Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8

Post »

jimmy1991 pisze: 28 maja 2023, o 13:00 (...) Pierwszy raz uprawiam pomidory i trochę martwi mnie, że liście sa takie poskręcane i owieszają się w dół. Co może być tego przyczyną? Pilnuję, podlewam, gleba jest cały czas wilgotna.
;:7
Z częstym podlewaniem trzeba uważać, pomidorom źle służy gleba mokra i wilgotna.
Jaki nawóz stosujesz ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Robertkicia25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakubie warunki mają jak na razie dosyć dobre, pomidorki zawiązane są, chorób nie widać, teraz tylko czekać ;:333
Gorzej może być jak będą upały . ;:3
Ja rozsypuje wokół pomidorów trawę i przy każdym koszeniu dokładam, nie muszę tyle podlewać ostatnio podlewałem. 11 maja ,możesz też spróbować.
A w nawozach to ci nie pomogę, staram się unikać ,z bardziej naturalnych to gumisil c stosowałem.
Ciekawi mię jaką masz odmianę🤔
Pozdrawiam Robert :-)
Awatar użytkownika
jimmy1991
50p
50p
Od: 17 sty 2017, o 14:04

Post »

Robert, bardzo dziękuję za porady. Trawe niedługo będę kosił, więc wykorzystam ;:215 Nasiona dostałem jako gratis w pobliskim sklepiku ogrodniczym z uwagi na to, że opakowanie producenta było uszkodzone i nasiona właścicielka przesypała do koperty. Z tego, co mówiła to polski pomidor Faworyt ale nie były one w oryginalnej paczce, więc nie mogę za to ręczyć.
Jakub.
Awatar użytkownika
jimmy1991
50p
50p
Od: 17 sty 2017, o 14:04

Post »

Mirek19 pisze: 28 maja 2023, o 17:59
jimmy1991 pisze: 28 maja 2023, o 13:00 ;:7
Z częstym podlewaniem trzeba uważać, pomidorom źle służy gleba mokra i wilgotna.
Jaki nawóz stosujesz ?
Witaj Mirku. Jak do tej pory nie dawałem jeszcze nawozu. Wysiałem do specjalnego podłoża do pikowania a potem w doniczkach o fi 9 cm raz w tygodniu podlewałem drożdżami piekarskimi. Dodatkowo w zeszłym roku glebę w tym miejscu przekopałem z obornikiem końskim. To w zasadzie tyle.
Jakub.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

;:333 ,
obserwuj dolne liście i usuwaj "wilki"...
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Robertkicia25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Jimmy1991 nie ma za co :oops: pokrzywę jeżeli masz, też możesz dorzucić mieszanka będzie lepsza wystarczy rozdrobnić kosiarką i rozsypać tylko nie przekwitłą z nasionami .
A faworyta to ja akurat miałem w zeszłym roku :) mógłbym później porównać po wyglądzie twoich pomidorów jak bym widział zdjęcie, czy to na pewno faworyt . Ogólnie miał dosyć duże wyrównane pomidorki nawet 420g ,wyrastały mu też wilki z ogonków liściowych. ;:219
Pomidorek w późniejszej fazie wzrostu miał lekkie braki potasu i magnezu, a przez upały nie przyswajał wapna ,ale swoje zebrałem. ;:215
Jak u ciebie będzie miał co jeść, a lubi to będziesz miał pomidory jak jabłka ;:306 .Do krowieńca też masz dostęp?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co nieco zaczyna kwitnąć u mnie w tunelach :D
Kam1 F2
Obrazek
Obrazek

Kam2F2
Tutaj widać że kwiaty są zielono żółte może będą pomidory żółte?
Obrazek
Obrazek
ten Kam2F2 ma inną barwę kwiatów
Obrazek
Kam7F1 będzie ładne długie nie rozgałęzione grono pierwszy zawiązek jest widać, że będzie miał kilka komór a nie dwie jak Ateron :wit
Obrazek

