Sezon 2009- czyli co i jak u nas kwitnie
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Jan Paweł II" - posadzony w donicy w kwietniu - w tej chwili zaczyna kwitnąć na takiej wysokości, że trudno mu nawet zrobić zdjęcie.
Muszę powiedzieć, że to zdecydowanie najszybciej rosnący powojnik z jakim miałem do czynienia (przez pierwszy miesiąc pokonał cała 180cm kratkę-podporę, a w tej chwili pędy mają około 3.5m długości).
Muszę powiedzieć, że to zdecydowanie najszybciej rosnący powojnik z jakim miałem do czynienia (przez pierwszy miesiąc pokonał cała 180cm kratkę-podporę, a w tej chwili pędy mają około 3.5m długości).
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To powojnik purpurea plena elegans, który nabyłem na drodze wymiany od koleżanki z forum:
A tutaj również tegoroczny, ale zakup, jackmanii superba. I tutaj jestem zaskoczony (na plus) kolorem kwiatu, spodziewałem się cos zbliżonego do jackmanii:
Ale najbardziej zadowolony jestem z wydawałoby się niepozornego z racji wielkości krzewu i kwiatów powojnika odmiany piilu.Kto ma, temu nie muszę tłumaczyc, dlaczego
A tutaj również tegoroczny, ale zakup, jackmanii superba. I tutaj jestem zaskoczony (na plus) kolorem kwiatu, spodziewałem się cos zbliżonego do jackmanii:
Ale najbardziej zadowolony jestem z wydawałoby się niepozornego z racji wielkości krzewu i kwiatów powojnika odmiany piilu.Kto ma, temu nie muszę tłumaczyc, dlaczego
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Zaczęła kwitnienie P. Plena Elegans - ładne zdjęcie Jurku!
moja juz staruszka, co roku cieta do 50cm, rosnie na kilka metrów, wspina się na wiąz, bo 5m drabinek nie produkują
nie widać tego dobrze na zdjęciu, ale sięgneła już czubka drzewa!
powojnik jouiniana Precox - 4-5m, drobne fioletowo-białe kwiatki
powojnik bylinowy Clematis diversifolia Blue Boy, 2m
Powojnik tangucki " Golden Tiara " - grube, mięsiste płatki z dużymi pylnikami, porasta drzewo do 3m
Powojnik Blue Angel
moja juz staruszka, co roku cieta do 50cm, rosnie na kilka metrów, wspina się na wiąz, bo 5m drabinek nie produkują
nie widać tego dobrze na zdjęciu, ale sięgneła już czubka drzewa!
powojnik jouiniana Precox - 4-5m, drobne fioletowo-białe kwiatki
powojnik bylinowy Clematis diversifolia Blue Boy, 2m
Powojnik tangucki " Golden Tiara " - grube, mięsiste płatki z dużymi pylnikami, porasta drzewo do 3m
Powojnik Blue Angel
Kochani piękne te Wasze clematisy - nic tylko pozazdrościć ręki !!!
Mi w tym roku też zamarzył sie clematis ale mam wątpliwości co do swojego pomysłu więc proszę o podpowiedź...
właśnie zakupiłam pierwszego w swoim życiu clematisa - polish spirit (podobno niewymagający ) moim pomysłem było posadzić go przy pergoli obrośniętej już winobluszczem....ale zaczęłam mieć wątpliwości jak będzie mi sie go przycinać kiedy powrasta mi w winobluszcz...czy ktoś z Was ma takie "kombinacje" u siebie ??
pozdrawiam serdecznie
Mi w tym roku też zamarzył sie clematis ale mam wątpliwości co do swojego pomysłu więc proszę o podpowiedź...
właśnie zakupiłam pierwszego w swoim życiu clematisa - polish spirit (podobno niewymagający ) moim pomysłem było posadzić go przy pergoli obrośniętej już winobluszczem....ale zaczęłam mieć wątpliwości jak będzie mi sie go przycinać kiedy powrasta mi w winobluszcz...czy ktoś z Was ma takie "kombinacje" u siebie ??
pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Dobry wybór co do odmiany.Jeśli posadzisz go tak z pół metra od miejsca, gdzie rośnie winobluszcz, to z samym przycinaniem nie będzie kłopotu,bo tnie się go bardzo silnie, problemem będzie oddzielenie odciętych pędów od winobluszczu.Zolinka pisze:właśnie zakupiłam pierwszego w swoim życiu clematisa - polish spirit (podobno niewymagający ) moim pomysłem było posadzić go przy pergoli obrośniętej już winobluszczem....ale zaczęłam mieć wątpliwości jak będzie mi sie go przycinać kiedy powrasta mi w winobluszcz...
Dzisiaj kupiłem odmianę, której jestem bardzo ciekawy- czy faktycznie ma tak duże kwiaty, jak w opisie.Chodzi o Kacpra.
A poza tym jakieś chrząszcze wygryzają mi dziurki w liściach, co nie wygląda estetycznie.