Szkółka ogrodowa -jak założyć??
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szkółkarstwo ozdobne
Cześć wiesz co jak wstawiłem do tunelu te doniczki co całą zimę były w piwnicy,to ten mech zrobił się taki żółtawy i może on sam trochę uschnie a później go usunę ręcznie.Ale jak będę robił sadzonki wrzosów i wrzośców,zali to te sadzonki usunę z tunelu i nie wiem czy ustawić ich pod cienówką zawieszoną na drewnianych palikach.A może i przy okazji ten mech trochę uschnie
Co o tym myślisz?
A sadzonki myślę robić w paletach
Co o tym myślisz?
A sadzonki myślę robić w paletach
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Kontakt:
Trudno będzie trzeba plewić
Natomiast jeśli chodzi o nakładki to wydaje mi się, że to coś takiego:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=688
Moim zdaniem pojemniki foliowe również są mniej wytrzymałe mechanicznie.
Natomiast jeśli chodzi o nakładki to wydaje mi się, że to coś takiego:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=688
Moim zdaniem pojemniki foliowe również są mniej wytrzymałe mechanicznie.
Jakie problemy masz na myśli?kairu pisze:Jednak nie polecam przesiadać się na piasek niedoświadczonym szkółkarzom, bo zamiast problemu mchu, pojawi się kilka innych, o wiele cięższych problemów.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2009, o 00:41
co do mchów: a może Mogeton 25 WP ?
co do multipotów pokazanych przez lukas93cs: gdzie sadzonka wyląduje po ukorzenieniu w tym multipocie? jeśli do p9 to nie wiem czy jest sens ukorzeniać w multipocie 65mm zeby potem przesadzać do doniczki 90mm, jeśli w c3 lub gruncie to miałoby to sens.
co do podsuszania mchu zaproponowanego przez lucasa: rośliny podlewać musisz czyli mech też się przy okazji napije i będzie sobie rósł w najlepsze a jak będzie mokre lato to już w ogóle..., czyli albo chemia albo plewienie albo nie dopuszczenie żeby się mech pojawił.
co do tanich doniczek itp: w szkółkach, które nie produkują materiału tylko kupują gotowy w p9 do dalszej hodowli, można czasem wychaczyć tanie P9 i inne małe doniczki, na all... są czasem oferty.
co do multipotów pokazanych przez lukas93cs: gdzie sadzonka wyląduje po ukorzenieniu w tym multipocie? jeśli do p9 to nie wiem czy jest sens ukorzeniać w multipocie 65mm zeby potem przesadzać do doniczki 90mm, jeśli w c3 lub gruncie to miałoby to sens.
co do podsuszania mchu zaproponowanego przez lucasa: rośliny podlewać musisz czyli mech też się przy okazji napije i będzie sobie rósł w najlepsze a jak będzie mokre lato to już w ogóle..., czyli albo chemia albo plewienie albo nie dopuszczenie żeby się mech pojawił.
co do tanich doniczek itp: w szkółkach, które nie produkują materiału tylko kupują gotowy w p9 do dalszej hodowli, można czasem wychaczyć tanie P9 i inne małe doniczki, na all... są czasem oferty.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Ukorzenianie w piasku wymaga innego podejścia do sprawy. Można nawet powiedzieć, że zmienia się dość znacznie cały proces. Piasku nie można dać bezpośrednio do multipalety, czy doniczek. To musi być specjalnie przygotowany zagon. Zwiększa się częstotliwość podlewania i ilość zużytej wody. Rośliny wykazują minimalny wzrost części nadziemnej, natomiast system korzeniowy rozwija się znacznie większy, jak w standardowych metodach. Ma to swoje wady i zalety. Nie chcę jednak, by ktoś pochopnie przesiadł się właśnie na piasek, a potem miał do mnie pretensje, że nic z tego nie wyszło. Ja sam, mimo już 5 letniej praktyki ukorzeniania w piasku, w zeszłym roku znów popełniłem kilka błędów i na niektórych zagonach miałem nawet do 90% wypadów .
lukas93cs, przeniesienie roślin z tunelu na pełne słońce zazwyczaj kończy się więdnięciem. Cieniówka to dobry pomysł. Oczywiście są rośliny, które poradzą sobie bez. Już to gdzieś pisałem; jeśli przesadzasz ukorzenione sadzonki z gołym korzeniem (ze skrzynki, z zagonu, z kuwety), takie kategorycznie nie mogą trafić na słońce. Jeśli przesadzasz z multipalety, bez naruszenia systemu korzeniowego; tu sprawa jest znacznie prostsza, chociaż pełne słońce może tu również siać spustoszenie. Mchem aż tak bym się nie przejmował. Występuje on, gdy są złe warunki, to fakt. Jeżeli wystąpi, ogranicz trochę podlewanie, zwiększ wietrzenie. Jeśli powstał on w piwnicy, to trudno. Zobacz, co się będzie działo w tunelu. Sam mech może i nie jest aż taki zły, blokuje inne chwasty jeśli jednak występuje w dużej ilości i nie ustępuje, znaczy, że panują złe warunki i trzeba podjąć kroki, by nie kontynuować tego procederu. Nie chcę się tu wypowiadać w tej kwestii, gdyż tak jak pisałem na początku, sam akurat z tym problemów raczej nie miałem (poza kilkoma małymi przypadkami na samym początku). Najlepiej, jak głos zabierze ktoś bardziej doświadczony przez mech
co do roślin wrzosowatych (wrzosy, wrzośce, azalie, rhododendron, borówka i inne dziadostwo )- kiedyś próbowałem, ale na zagonach z piaskiem, czy nawet piasek + torf nic mi nie wychodziło. Ukorzeniłem kilka azalii z wielkim trudem. Domyślam się, że bez kwaśnego torfu nie ma co do tego tematu podchodzić. Możliwe, że w tym roku zrobię kawałek zagonu z kwaśnym torfem i spróbuję, chociaż nie wiem czy jest sens. Dzisiaj rośliny wrzosowate, to zazwyczaj in vitro... nie ma sensu bawić się z nimi, lepiej zamówić paletę sadzonek i przesadzić do większych doniczek. Wrzosowate i magnolia to rośliny, których sam nie rozmnażam i raczej nie będę ( w tym roku ostatnia próba z magnolią i daję sobie spokój, jak nie wyjdzie).
