Podlewanie kaktusów i sukulentów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podlewanie kaktusów i sukulentów

Post »

Majorek pisze:Znaczy jeżeli kaktus (czy sukulent, a nawet tyczy się to innych roślin liściastych) ma zdrowy system korzeniowy, powinien bez problemu, jeżeli jest taka potrzeba wypić wodę w całości z podstawki. Pamiętajmy jednak, że duża cześć kaktusów pobiera wodę zarówno korzeniami jak i tkankami i podlewanie z góry do ziemi jest korzystniejsze, oraz bardziej naturalne.
Jak tkankami ?????? Bo nie ogarniam :wink: Masz na myśli, że roślina "pije wodę" przez aparat szparkowy w trakcie wymiany gazowej??? Jest coś w tym prawdy podobnie jak u ludzie oddychanie przez skóre ale nie ma to większego znaczenia w procesie pobierania wody przez roślinę. Większe znaczenie ma zdolność pobierania przez rośliny przez aparaty szparkowe składników mineralnych i różnych związków chemicznych przez w/w aparaty szparkowe. Pomaga to awaryjnie uzupełnić braki składników mineralnych i podać środek na grzyba czy szkodnika. Kaktusy pobierają wodę przez korzenie. Nawet te co żyją na pustyniach gdzie deszcz to rzadkość mają bardzo płytki system korzeniowy i woda skraplająca się na ich tkankach w postaci mgły spływa po pędzie na ziemi i tam korzenie ją pobierają. Jak się ma jakiekolwiek wahanie podlać czy nie to lepiej nie podlewać bo jak mówią można 10 razy nie podlać a podlejesz raz za dużo i nie masz roślin. I to się sprawdza. Kaktus wielkości jabłka może rok bez podlewania przeżyć bez większego problemu.

No i zagapiłem się i napisałem odp na posta kolegi z 1 strony tego wątku. ;:124
jawortm23
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 kwie 2016, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

blabla pisze:Nie dzielmy włosa na czworo. Jak podłoże wyschnie to należy ponownie podlać. Tej reguły należy przestrzegać.
Masz rację ,ale z tego by wyszło ,że 2 razy w miesiącu a w innej porze roku też się trzymać tej zasady? poza zimą?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Od wybudzenia wiosną, aż do jesieni (mniej więcej do końca września) podlewasz tak samo. Jedynie w upały nie powinno się podlewać, bo mogą się ugotować.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

W upały powinno się czekać do wieczora gdy spadnie temperatura powietrza i podłoża (oraz najlepiej podlać ciepłą wodą). W takich warunkach ziemia potrafi wysychać na wiór co 1-2 dni.
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

A można podlać tak że roślina jest prawie cała lub cała pod wodą?? I trzymać ją tak przez 2-3 dni ?? :wink:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba żartujesz, kaktusy można podlewać od spodu, ale trzymasz tak max ok. kilkanaście minut - najlepiej żeby woda sięgała do górnej krawędzi doniczki.
Można też podlewać na podstawkę, kaktusy wtedy pociągną z niej wodę i ilość wtedy będzie optymalna.
Ja podlewam zarówno na podstawkę i jednocześnie trochę od góry, wtedy mam pewność, że cały system korzeniowy pobrał wodę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

phantom pisze:W upały powinno się czekać do wieczora gdy spadnie temperatura powietrza i podłoża (oraz najlepiej podlać ciepłą wodą). W takich warunkach ziemia potrafi wysychać na wiór co 1-2 dni.
W naprawdę wielkie upały kaktus i tak nie pociągnie wody, więc spokojnie można się wstrzymać.
Poza tym są takie gatunki, którym powinno się zaserwować suszę śródsezonową czyli taki letni odpoczynek.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tytuł tego wątku powinien być podzielony, ponieważ trzeba wiedzieć, że wszystkie kaktusy to sukulenty, jednak nie wszystkie sukulenty to kaktusy i podlewanie ich różni się diametralnie. Kaktusów nie mam, więc nie będę powielać teorii jaką można znaleźć w necie. Co tyczy się jednak sukulentów podlewamy je tak, aby utrzymać turgor w liściach tzn. dużo częściej niż kaktusy. Nie można sugerować się wypowiedziami na forum, bo każdy ma inne warunki, inną temperaturę i różnej wielkości doniczki, tak więc każdy sam niestety musi sobie wypracować sposób podlewania - metodą prób i błędów.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

