Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz. 2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz. 2
Kwitnie mi aktinidia. Jest to obupłciowa dr Szymanowski.
Jak to wygląda w kwestii kwiatów, czy obupłciowa ma że tak się wyraże wszystko w jednym kwiatku, czy ma dw rodzaje na roślinie?
Dziś rano byłem zabiegany i nie zdążyłem się przyjrzeć, więc obejrze dopiero pod wieczór bardziej szczegółowo.
Jak to wygląda w kwestii kwiatów, czy obupłciowa ma że tak się wyraże wszystko w jednym kwiatku, czy ma dw rodzaje na roślinie?
Dziś rano byłem zabiegany i nie zdążyłem się przyjrzeć, więc obejrze dopiero pod wieczór bardziej szczegółowo.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szymanowski ma wszystko w jednym kwiatku, czyli słupek i pręciki. U mnie jeszcze nigdy nie miałam na nim owoców, choć w tym roku wydaje się, że może wreszcie coś z niego będzie do spróbowania. Na razie jednak mikro owoce są zbyt małe i jeszcze mogą opaść.
- BobejGS
- Kontakt:
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Niestety moje Aktinidie nie wytrzymały tej zwariowanej wiosny; zmarzły. Liczyłem że odbiją, ale nic z tego. Uschły.
- BobejGS
- Kontakt:
Mi niestety kwiaty opadają jeden za drugim. Nie wiem czy jakiś się jeszcze ustał na roślinie, bo dawno nie zaglądałem z wkurzenia na ten fakt. A już się cieszyłem jak płatko opadły a reszta trzymała się dobre dwa dni. A po dwóch dniach.. klops. No obraziłem się na nie.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam dokładnie tak samo z pstrolistnym. Ale teraz kwitną mi jeszcze dwa kolejne, i znowu się łudzę, że może w tym roku w końcu coś spróbuję prosto z ogródka.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- kiperwin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lip 2015, o 00:34
- Kontakt:
Witam
Mam w ogrodzie jeden krzew kiwi ogrodowego. Zawsze ładnie kwitnie, ale nie wydaje owoców. Czy trzeba mieć drugi krzew lub inny zapylacz
Mam w ogrodzie jeden krzew kiwi ogrodowego. Zawsze ładnie kwitnie, ale nie wydaje owoców. Czy trzeba mieć drugi krzew lub inny zapylacz
🍒
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, zapewne masz żeńską odmianę i potrzebujesz mieć do pary zapylacza męskiego.
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 cze 2023, o 15:36
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Jesteś jedną osobą która opowiedziała sie pozytywnie w tym wątku o tej odmianie. Prośba o więcej szczegółów. Czy rosną jakieś inne aktinidie obok? Może to działka ROD? Na jakiej ziemi? Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 cze 2023, o 15:36
Też mam issai. Posadzona w 2021. W zeszłym roku kwitła, ale nie zawiązała żadnego owocu. W tym ma już kilka zawiązanych - jeśli nie zrzuci, będę mogła w końcu spróbować. Według mnie nie potrzebuje zapylacza, bo z tych kwiatów, które miała, około 90% ma owoce - wprawdzie jest ich mało, ale roślina jest bardzo młoda. W okolicy nie ma innych mini kiwi, bo "działka" jest w szczerym polu a w okolicy dominuje kapusta, ziemniaki, wiśnie...
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Ja posadziłem dwie issai w tym roku. 6 metrów od siebie. Czyli mówisz że przy dobrych warunkach można spróbować za dwa lata. Byłoby fajnie. Dzięki za odzew.
Rośnie samotnie gleba gliniasta, najbliżsi sąsiedzi nie maja kiwi. Mam obsadzone betonowe ogrodzenie i dodatkowo jeden krzew na rusztowaniu. Krzewy ściółkuje zrębką, przy dłuższych okresach suszy nawadniam(glina dobrze trzyma wilgoć, więc nie muszę zbyt często podlewać), nawożę zgodnie z zaleceniami. Pierwsze 2 zdjęcia to kiwi przy ogrodzeniu betonowym a pozostałe to pnącze na rusztowaniu.