Kawon (arbuz) - część 11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Na razie nie ma co pokazywać. Inkubatory zamknięte i ogacone...
Mogę pokazać za to to, co zostało po...
Jak las po wyrębie
Mogę pokazać za to to, co zostało po...
Jak las po wyrębie
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
A mogę szczepić, jeśli arbuz jest mniejszy niż z Twoich zdjęć? Boję się że podkładki mi przerosną.
-
Możesz. Tylko w przypadku gdy zraz jest dużo mniejszy od podkładki najlepsza jest metoda japońska. Ja tak musiałem zaszczepić Twoje Red Stary i Yellow Lady 2 bo znów siewki były strasznie mizerne w stosunku do pozostałych odmian.
Kiedy siałeś arbuzy a kiedy podkładki?
Ja w tym roku podkładki posiałem 2 dni po arbuzach (zmniejszyłęm odstęp z 5 dni) i chyba jednak optimum to 3 dni różnicy dla mojej tykwy przy metodzie na jeden liścień. Ale ogólnie wszystko zależy od jakości nasion podkładek i czasu ich kiełkowania.
Kiedy siałeś arbuzy a kiedy podkładki?
Ja w tym roku podkładki posiałem 2 dni po arbuzach (zmniejszyłęm odstęp z 5 dni) i chyba jednak optimum to 3 dni różnicy dla mojej tykwy przy metodzie na jeden liścień. Ale ogólnie wszystko zależy od jakości nasion podkładek i czasu ich kiełkowania.
Wokan, jaką temperaturę i wilgotność utrzymujesz w inkubatorze?
Krzysiek
-
Temperatura oscyluje od 26 st. w dzień do 22 st. w nocy. Wilgotność pewnie 100% Inkubator jest zroszony wodą.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2020, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam mam kłopot z melonami i arbuzami, a więc liście tracą kolor. Blakna liście.
Co można zrobić, może ktoś ma jakieś doświadczenie? Bo szkoda mi sadzonek.
Co można zrobić, może ktoś ma jakieś doświadczenie? Bo szkoda mi sadzonek.
-
Te w gruncie? Liście pewnie zaczynają się też zwijać ku górze?
Jeżeli chodzi o te w gruncie, to jest właśnie efekt zbyt szybkiego ich wysadzenia... Niezahartowane, zbyt wyrośnięte, zimne noce...
Tez tak kiedyś miałem jak sadzonki wyniosłem zbyt szybko do tunelu i akurat na początku maja były dość zimne noce. Kilka sadzonek mi wówczas padło choć przymrozków nie było.
Drugi rzut z dosiewanych uratuje Ci sezon
Jeżeli chodzi o te w gruncie, to jest właśnie efekt zbyt szybkiego ich wysadzenia... Niezahartowane, zbyt wyrośnięte, zimne noce...
Tez tak kiedyś miałem jak sadzonki wyniosłem zbyt szybko do tunelu i akurat na początku maja były dość zimne noce. Kilka sadzonek mi wówczas padło choć przymrozków nie było.
Drugi rzut z dosiewanych uratuje Ci sezon
Mam podobnie. Nie masz problemów z wodą kapiącą z pokrywy na sadzonki? W czasie pierwszych testów ciągle mi się skraplała woda na rośliny i sporo gniło.wokan pisze:Temperatura oscyluje od 26 st. w dzień do 22 st. w nocy. Wilgotność pewnie 100% Inkubator jest zroszony wodą.
Krzysiek
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
wokan właśnie jakoś tak sialem podkładki, jak wysiałem arbuzy to od razu moczyłem tykwę i po kilku dniach posiałem jak zaczęły wychodzić kiełki. Jutro spróbuję na jeden liścień, a jak nie to tą japońska.
Te odmiany ode mnie mają drobne nasiona, to może dlatego siewki są słabsze? Oby się wyrobiły.
Te odmiany ode mnie mają drobne nasiona, to może dlatego siewki są słabsze? Oby się wyrobiły.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2020, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadzonki mam jeszcze w doniczkach, trzymam w domu.
Pytanie, czy jak je wynosiłem na słonko stały po parę godzin, to też mogą tak liście blaknąć?
Może od wiatru, już sam nie wiem co się dzieje z nimi, masakra
Pytanie, czy jak je wynosiłem na słonko stały po parę godzin, to też mogą tak liście blaknąć?
Może od wiatru, już sam nie wiem co się dzieje z nimi, masakra
-
Z wodą problem mam zawsze. Wysoka wilgotność jest wymagana ale rodzi skutki uboczne. Najgorzej jest wówczas gdy dwa liścienie się skleją - podkłdki i zrazu, a jak woda dostanie się w miejsce cięcia to już w ogóle kaplica - po sadzonce. Dlatego powinno się tak szczepić, aby liścienie podkładki i zrazu były pod kątem 90 stopni - "na krzyż". Niestety akurat łodygi arbuza nie są w przekroju okrągłe tylko spłaszczone i tnąc tak aby uzyskać największą powierzchnię styku uzyskuje się jednocześnie układ równoległy liścieni. Jak się nie odwrócisz - dupa z tyłukylo pisze: Mam podobnie. Nie masz problemów z wodą kapiącą z pokrywy na sadzonki? W czasie pierwszych testów ciągle mi się skraplała woda na rośliny i sporo gniło.
--julian-- daj foty
gumis64 to może być od słońca. Liście wykształcone w warunkach domowych są delikatne i mogą być przypalone przez bezpośrednie słońce. Na tych fotach nie widzę nić mocno niepokojącego, choć tak na prawdę to w ogóle mało widzę. Zrób je może jakimś aparatem, a nie zapalniczką, żeby jakość była lepsza