Ogród Emalii

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Emalii

Post »

Zmieściłam :). Sadziłam dwuletnie sadzonki, które skróciłam o połowę, żeby się zagęściły. Z grabami jest o tyle dobrze, że można je mocno ciąć i wcale nie rosną wolno. Posadziłam je wczesną wiosną i cięłam je jeszcze dwukrotnie w ciągu lata. To ma być wąski formowany żywopłot. Pan ze szkółki zapewniał, że w ciągu 5 lat osiągną wysokość płotu. Co z tego bedzie? Zobaczymy. Jeszcze przed zakupem ziemii wiedziałam, że muszę mieć graby i cisy. Lubię taką soczystą zieleń :).
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Ale u Ciebie przyjemnie.... ten taras to taki śródziemnomorski - bardzo fajnie urządzony. Takie pomidorki w doniczkach zawsze mi się podobały a nigdy takie bujne jak u Ciebie nie urosły :(
I namiot - altanka też super wygląda - te kręcone roślinki bardzo tam pasują ;:63
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
X_Ro-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 25 wrz 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Emalio :wit masz bardzo ciekawie zagospodarowane otoczenie wokół domu.Wszystko bardzo przemyślane i z wielkim smakiem.Gratuluję ;:63
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witaj ogród masz piękny zadbany super. ;:138
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Emalio, bardzo podoba mi się Twój ogród ;:138 .Super wygląda warzywnik. Zastanawiam się tylko, czy wygodnie jest go przekopywać :| .
Ogromnie spodobała mi się ścianka z rzygaczem. Cudo ;:138 .
Będę zaglądać do Ciebie systematycznie i śledzić zmiany w Twoim ogrodzie :D .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Emalio! Ale mnie zaskoczyłaś swoim powrotem na forum..! W tym czasie na pewno Twój ogród bardzo wypiękniał, będzie co ogladać wiosną. Pamiętam, jak opisywałaś swoje pomysły na wnętrza ogrodowe. Ścianka z wodopojem wygląda bardzo wiekowo, nabrała szlachetnej patyny.
Żywopłot z grabów będzie bardzo stylowy, pasuje do Twojego ogrodu.
Wspaniale wyglada warzywnik, jak z angielskich programów ogrodniczych. Ja też właśnie będę robić obudowę swojego z cegły rozbiórkowej. Wykorzystam Twój pomysł na lekkie podwyższenie ścianek.
Ja też lubię cegłę w ogrodzie. Przymierzam się do wymiany tarasu - czy możesz powiedzieć jak nazywa się ten bruk ceglany i kto jest producentem?
Gdzie kupiłaś takie fajne tabliczki do roślin? Śliczne są.Też bym chciała...Czym je malujesz?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p

Post »

Tamaryszku! Dziękuję za pamięć. Jeśli planujesz warzywnik z cegły, to mogę Ci podpowiedzieć, że lepiej wyciągnąć ścianki na trzy lub nawet cztrery cegły. U mnie są tylko dwie. Ponieważ przysiadam przy pieleniu na tych murkach, byłoby wygodniej. CZekam na wiosnę, bo jeśli nie będzie większych mrozów, to moje cisy poraz pierwszy przetrwały bez uszczerbku. Sąsiad już się wprowadził, więc nie szpeci mi widoku plac budowy, a poza tym prawie na całej długości płotu zamocował lamele, na moje życzenie pomalował je w kolorze drewna, które ja mam w ogrodzie.
Kostki już nie produkują, w każdym razie kiedy budowaliśmy dom tak nam powiedziano i dlatego na ścieżki, placyki itp wykorzystuję cegłę rozbiórkową, która całkiem nieźle się sprawuje. Nazwa firmy to CRH Klinkier.

Tabliczki do roślin zaprojektowałam i zamówiłam. Mam je w swoim sklepie. Te na zdjęciu są oklejone serwetką, ale maluję je też farbami akrylowymi i lakieruję poliuretanem, żeby zabezpieczyc przed deszczem itp.

Edyto, aż migłupio się przyznać, ale jeszcze nie przekopywałam warzywnika. Raz robił to mój mąż a raz przyjaciel. Nie narzekali :D

Cieszę się, że podoba Wam się ścianka, bo to moje oczko w głowie. Pierwszy pomysł, który miałam na ogród i coraz bardziej zbliża się do obrazu, który mam w głowie. Chciałabym, żeby żywopłot podrósł na tyle, żeby ścianka była w cieniu. Poza tym kamień jest jeszcze świeży i nie chce się go trzymać mech. Smarowałam ją już jogurtem, piwem z zarodnikami i nic.
X_Ro-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 25 wrz 2011, o 22:42

Post »

Emalio czy mogłabyś mi na pw podać adres sklepu? Interesują mnie tabliczki a do Grudziądza mam niedaleko, mieszkam w Nowem
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p

Post »

O! To rzut beretem. Nie wiem czy podanie adresu na forum nie łamie regulaminu, tym bardziej, że to sklep internetowy. Wysyłam namiar na pw.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to mnie pocieszyłaś, że graby wcale tak wolno nie rosną. :)

Emalio, czy mogłabyś podać rozmiary Twoich "grządek" ceglanych?
Po co mam wymyślać coś,co już zostało wymyślone? ;) I tak mam
się nad czym zastanawiać przy tej mojej wykończeniówce.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p

Post »

Wisienko! Przepraszam, nie zauważyłam Twojego posta. Nie pamiętam długości grządek, bo wyszła sama z odległości między ścieżką a płotem, natomiast szerokość ustaliłam tak: zmierzyłam swoje ramię (60cm) i dałam x 2 , żeby mieć wygodne dojście z każdej strony.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Witaj.
Zachwycił ,mnie Twój warzywnik Nawet nie sadziłam, że miejsce z warzywami może być takie eleganckie, super ;:138
Mam pytanie dotyczące pawilonu ogrodowego. Jak Ci się sprawuje, czy jest stabilny podczas silnych wiatrów i czy ta biała płachta bardzo się brudzi i jak ją czyścisz? Jesteśmy z mężem na etapie wybierania pawilonów i nie możemy się zdecydować czy taki z materiału czy może drewniana altanka
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p

Post »

Konstrukcja jest ze stali. Jest więc bardzo ciężka i nie wymagała przytwierdzania do podłoża. Nawet w silne wichury i burze pozostaje stabilny. Niestety materiał się brudzi. W ubiegłym roku dużo padało i woda stojąc na dachu spowodowała, że pojawiły się pleśniowe plamy. Usunęłam je domestosem, ale dach pozbawiłam impregnacji i zaczął przeciekać. Myślę, że poprosimy o uszycie nowego, ale już na pewno nie białego. Mogę powiedzieć, że pokrycie starcza na dwa lata. Też zastanawiamy się, żeby zastosować coś bardziej trwałego, ale namiot jest taki przyjemy i daje możliwość zakładania dowolnych ścian. Kiedy jest gorąco zostawiamy tylko dwie, kiedy zimno zakładamy wszystkie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”