Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Piwonia drzewiasta (krzewiasta)

Post »

Ludzie nie bądźcie śmieszni. Robicie burzę w szklance wody o nazwy. Cena 8,60 zł i nazwa "piwonia chińska" wskazuje< że są to piwonie bylinowe, też zresztą piękne.
ania1590
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p
Od: 24 mar 2011, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:7 jeśli chodzi o zakup to chciałem kupić bylinowe piwonie właśnie ale jak się zacząłem wkręcać w te odmiany to właśnie zacząłem głupieć czy to bylinowa czy drzewiasta ;:83
ale sprawdzałem na kilku stronach i w hurtowni ogrodniczej , też ta sama sytuacja zdjęcia i nazwy odmian drzewiastych a napisane jak by były to bylinowe (piwonia chińska) a ceny są bardzo podobne do tych co kupiłem ,
nie powiem jeśli będą to bylinowe to się nie obrażę tylko jaki będzie miała kwiat skoro to nie ta odmiana co napisane , no i dlaczego się tak dzieje (pytanie retoryczne)
posadzę i się przekonam ,
tylko wiecie o co mi chodzi bo chciałbym wiedzieć przed posadzeniem czy to rzeczywiście bylinowa czy drzewiasta , bo jeśli to będzie drzewiasta to muszę ją posadzić w innym miejscu a nie chcę jej dwa razy przesadzać bo mogło by to ja za bardzo osłabić
:;230
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Uważam, że sprzedawca powinien byc odpowiedzialny za to co sprzedaje, a zawartość torebki musi zgadzać się z opisem i zdjęciem. Bardzo lubię piwonie, ale nie potrzebuję w ogrodzie dodatkowych dziesięciu czerwonych piwonii kupionych jako niby odmianowe.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Moja ma pąk kwiatowy to się okaże w tym roku co za cudo kupiłam. :D A drzewiastą na 100% to kupie sobie w szkółce.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p

Post »

Właśnie wróciłem z targowiska miejskiego i tam mają szkółkarze piwonie drzewiaste po 20 zł za sztukę ale to bezodmianowe podają tylko kolor kwiatów czyli purple red yellow, white :tan chciałem tak porównać sobie trochę porozmawiałem , no i poem to rzeczywiście powiedzieli że te co kupiłem to mogą być bylinowe bo często w sklepach się pojawiają , a zdjęcia i nazwy są fałszowane , ale uspokoili mnie że najczęściej się dobiera odmianę bylinową podobną kwiatem do tej oryginalnej drzewiastej ale nie zmienia to faktu że jest to oszustwo i że informacja na opakowaniu jest myląca
:evil:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ja mam w ogrodzie już trzy lata piwonie drzewiaste a w tym tygodniu dokupiłam następne i pokażę Wam zdjęcia. Piwonie drzewiaste wyraźnie się różnią od bylinowych mają zdrewniałą łodygę nawet jak są niewielkie, moje pierwsze to był patyczek długości ok 15cm.

Ta część schowana za karteczką to jeden patyczek wielkości karteczki zdrewniały.
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p

Post »

:wit Wiecie co w desperacji rozpakowałem wszystkie kłącza i zacząłem je oglądać no i zgłupiałem później wrzucę tu zdjęcia tych kłączy i może ktoś to rozsadzi , na razie bateria mi się ładuje w aparacie więc nie mogę zrobić fotki jestem ciekaw waszej opinii ;:162
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Taką piwonie kupowałam:
Obrazek
a tak mi zakwitła ...
Obrazek
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

faktycznie zdjęcie na opakowaniu i kwiat w wazonie identyczny! Ale to bylinowa.Ja kupowałam w sklepie,ale sprowadzane były z hurtowni B.Królika.Burgundzie, a te po 20 zł drzewiaste na targowisku, to przypadkiem nie z siewek?Bo coś mi tu cena nie pasuje.Jutro pooglądam moje piwonie w doniczkach-niektóre już mają liście, a nawet dwie pączki.To co mi się zakodowało to liście bylinowych. Napiszę jakie to są,bo coś mi się wydaje,żę Burgund kupił takie jak ja.
Halina
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Burgund, tak jak Ty jestem z Głogowa i mogę Ci powiedzieć, że Ci nasi głogowscy handlarze nie mają za dużego pojęcia o tym , co sprzedają. Jak poczytałam na forum przez rok, to potem jak ich słucham to tylko śmiać mi się chciało :roll: . Lepiej poczytać na forum. To samo dotyczy większości okolicznych szkółek. Jak im zadawałam pytania, to słyszałam , że wiem więcej od nich :oops: .
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p

Post »

te na targowisku już były podrośnięte takie jak mają być wysokość 25 cm i nie mam watpliwości co do tego że były to drzewiaste , :wink: no i były po 20 zł

a co do moich to wrzucam zdjęcia jednego kłącza w kilku odsłonach no i czy ktoś może się wypowiedzieć co prawda one nie maja 20 cm gałazki tylko 3 cm kikucik ale on mi wygląda na zdrewniały i nie pasuje mi do piwonii bylinowej , a z bylinowymi miałem częściej do czynienia przesadzałem w zeszłym roku i rozmnażałem 2 i 3 lata temu
proszę o skomentowanie zdjęć kłoącza :uszy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

ni i :tan ;:3 ;:14
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p

Post »

Iwonko Ja kupowałem swoje piwonie W sklepie Kaktus myślałem że to raczej porządna firma nie kupowałem od handlarzy na targowisku bo też nie z wszystkimi można rozmawiać na odpowiednim poziomie to się zgadza :roll:
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Burgundzie-dziś pospisywałam swoje piwonie i w sumie kupiłam:
Barbara
Jadwiga
Rocks variety
calles memory
prima vera
pink Hawain
Joanna Darck
red charm
souvenire de maxime
bowl of beauty
kilka z nich ma juz liście a nawet pączki kwiatowe.Liście wyraźnie wskazują na bylinowe-nawet rocks variety,o której piszą krzaczasta.Zostaje Ci jeszcze peonia,która ma fachowe wiadomości o odmianach

Obrazek Obrazek Obrazek
Halina
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”