Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja szklarnia ma 12 m długości i 6 m szerokości w szklarni mieści się około 140 krzaków pomidorów i około 50 papryk. Podstawowe odległości rozstawu pomidorów to 60 cm na 50 cm, ścieżka główna ma szerokość 1 metra( pomiędzy sadzonkami) a ścieżki boczne mają po 75 centymetrów ( również pomiędzy posadzonymi sadzonkami. Załączam szkic moich nasadzeń w szklarni z ubiegłego roku, w tym roku planuję drobne przesunięcia, by w tym samym miejscu nie rosły sadzonki co w ubiegłym roku, ale bez zmiany odległości pomiędzy sadzonkami. Wszystkie pomidory prowadzę na dwa pędy.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Rybko, rzeczywiście mała ta szklarenka, myślę, że na Twoje domowe potrzeby wystarczy. Wejście (tylko jedno) do szklarenki jest z tego węższego boku tak? Jeżeli tak, to wzdłuż tego drugiego weższego boku - naprzeciwko drzwi możesz na całej jego szerokości posadzić 2 rządki papryki(około 10sz), a po bokach po 8 szt pomidorów x 2 = 16 szt. Zrobiłam taki podręczny szkic, będzie ciasnawo! Ale rybko, ja nigdy nie uprawiałam papryczki i nie wiem w jakim rozstawie powinna rosnąć, na szkicu jest tak 30cm x 40 cm. Trzeba to jednak zweryfikować. Mogę Ci zeskanować i przesłac e-mailem na skrzynkę ten szkic- możesz podać na PW adres skrzynki, jeśli oczywiście chcesz.
-
-
ta odmiana nazywa się "cherry", czy to jest w ogóle pomidor drobnoowocowy typu "cherry"?
Zobaczysz jak bedzie rosła. Na działce miałam baardzo wysoką odmianę drobnoowocową, ale żółtą, ją własnie musiałam we wrześniu ogłowić, bo rosła jak szalona (dorósł do 2 metrów- a może to jakiś wybryk natury był?)
Zobaczysz jak bedzie rosła. Na działce miałam baardzo wysoką odmianę drobnoowocową, ale żółtą, ją własnie musiałam we wrześniu ogłowić, bo rosła jak szalona (dorósł do 2 metrów- a może to jakiś wybryk natury był?)
-
http://images.marketplaceadvisor.channe ... ntree1.jpg
fajnie by było miec takie drzewko pomidorowe!
fajnie by było miec takie drzewko pomidorowe!
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gienia1230 a czy miałaś kiedyś ten pomidor drobnoowocowy typu chery, czy jest on samokończący się i jakie są jego owoce, jak gęsto można je posadzić?u mnie ma bardziej spełnić rolę dekoracyjną niż konsumpcyjną .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
Na działce miałyśmy (z siostrą) do tej pory 3 odmiany drobnoowocowych; pierwszy Koralik (samokończący się), drugi też niski - samokończący się, troszkę inny od Koralika i trzecia odmiana drobnoowocowa , żółta, baaardzo wysoka. Tych dwóch ostatnich nazwy odmian nie znam - otrzymane od sąsiadki w ramach wymiany. Te drobnoowocowe podobno z powodzeniem można uprawiać w donicach na balkonie, już na tym forum w którymś z wątków o tym czytałam.
W tym roku będę mieć inne koktajlówki; Black Cherry i Sprite, będę porównywać. Sadzę je tak samo jak i inne i przyznam Ci się, że mnie denerwują, bo pokładają się na ziemii. O wiele lepiej ich chyba wsadzić do doniczek, przynajmniej gałązki będą zwisać i nie będą się brudzić.
W tym roku będę mieć inne koktajlówki; Black Cherry i Sprite, będę porównywać. Sadzę je tak samo jak i inne i przyznam Ci się, że mnie denerwują, bo pokładają się na ziemii. O wiele lepiej ich chyba wsadzić do doniczek, przynajmniej gałązki będą zwisać i nie będą się brudzić.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
No właśnie ,ja tez 2 lata temu je miałam i była to odmiana bardzo płożąca się , nie pamietam jednak jaka to odmiana była bo kupowałam gotowe sadzonki a w tym roku myślałam o wysadzeniu w pojemnikach.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Czy moje pomidorki są dostatecznie duże żeby iść do szklarenki? ( myślałam o tej sobocie ) Oczywiście na noc będę je okrywała agrowłókniną. Od 3 tygodni hartują się w nieogrzewanym pokoju ( 15/16 stopni w dzień). Nie było juz przymrozków w nocy, niestety dzisiaj zmroziło do minus 2
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata