Clematis - pielęgnacja, wymagania
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Clematis - pielęgnacja
Czytalem już kiedyś o takiej zmianie koloru u jednejz forumowiczek, ale trudno mi w to uwierzyć. Może miałaś tam kiedyś posadzoną tę odmianę, która teraz się pokazała?
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jurku nigdy tam nie bylo innego clematisa,wiec nie wiem,co jest powodem zmiany koloruJurek pisze:Czytalem już kiedyś o takiej zmianie koloru u jednejz forumowiczek, ale trudno mi w to uwierzyć. Może miałaś tam kiedyś posadzoną tę odmianę, która teraz się pokazała?
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka clematisów dostępnych w handlu to sporty (spontaniczne mutacje) innych odmian. Wtedy możliwa jest nagła zmiana rodzaju/koloru kwiatów z powodu powrotu do "oryginału". Najchętniej wracającym jest podobno C. "Multi Blue" ale poniżej przedstawiam listę innych możliwych "przemian":
C. "Multi Blue" = sport C. "The President",
C. "Avant-Garde" = sport C. "Kermesina",
C. "Blue Light" = sport C. "Mrs Cholmondeley",
C. "Crystal fountain" = sport C. "H.F. Young",
C. "Empress"? = sport C. "Josephine",
C. "Fairydust" = sport C. "Venosa Violacea",
C. "Sprinkles" = sport C. "Prince Philip",
C. "Tie Dye" = sport C. "Jackmanii",
C. "Rosa Königskind" = sport C. "Königskind"
C. "Petite Anna" = sport "C. Anna Luise"
C. "Foxy" = sport C. "Frankie"
C. "Landsdowne Gem" = sport C. "Freckles"
Cytat za stronu http://www.clematis.com.pl :
Clematis florida var. flore-pleno i Clematis florida var. sieboldiana często ulegają mutacjom (sportom) upodabniającym je do siebie. Można spotkać rośliny mające jednocześnie zarówno kwiaty jednej jak i drugiej odmiany. Czasem zdarza się, że jeden kwiat może mieć cechy obu odmian ? jego jedna połowa wygląda jak u Clematis florida var. flore-pleno, a druga jak u Clematis florida var. sieboldiana.
Inna literatura ("Issues, Challenges and Opportunities for the Flower Breeding and Genetics") podaje, że znanych jest 76 różnych mutacji powojnika "Sieboldaina"
Jak widać takie przemiany są możliwe..... choć akurat taka jak tutaj pokazana nie pasuje do żadnej z tych które znam. Czy wiesz może jaka to jest (była) odmiana powojnika ?
C. "Multi Blue" = sport C. "The President",
C. "Avant-Garde" = sport C. "Kermesina",
C. "Blue Light" = sport C. "Mrs Cholmondeley",
C. "Crystal fountain" = sport C. "H.F. Young",
C. "Empress"? = sport C. "Josephine",
C. "Fairydust" = sport C. "Venosa Violacea",
C. "Sprinkles" = sport C. "Prince Philip",
C. "Tie Dye" = sport C. "Jackmanii",
C. "Rosa Königskind" = sport C. "Königskind"
C. "Petite Anna" = sport "C. Anna Luise"
C. "Foxy" = sport C. "Frankie"
C. "Landsdowne Gem" = sport C. "Freckles"
Cytat za stronu http://www.clematis.com.pl :
Clematis florida var. flore-pleno i Clematis florida var. sieboldiana często ulegają mutacjom (sportom) upodabniającym je do siebie. Można spotkać rośliny mające jednocześnie zarówno kwiaty jednej jak i drugiej odmiany. Czasem zdarza się, że jeden kwiat może mieć cechy obu odmian ? jego jedna połowa wygląda jak u Clematis florida var. flore-pleno, a druga jak u Clematis florida var. sieboldiana.
Inna literatura ("Issues, Challenges and Opportunities for the Flower Breeding and Genetics") podaje, że znanych jest 76 różnych mutacji powojnika "Sieboldaina"
Jak widać takie przemiany są możliwe..... choć akurat taka jak tutaj pokazana nie pasuje do żadnej z tych które znam. Czy wiesz może jaka to jest (była) odmiana powojnika ?
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
Witam.Proszę poradzcie czy niedawno posadzone powojniki można podlac Previcurem,albo Switchem na uwiąd? Profilaktycznie.Chciałam i podlac któryms z tych preparatów ,oraz opryskac roślinki .Na ulotce pisze że tak ale czy ktoś stosował ten preparat?
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raz w roku staram się użyć Switch 62,5 WG-10, właśnie tak profilaktycznie. Czy działa? - trudno powiedzieć, generalnie czasami, mimo wszystko, zdarzają mi się pojedyncze podwiędnięte pędy, które natychmiast usuwam, a całą roślinę spryskuję tym co mi ze Switcha zostało. Ale jeszcze chyba nigdy cały powojnik nie padł mi na uwiąd.
O Previcurze nie słyszałem - a to w jakiej ulotce jest napisane ?
O Previcurze nie słyszałem - a to w jakiej ulotce jest napisane ?
Zapraszam: spis treści ogród
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Mam Multi Blue już czwarty sezon i co roku ma inne kwiaty , pamiętam jak jakiś czas temy ktoś mnie zapytał czy to na pewno MB . Co roku robię fotki w różnym stadium i kwiaty tegoroczne są identyczne jak na fotkach e-c.... pełne, grube . W zeszłym były zupełnie inne .Od czego to zależy ...?
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
O Previcur gdzies na forum przeczytałam .Jeśli o ulotke chodzi to między innymi tutaj http://sklepagora.pl/srodki-grzybobojcz ... .html.Niby można nim podlaystko co sie posadzi.Moze sprobuje.. ale zastanowie się
Dziękuje za informacje w takim razie też podleje Switchem.
Dziękuje za informacje w takim razie też podleje Switchem.
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lesioc niestety nie wiem ,kupione w markecie,tylko z napisem co to jest .dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Nic tylko się cieszyć z takiej pięknej przemiany Wygląda cudnie.
- anesse81
- 200p
- Od: 2 lut 2011, o 16:40
Ja kiedyś założyłam wątek o zmianie koloru powojników, to stało się z moją Andromedą, jednak nie tylko u mnie to się pojawiło, tu link do stronki
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 44&t=43142
Mój powojnik pięknie zakwit, był kupiony jako NN, podobno to Multi blue??? tak go określił jeden formuowicz, na zdjęciach wychodzi niebieski, jednak jest fioletowy i ma ogromne kwiaty, za kilka lat będzie wyglądał imponująco, jak obrośnie altankę
Uploaded with ImageShack.us
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 44&t=43142
Mój powojnik pięknie zakwit, był kupiony jako NN, podobno to Multi blue??? tak go określił jeden formuowicz, na zdjęciach wychodzi niebieski, jednak jest fioletowy i ma ogromne kwiaty, za kilka lat będzie wyglądał imponująco, jak obrośnie altankę
Uploaded with ImageShack.us