Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Magmag
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2022, o 09:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Monstera przesadzona :heja
Postanowiłam zrobić jej mechaniczną przegrodę w donicy - rośnie więc razem, ale osobno.
Za to wczoraj w obi byłam po niezbędne akcesoria.. i znalazłam takie coś na promocji
Obrazek

Mam teraz dwie ;:138
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

To nie jest Monstera, tylko Rhapidophora tetrasperma.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Magmag
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2022, o 09:05

Post »

A ja żyłam w w przekonaniu, że to monstera, tylko odmiana Minima ;:173

Tak czytam, że wymagania pielęgnacyjne są podobne. Została przesadzona do tej samej mieszkanki co monstera. Będzie ok?
Na różnych stronach pisze, że pielęgnacja jest podobna. Prawda to?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety są błędy w nazewnictwie, rozpowszechniane głównie przez sklepy.
Pielęgnacja i warunki uprawy dokładnie takie same jak w przypadku Monstery.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Irena78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lut 2022, o 18:21

Post »

Witajcie!

Bardzo proszę o pomoc, moja monstera często choruje.
Mam moją monsterę od roku, była przesadzona po zakupie (przy użyciu mieszanki ziemi do monstery).
Przy podlewaniu zawsze sprawdzam czy podłoże przeschło, ze względu na niską wilgotność w domu używam nawilżacza (dzięki temu wilgotność powietrza utrzymuje się na poziomie 45-50%).
Stan korzeni jest dobry.

Około pół roku temu była zaatakowana przez wciornastki i wtedy pojawiły się pierwsze ciemne plamy.
Później było wszystko dobrze wypuściła trzy piękne duże nowe liście.
Od około dwóch tygodni ją obserwuje, bo zaczęły pojawiać się żółte plamy i widać, że całe liście się wybarwiły - zrobiły się jaśniejsze i jakby żółte (zdjęcie nie oddaje tego).
Dodatkowo pojawiły się brązowe małe kropki jak na zdjęciach.
Proszę o pomoc jak ją uratować :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest ewidentne przelanie.

Mieszanka ziemi do Monstery, jaki ma skład?
Podłoże powinno być bardzo przepuszczalne, żadnych gotowych mieszanek. Najlepiej przygotować samemu, składającą się z ziemi, podłoża do storczyków, perlitu w równych proporcjach.
Do tego drenaż z keramzytu.
Doniczka jaka z odpływem, stoi na podstawce czy włożona do osłonki.
Jakie stanowisko, jak daleko od okna?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Irena78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź, to tak:
Skład mieszanki: 36% ziemia do roślin zielonych z torfem, 36% podłoże z włóknem kokosowym, 5% perlit, 23% chipsy kokosowe.
Doniczka stoi na podstawce.
Stoi ok. 1m od wschodniego okna.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teoretycznie podłoże mogłoby być, ale wg mnie za duży udział w niej ziemi, a za mały perlitu. Ponadto za dużo włókna kokosowego, które zatrzymuje wodę.
Dlatego jednak bym optował za tym, żeby zacząć od przesadzenia i wymiany podłoża.
Następnie, w zależności od wielkości plam część bym z nich wyciął aż do zdrowej tkanki, a jeśli będą zbyt duży ich udział, cały liść przy nasadzie łodygi.
Oprysk preparatem grzybobójczym.

I jeszcze dwa pytania, czy spryskujesz ją dodatkowo wodą? Jaki to nawilżacz, ewaporacyjny czy ultradźwiękowy i czy strumień pary jest skierowany bezpośrednio na roślinę?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Irena78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dobrze, przesadzę zgodnie z zaleceniami. Na większości liści widać już przy nasadzie łodygi brązowe kropki i lekkie żółknięcie. Tak naprawdę trzy liście wyglądają na zdrowe (w tym jeden nowy, ale mały).

Spryskuje ją dodatkowo wodą 1-2 razy w tygodniu.
Nawilżacz ewaporacyjny w odległości 2m od monstery.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego spryskujesz wodą przy nawilżaczu? :shock:

Spryskiwanie wodą w warunkach domowych to pierwszy krok do infekcji grzybowej, a w najlepszym wypadku do powstania brzydkich plam.
Liście przecieraj z kurzu wilgotną ściereczką.

Dopóki nie zżółkną, biorą one udział w procesie fotosyntezy, więc skoro tylko 3 liście są zdrowe, to na razie są potrzebne roślinie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Irena78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Szczerze, nie pomyślałam, że może jej to faktycznie zaszkodzić :( To wszystko przez przewrażliwienie, bo chyba wydaje mi się cały czas, że jest za suche powietrze.
Ale to może być wyjaśnienie czemu musiałam się pożegnać z innymi roślinami...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim tutaj należy podejść na logikę. Jak moczenie rośliny ma podnieść w dłuższej perspektywie czasu wilgotność powietrza wokół niej?
Ideą podniesienia wilgotności jest zasada działania nawilżacza, który w mniejszym lub większym stopniu tworzy taką mgiełkę.
Poza tym trzeba uwzględnić jeszcze, że poziom jej musi być uwzględniony pod kątem temperatury powietrza, czyli im cieplej tym powinna być wyższa wilgotność. Jednak też nie należy z tym przesadzać, bo oprócz ryzyka pojawienia się edemy, istnieje ryzyko grzyba na ścianach. Optymalną wilgotnością przy temperaturze pokojowej, czyli powyżej 20 stopni jest 60 - 65%, przy czym Monsterze wystarczy już około 50%.
I teraz jeszcze im chłodniej, czyli powiedzmy poniżej około 20 stopni, to też nie ma co szaleć z podnoszeniem wilgotności.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pc_71
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2022, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam

Mam problem z moja monsterą od około roku. Wpierw tworzą się brązowe kropeczki pod liściami po jakimś czasie rozchodzą się po liściu. Od przodu wszystko wygląda ok ale pod każdym liściem są brązowe kropki i z czasem jest ich coraz więcej. Podlewam ją gdy przeschnie podłoże naokoło 5 cm (około 1,5 tyg) Bardzo proszę o pomoc co to może być. Nie wygląda mi to na przelanie. Może to jakiś grzyb?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”