phantom pisze:W upały powinno się czekać do wieczora gdy spadnie temperatura powietrza i podłoża (oraz najlepiej podlać ciepłą wodą). W takich warunkach ziemia potrafi wysychać na wiór co 1-2 dni.

W upały, kaktusy przechodzą letni okres spoczynku, np. górskie kaktusy południowo-amerykańskie w ogóle przestają rosnąć i podlewanie w tym okresie może im zaszkodzić.
Poza tym akurat okres suszy kaktusom nie szkodzi i są w stanie spokojnie wytrzymać bez wody dłuższy okres czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

norbert76 pisze:Chyba żartujesz, kaktusy można podlewać od spodu, ale trzymasz tak max ok. kilkanaście minut - najlepiej żeby woda sięgała do górnej krawędzi doniczki.
Można też podlewać na podstawkę, kaktusy wtedy pociągną z niej wodę i ilość wtedy będzie optymalna.
Ja podlewam zarówno na podstawkę i jednocześnie trochę od góry, wtedy mam pewność, że cały system korzeniowy pobrał wodę.

W naturze kaktusy nie są podlewane od spodu. :wink: A oglądając zdjęcia na necie widziałem nie raz zdjęcia np Ariaków całkiem pod wodą rosnące w glinie.Fakt że pewnie takie coś mają przez 2 tygodnie w roku ale jednak mają. Na pustyniach są okresowe strumienie, które znikają w porze suchej i pewnie rośliny typu Ariocarpus zasiedlają takie obszary. Podlewanie od spodu daje ten plus że nie spłukuje się w ten sposób klaków z roślin. Ja swoje podlewam od góry szkoda mi zabawy na podsiąkanie czy podlewanie indywidualne. Zdjęć niestety nie pokaże bo nie jestem ich autorem, ale można poszukać google wszystko pokaże.
Andrzey
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 09:08

Post »

A ja Wam napiszę tak:
moje kaktusy (od "chilijczyków po kanadyjczyków")od maja do września trzymam pod chmurką. Podlewane są zazwyczaj jedynie przez deszcz (rzadko je podlewam). Jak pada 2 godziny jest ok., jak pada tydzień też ok. Rośliny wszystkie się mają dobrze i nie wypadają, żadne choroby grzybowe się nie czepiają. Częściej chorowały, gdy stały w szklarni i je sam podlewałem. Cały sekret tkwi w dobrym drenażu/przepuszczalności substratu.
Andrzej
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Zgadzam się. Podstawa do żyzne przepuszczalne podłoże. Korzenie się dobrze będą rozwijać to kaktus też spokojnie wytrzyma i deszcze i suchote. Im susza nie zaszkodzi gorzej chronicznie mokre podłoże które jest zbyt zbite. Mój skalniak z opuncjami też jest cały rok pod chmurką mimo że się pierw obawiałem, że może głupio robię i stracę rośliny. Zdzwiłem się po 1 sezonie. 3 tygodnie temu przebudowałem skalniak i korzenie opuncji mnie zaskoczyły - część miała niesamowicie rozbudowany system korzeniowy i musiałem ciąć korzenie żeby wyjąć rośłiny. W tym roku przezimuje na skalniaku jakieś Escobarie i Echinocereusy (te już oczywiście pod przykryciem) niech pokażą czy się do czegoś nadają.
Andrzey
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 09:08

Post »

W luźnym podłożu skalniaka sprawnie kiełkują samosiejki wszelkich posadzonych na nim kaktusów ;:3
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”