Identyfikacja - CHWASTY
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam, roślinkę z pierwszego zdjęcia też mam na rabatkach i też nie dostałam odpowiedzi co to jest. Pozowliłam jej dosyć urosnąć i nic z niej ciekawego nie wyszło. Kwiatostan bardzo nieciekawy i dlatego uznałam, że to rodzaj chwastów i je powyrywałam. Łatwo odija z resztek korzeni i jest bardzo, bardzo impansywna. Pozdrawiam, stasia
ps. Zula, staraj sie robic większe zdjęcia a nie miniaturki, bo na tych małych bardzo słabo widać.
ps. Zula, staraj sie robic większe zdjęcia a nie miniaturki, bo na tych małych bardzo słabo widać.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwsza roślina chwast : Rdest plamisty - Polygonum persicaria
Druga : Ostrożeń lancetowaty- chwast,ale można potraktować jako roślinę ozdobną.Konieczne będzie usuwanie przekwitniętych kwiatów,koszmarnie się rozsiewa.
Druga : Ostrożeń lancetowaty- chwast,ale można potraktować jako roślinę ozdobną.Konieczne będzie usuwanie przekwitniętych kwiatów,koszmarnie się rozsiewa.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- stasia109
Adamza07,
ja też bardzo dziękuję za odpowiedz. Teraz już wiem gdzie się zgłosić jakby co.
Pozdrawiam, stasia
ja też bardzo dziękuję za odpowiedz. Teraz już wiem gdzie się zgłosić jakby co.
Pozdrawiam, stasia
Adresy do moich wątków
- stasia109
Proszę o pomoc, co to jest:
na zielonej gałązce z bialymi kwiatuszkami (I plan);
żółte kwiatki:
co mam z tym zrobić. pozdrawiam
na zielonej gałązce z bialymi kwiatuszkami (I plan);
żółte kwiatki:
co mam z tym zrobić. pozdrawiam
Adresy do moich wątków
- stasia109
Kochana Walerio!!!
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę tepić ale nie teraz, bo pada, pozdrawiam stasia ;:2
ps. Walerio, ja do 2007 roku mieszkalam na ZWM w Opolu, teraz mieszkam na wsi. Szczególne pozdrowienia dla Opolanki!!!
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę tepić ale nie teraz, bo pada, pozdrawiam stasia ;:2
ps. Walerio, ja do 2007 roku mieszkalam na ZWM w Opolu, teraz mieszkam na wsi. Szczególne pozdrowienia dla Opolanki!!!
Adresy do moich wątków
Co to za ogromny chwast ??
Witam,
Proszę o pomoc - wśród moich chwastów, na jeszcze niezagospodarowanej części działki rośnie bardzo dużo takich ogromnych chwastów - wysokie na ok.80 cm, duże liście..
Co to może być za zielsko ?
Przeglądałam chwasty z linku podanego wcześniej, lecz takiej rośliny nie znalazłam .
I jeszcze jedna bylina - jest wysoka, ok. 1-1,5m , co roku pięknie kwitnie a w dużej grupie wygląda bardzo malowniczo.
Co to takiego ?
Proszę o pomoc - wśród moich chwastów, na jeszcze niezagospodarowanej części działki rośnie bardzo dużo takich ogromnych chwastów - wysokie na ok.80 cm, duże liście..
Co to może być za zielsko ?
Przeglądałam chwasty z linku podanego wcześniej, lecz takiej rośliny nie znalazłam .
I jeszcze jedna bylina - jest wysoka, ok. 1-1,5m , co roku pięknie kwitnie a w dużej grupie wygląda bardzo malowniczo.
Co to takiego ?
Pozdrawiam serdecznie - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
- adamza07
1 - "Niegroźny" barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium )
2 - Piękny okaz wierzbówki kiprzycy (Chamaenerion angustifolium)sub, (Epilobium angustifolium )
2 - Piękny okaz wierzbówki kiprzycy (Chamaenerion angustifolium)sub, (Epilobium angustifolium )
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Baardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i identyfikację
Czy ten niegroźny barszcz sprawia jakieś problemy ? Czy łatwo go wyplenić , tzn. czy wystarczy tylko koszenie czy należy go potraktować preparatem chemicznym ?
Jeśli chodzi o tę drugą roślinę, to nam również bardzo się podoba, więc myśleliśmy z mężem aby wykosić chwasty dookoła a ten liliowy łan zostawić, niech co roku kwitnie. Nie wiem tylko czy to się uda i czy jest sens ?
Czy ten niegroźny barszcz sprawia jakieś problemy ? Czy łatwo go wyplenić , tzn. czy wystarczy tylko koszenie czy należy go potraktować preparatem chemicznym ?
Jeśli chodzi o tę drugą roślinę, to nam również bardzo się podoba, więc myśleliśmy z mężem aby wykosić chwasty dookoła a ten liliowy łan zostawić, niech co roku kwitnie. Nie wiem tylko czy to się uda i czy jest sens ?
Róże Alexandry
Róże Alexandry
- adamza07
Barszcz nie znosi częstego koszenia.
Wierzbówka może stanowić początek naturalnego ogrodu.Dosadzić krwawnicę,kosaćce żółte....
Wierzbówka może stanowić początek naturalnego ogrodu.Dosadzić krwawnicę,kosaćce żółte....
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
To znakomity pomysł Spróbuję wkomponować te piękne roślinki w otoczenie.
A o barszczu poczytałam - niegdyś robiono z niego wiele potraw... może też spróbuję..
Dziękuję
A o barszczu poczytałam - niegdyś robiono z niego wiele potraw... może też spróbuję..
Dziękuję
Róże Alexandry
Róże Alexandry