Kalarepa - uprawa
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kalarepa - uprawa
Ja wysiewam zawsze na początku kwietnia i daję do jasnej piwnicy. Potem pikuję do wielodoniczek 10x16 i po 25 maja sadzę do gruntu.
- mikotka
- 50p
- Od: 7 mar 2013, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadziłam swoją rozsadę. Jakie temperatury potrafi znieść kalarepa? Na weekend majowy widziałam prognozy 0 stopni w nocy. Przykrywać kalarepke gdyby były przymrozki?aria pisze:To kalarepie nie zaszkodzi. Można już spokojnie sadzić.
Poczytaj w wątku, np. str.8, to tylko parę stron a wiele można się dowiedzieć .
- mikotka
- 50p
Czytałam. Na stronie 8 wyczytałam, że pod włókniną kalarepka da radę. Piszą też inni, że wysadzają rozsadę w połowie kwietnia, ale brak info czy pod wlokninę czy nie. W sumie nie znalazłam informacji czy koniecznie trzeba ją przykryć. Może przetestuję na swojej.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Kalarepę wysadzam około 15-20 kwietnia bezpośrednio do gruntu, osłona z włóknimy może tylko w celu przyspieszenia zbiorów.
To cytat ze str.8 z 1 kwietnia i jest napisane o włókninie oraz czy trzeba ją koniecznie przykryć czy nie.juda pisze:Kalarepka jak kapustne poradzą sobie w gruncie chociaż chłodno , ale poczekaj aż minie załamanie pogody ,, wysadż i przykryj agrowłokniną będzie szybciej rosła
- mikotka
- 50p
Skoro wlóknina tylko w celu przyspieszenia, to nie przykrywam. Niech sobie radzi. Dzięki
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
Moją kalarepę siałam prosto do gruntu, wzeszła 3 dni temu, jest szansa że coś z tego wyrośnie? Pytam bo nigdy nie siałam kalarepy.
- mikotka
- 50p
kasia1s2 z chęcią dowiem się później czy się udało.
Jak się mają wasze rozsady kalarepy posadzone do gruntu? Przyjęły się bez problemów? U mnie straconych kilka listków, niektóre robią się jasne, a niektóre niebieskie.
Jak się mają wasze rozsady kalarepy posadzone do gruntu? Przyjęły się bez problemów? U mnie straconych kilka listków, niektóre robią się jasne, a niektóre niebieskie.
-
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 16:10
U mnie część wsadzonej kalarepki ma się rewelacyjnie .
Reszta czeka na zmiłowanie i chociaż parę godzin bez deszczu [od tygodnia leje ].
Reszta czeka na zmiłowanie i chociaż parę godzin bez deszczu [od tygodnia leje ].
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Kasiu - dwa lata temu też siałam do gruntu, później przesadziłam w miejsce docelowe i ładnie urosła. Ale nie pamiętam odmiany.
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalarepa siana bezpośrednio do gruntu spokojnie urośnie - w zeszłym roku tak zrobiłam z białą wiedeńską i fioletową wioletą i normalnie urosły. Sialam bardzo rzadko, żeby nie robić później przerywek.
W tym roku zapomniałam o rozsadzie kalarepy, więc tak samo pójdzie bezpośrednio do gruntu
W tym roku zapomniałam o rozsadzie kalarepy, więc tak samo pójdzie bezpośrednio do gruntu
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
Dzięki za info już się cieszę