są, musimy wiedzieć ,że bywają i nie wszystkie są szkodnikami.

Po trzecie z opisu mi wynika ,że mozesz mieć mączliki szklarniowe. Rzadki przypadek przy storczykach , ale bywa z innych roślin -emigracja.Poszukaj w internecie grafika---->mączlik.
W fazie maleństwa jest przecinkiem,w fazie latającym rzadko spotykany -muszka.Biel jest od puszku,którym pokryte sa .są stadne, robią kolonie ale i pojedyńcze osobniki też grasują .
Jeżeli potwierdzisz sobie ,to do stosowania:
jeden z preparatów , z zachowaniem dużej ostrożności:
?Mospilan 20 SP - mszyce
?Karate Zeon 050 CS
?Talstar 100 EC
?Actellic 500 EC

- po czwarte robisz zdjęcia kwiatów zrób szkodnikom.

--po... uważam,ze chcąc mieć "więcej i więcej" storczyków, konieczne jest zapoznanie sie z warunkami uprawy.
Poczytać forum, dane o storczykach na stronach storczykowych i zrozumieć na czym polega ich pielęgnacja i co sie dzieje.

Z tym masz największe kłopoty, o czym świadczą dywagacje na temat postawionego liścia :P .Niestety, bez minimum wiedzy to się nie udaje zazwyczaj. . Az szkoda będzie kwiatów.

Na każde pytanie niestety nie odpowiemy.Informacja jest i zechciej z niej korzystać.

Prosiłam, wpisem moderatorskim w tym temacie, o pisanie po polsku . A mamy cd .
Czy mam wycofać posty do Twojej poprawy?

JOVANKA
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ciężko mi zrobić zdjęcie żyjątkom w orchidei -bo dzisiaj nie zauważylam ich na ściance, ale to bylo cos na styl takich maluteńkich robaczków bardziej przezroczyste niż białe, raczej nie uskrzydlone, szybkie -poza tym obrócz tego jednego razu co były zauważalne nic wiecej dziwnego nie wpadło mi w oko, jedynie kora ma białe kropki -ale wydaje mi sie -choć mogę się mylić - że to od przelania (3godz moczyłam z nawozem) i faktu że mam twardą wodę -na wszystkich moich kwiatach doniczkowych, na ziemi mam taki jakby nalot biały-właśnie od wody

a wiec w innych kwiatach (nie storczykach) zauwazyłam takie białe kreseczki -jakby w puchu/z włoskami ciężko to opisać -nie ruszają się, nie mają nóżek, po prostu lężą sobie -głupio mówić ale ostatni raz myłam kwiaty przed samymi świętami więc nie wiem dokładnie kiedy to sie pojawiło. jeden z kwiatków był cały wysypany tym czymś wiec go wyżuciłam -bo baardzo zmarniał. w doniczce innego kwiata znalazlam takie żyjątko latające -zasuszone już na szczęście -1strona- wydaje mi się że to wszystko przez niego - ten kwiat ktory wyżuciłam był cały w tych kreseczkach a na innym dzisiaj zauważyłam oprócz paru kreseczek dodatkowo takie białe plamki i czarną kropką :
Obrazek
Obrazek

Jovanka z tego co wyczytałam to mączlik jest na spodniej czesci liscia a to u mnie to na zewnętrznej i na łodydze

przygode ze storczykami dopiero zaczynam -na ile dzieciątko pozwala mi na tyle próbuje szukać informacji
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

A czy to nie wełnowce? Albo jakieś przędziorki? Proponuję w googlach wpisać szkodniki zdjęcia...jakąś taką kombinacje i powinnaś coś znaleźć, my tu możemy strzelać a i tak ty najlepiej rozpoznasz robaczka na zdjęciu...
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

najgorsze jest właśnie to że nie moge tego dziadostwa zidentyfikować, pare przesiedzianych godz na necie nic nowego nie wniosło, z informacji jakie udało mi się zdobyć (na podstawie obserwacji kwiatów- nie orchidei)

-jeden kwiat totalnie zainfekowany przez białe kreseczki -na łodydze, na zewnętrznej części liści, na ziemi -tzn na korzonkach, ktore wystawały z ziemi -wyglądał tragicznie -jakby snieg go przypruszył -bo te kreseczki właśnie takie jakby były puszyste/z włoskami -nie wiem czy to jakies wczesne stadium wełnowca -ale nie są okragłe i nie ma nigdzie na zadnym z kawiatów pajęczynki. kreseczki nie mają nóżek,czułek itp

-na innym kwiatku znalazlam oprócz niewielkiej ilości tych kreseczek pare tych plamek (zdjecia powyżej) te białe plamki są lekko wypukłe, nie owłosione, zakończone czarną kropką. może to kolejne stadium i z tej białej plamki wychodzi czarny robaczek?
nie chce wyjść na sadystke ale może tego kwiata też powinnam usunąć z domu, też zmarniał a nie chciałabym żeby to coś pozarażało mi inne kwiaty które są w dobrym stanie, zdrowe,duże, zielone no i droższe :P

- z 15 kwiatów jeszcze jeden ma dosłownie pare tych białych kreseczek jedna opisaną wyżej kropke i na jednym liściu znalazlam takiego degenerata Obrazek -martwy- i w tej że doniczce leżał zeschniety stworek Obrazek

przeszukując pare dni temu neta -gdy jeszcze nie zauwazyłam tego skrzydlaka w doniczce- widziałam własnie takiego szkodnika - ma charakterystycznie zakończone skrzydła w takie paseczki -gołym okiem tego nie było widać -gdyż jest już "ususzony" - ale gdy zrobiłam zdjęcie macro z dużym zbliżeniem to zauważylam że je ma -ale teraz oczywiście nie mogę się dokopać do tej strony gdzie widziałam zdjęcie z tą paskudą. ehhh...

póki co orchidee oddzielilłam od reszty kwiatów - a na wszelki wypadek wszystkim parapetowcom chyba zrobię "kąpiel" w wodzie z płynem do naczyń i denaturatem -tak zapobiegawczo

i jeszcze jedno być może zasuszyłam przez przypadek to cholerstwo bo przez styczeń chyba tylko raz podlałam kwiaty bo nie było mnie w domu... wiec może nie doszło/ nie dojdzie do wylęgu...
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monykaa pisze:...bardziej przezroczyste niż białe, raczej nie uskrzydlone, szybkie ;(...) w innych kwiatach (nie storczykach) zauwazyłam takie białe kreseczki -jakby w puchu/z włoskami ciężko to opisać -nie ruszają się, nie mają nóżek, po prostu lężą sobie -głupio mówić ale ostatni raz myłam kwiaty przed samymi świętami więc nie wiem dokładnie kiedy to sie pojawiło. jeden z kwiatków był cały wysypany tym czymś wiec go wyżuciłam -bo baardzo zmarniał. w doniczce innego kwiata znalazlam takie żyjątko latające -zasuszone już na szczęście -1strona- wydaje mi się że to wszystko przez niego - ten kwiat ktory wyżuciłam był cały w tych kreseczkach a na innym dzisiaj zauważyłam oprócz paru kreseczek dodatkowo takie białe plamki i czarną kropką :
Obrazek
Obrazek
to u mnie to na zewnętrznej i na łodydze
przygode ze storczykami dopiero zaczynam -na ile dzieciątko pozwala mi na tyle próbuje szukać informacji
Wg mnie jest to Diaspis boisduvali, ale podaję link do porównania

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... mM_Ab0sL0X
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”