lukas93cs, przeniesienie roślin z tunelu na pełne słońce zazwyczaj kończy się więdnięciem. Cieniówka to dobry pomysł. Oczywiście są rośliny, które poradzą sobie bez. Już to gdzieś pisałem; jeśli przesadzasz ukorzenione sadzonki z gołym korzeniem (ze skrzynki, z zagonu, z kuwety), takie kategorycznie nie mogą trafić na słońce. Jeśli przesadzasz z multipalety, bez naruszenia systemu korzeniowego; tu sprawa jest znacznie prostsza, chociaż pełne słońce może tu również siać spustoszenie. Mchem aż tak bym się nie przejmował. Występuje on, gdy są złe warunki, to fakt. Jeżeli wystąpi, ogranicz trochę podlewanie, zwiększ wietrzenie. Jeśli powstał on w piwnicy, to trudno. Zobacz, co się będzie działo w tunelu. Sam mech może i nie jest aż taki zły, blokuje inne chwasty jeśli jednak występuje w dużej ilości i nie ustępuje, znaczy, że panują złe warunki i trzeba podjąć kroki, by nie kontynuować tego procederu. Nie chcę się tu wypowiadać w tej kwestii, gdyż tak jak pisałem na początku, sam akurat z tym problemów raczej nie miałem (poza kilkoma małymi przypadkami na samym początku). Najlepiej, jak głos zabierze ktoś bardziej doświadczony przez mech
co do roślin wrzosowatych (wrzosy, wrzośce, azalie, rhododendron, borówka i inne dziadostwo )- kiedyś próbowałem, ale na zagonach z piaskiem, czy nawet piasek + torf nic mi nie wychodziło. Ukorzeniłem kilka azalii z wielkim trudem. Domyślam się, że bez kwaśnego torfu nie ma co do tego tematu podchodzić. Możliwe, że w tym roku zrobię kawałek zagonu z kwaśnym torfem i spróbuję, chociaż nie wiem czy jest sens. Dzisiaj rośliny wrzosowate, to zazwyczaj in vitro... nie ma sensu bawić się z nimi, lepiej zamówić paletę sadzonek i przesadzić do większych doniczek. Wrzosowate i magnolia to rośliny, których sam nie rozmnażam i raczej nie będę ( w tym roku ostatnia próba z magnolią i daję sobie spokój, jak nie wyjdzie).
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Mnie się azalie i wrzosy w tamtym roku udało ukorzenić
To spróbuje i w tym roku bo mam 20 gatunków wrzosów.
To spróbuje i w tym roku bo mam 20 gatunków wrzosów.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Wstawiam adres do książki "rozmnażanie drzew i krzewów nagozalążkowych" można sobie pobrać
http://hostuje.net/file.php?id=f40bb0e0 ... 9fca274dd1
http://hostuje.net/file.php?id=f40bb0e0 ... 9fca274dd1
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Pytanie do Jakuba.
Troche późno tu zajrzałam. 5 marca napisałeś, że sezon na szczepienie otwarty. Czy o tej porze można jeszcze coś szczepić. Chodzi mi głównie o iglaki i drzewa ozdobne typu klon czy kasztan.
Barbara
Troche późno tu zajrzałam. 5 marca napisałeś, że sezon na szczepienie otwarty. Czy o tej porze można jeszcze coś szczepić. Chodzi mi głównie o iglaki i drzewa ozdobne typu klon czy kasztan.
Barbara
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basia tak z czystej ciekawości(bo lubię kasztanowce)zamierzasz szczepić czerwonego na białym?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Właśnie tak. Siewkę białego znajdę a czewronego nie więc czemu nie?
Basia
Basia
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Witam mam w domu 4 worki trocin drobnych i tak się zastanawiam czy można by było dodać do torfu z piaskiem do ukorzeniania w proporcjach torf:piasek:trociny 1:1:1 lub 2:1:1
Witam serdecznie wszystkich na tym forum!!
Jestem tutaj nowy i tak sobie czytam no i wszyscy piszecie, że rozmnażacie różnego rodzaju krzewy itd, a co ze sprzedażą?? ...........................( zmoderowałam - aniawoj)
Pozdrawiam Marcin
Jestem tutaj nowy i tak sobie czytam no i wszyscy piszecie, że rozmnażacie różnego rodzaju krzewy itd, a co ze sprzedażą?? ...........................( zmoderowałam - aniawoj)
Pozdrawiam Marcin
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Marcinie na forum.
Twój pierwszy post ma charakter ogłoszenia. nie umieszczamy ogłoszeń w wybranych działach. jest do tego odpowiednie miejsce, ale dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Musiałam Twój post zmoderować. Ten dopisek też usunę, gdy już się z nim zapoznasz.
Twój pierwszy post ma charakter ogłoszenia. nie umieszczamy ogłoszeń w wybranych działach. jest do tego odpowiednie miejsce, ale dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Musiałam Twój post zmoderować. Ten dopisek też usunę, gdy już się z nim zapoznasz.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy ktos wie ,gdzie mozna zakupic plakietki z opisami roślin?