Kam6F1
Obrazek

Sgt pepper ma spore i grube kwiaty, owoce są również spore?
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Karolcia92
100p
100p
Od: 3 cze 2022, o 15:53

Post »

U mnie w tunelu pierwszy mały pomidorek White beauty. I zaczyna kwitnąć Yellowstone
Obrazek

Obrazek
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
Adwena
50p
50p
Od: 24 kwie 2019, o 18:49

Post »

Piękne macie te pomidorki. Przyznam szczerze, że żadne uprawy nie dają mi tyle radości i satysfakcji, co pomidory i co roku wysiewam swoje nasionka a później z niecierpliwością czekam na efekty. W tym roku jednak coś poszło nie tak, jeszcze nigdy nie miałam tak nieładnych krzaków ;:185 Chyba wszystko zapoczątkowało użycie innego niż zwykle podłoża do wysiewu i przepikowania, bo były brzydkie od początku. Wysiałam w tym roku moje ulubione ogromne malinówki i bawole serca z Augustowa (otrzymałam nasionka lata temu od przemiłej pani, która sprzedaje swoje pomidory), jakąś odmianę brązową, koktajlówkę i bodajże Alkę. Wsadzone do ziemi prawie 3 tyg temu, trochę lepiej wyglądają niż w doniczkach ale i tak czegoś im brakuje. Pomożecie? Ziemia wcześniej przygotowana, zasilona własnym kompostem, odrobiną starego przekompostowanego kurzeńca i zasilona granulkami z obornika bydlęcego, pod każdy pomidor po sadzeniu poszły granulki Biopon do pomidorow i papryki (1 łyżeczka pod każdy krzaczek, czyli mała ilość)... Podlewam za pomocą linii kroplujących albo ręcznie (jak ręcznie to z konewką z rozpuszczalnym nawozem do pomidorów Biopon), w ubiegłych latach miałam ładne krzaki a w tym roku coś mi nie idzie :? Wstawiam zdjęcia. Może coś doradzicie? Stawiam na niedobór miedzi (liście jak rurki, zwinięte w górę) i cynku ale to tylko moje podejrzenia na podstawie opisów i zdjęć z neta. Część już kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

;:7
Nie ma problemów z nawadnianiem ?
Pozdrawiam, Mirek
Adwena
50p
50p
Od: 24 kwie 2019, o 18:49

Post »

Chyba nie, jak pisałam, nawadnianie kropelkowe (40 minut) albo podlewanie ręczne z nawozem, ziemia jest stale lekko wilgotna. Podlewam co 3 dni. Mam swoje typy ale nie wiem czy dobre...
Dolne liście wraz z łodygami kierują się w dół pod kątem nawet ok. 45 stopni (w stronę podłoża, łodygi i liście są sztywne).
Liście są sztywne, twarde, lekko kruche, zwijają się do góry w rurkę, niektóre liście wraz z łodygami skręcają się (spód liścia skierowany do góry). Miewają brązowe suche i kruche plamki. MIEDŹ? Albo za ciepło? Szklarnia wietrzona, temp. ok 25-28 stopni w dzień, w nocy zamknięta (ok. 15-16 stopni). Pomidory w szklarni są od ponad miesiąca, najpierw hartowały się w doniczkach.

Jaśniejsze plamy na liściach z zachowanym zielonym unerwieniem. MAGNEZ?

Za dużo tego jak dla mnie, nie jestem specem w tej materii.
Awatar użytkownika
Robertkicia25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówisz że zamykasz szklarnie na noc.Czy rano jak odwierasz szklarnie liście są mokre i zaczyna świecić na pomidorki słońce?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Adwena pisze: 30 maja 2023, o 12:13 Jaśniejsze plamy na liściach z zachowanym zielonym unerwieniem. MAGNEZ?
Tak, na liściach widać początki niedoboru magnezu.
Pozdrawiam, Mirek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”