Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kurcze więc jednak cięcie...
:cry:

dzięki Przemku zrobie jak mówisz....
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja proponuję uciąć ale nie musisz tego robić, na szczycie i tak wybije młode rozety, tylko pomyślałem że można by ją rozmnożyć sobie i mieć dwie. Zrobisz jak chcesz. :wink:
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

aha czyli do uratowania cięcie nie jest konieczne?

w takim razie pomyślę, czy lepsza szósta dracena czy lepsza ta większa wybita.... :oops:

dzięki :lol:
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Pomoc dla draceny

Post »

Dobry wieczór :)

Dracenę kupiłam rok temu w markecie. Po okresie klimatyzacji, przesadziłam ją do wiekszej doniczki. Pieknie się rozrosła. Jednak od jakiegoś czasu męczy ją chyba jaieś choróbstwo albo moje nieudolna z nią postępowanie. Otóż dracenę trzymam na parapecie południowego okna, pod którym znajduje się grzejnik. Ogrzewanie jednak jest właczane sporadycznie, gdyż jest to pkój na poddaszu i w ciepłe dni słoneczko dobrze go ociepla. Dracenę podlewam 1x na tydzień lub rzadziej (bo zdarza mi się zapomieć). Nawoziłam ją sporadycznie i był to nawóz płynny do roślin zielonych "Biopon". Obecnie przestawiłam ją dalej od okna, gdyż tak się rozrosła, że liście opierały się o szybę. Martwia mnie brązowo-brunatne koncówki liści - zasychające. Poza tym na liściach pojawiły się takie żółte przebarwienia (coś jak prześwity). Zdjęcia robiłam kilka dni temu, a od tamtego czasu jest gorzej. Jak mam pomóc mojej dracenie ? może powinnam ją przesadzić ? Proszę o pomoc i dziękuję.

Obrazek Obrazek Obrazek
Tego na co za późno, tego szkoda...
x-C-j
---

Post »

Nie zaszkodzi wyjąć z doniczki i zobaczyć czy system korzeniowy nie jest przerośnięty, ma na pewno za suche powietrze i mało wody za rzadko podlewasz, poprzycinaj suche końcówki liści, zraszanie dwa razy w tygodniu, całą doniczkę z podstawkiem postaw na jakiejś tacy lub dużym podstawku wypełnionym stale mokrym keramzytem. Poczytaj o warunkach dla niej tutaj
Awatar użytkownika
polly
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2009, o 12:37

Post »

no i co z pacjentem?

Moja dracena ma to samo; też się liście zwinęły.
Parę lat była u mojej mamy, która rzadko ją podlewała i w ogóle nie zraszała liści, więc pewnie się do tego roślina przyzwyczaiła, bo gdy wzięłam ją do siebie i zaczęłam podlewać częściej to pojawił się na ziemi biała "niby-pleśń", po czym wszystkie liście się zwinęły do wewnątrz - myślę, że przez zraszanie.... pomóżcie proszę, bo szkoda rośliny.

W tej chwili ograniczyłam podlewanie i zraszam codziennie. Wydaje mi się, że dolne liście powoli zaczynają się "odwijać", ale może to siła sugestii.

Mama mojego chłopaka poleciła przemycie liści mlekiem - spotkaliście się z czymś takim? pomoże?

no to ta nieszczęsna kreaturka...
Obrazek Obrazek

z tą też zaczyna się coś niedobrego dziać, bo zaczyna się zwijać....Obrazek
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Dracena 'Yellow Coast'

Post »

Bardzo proszę o radę i sugestie :)
Tak wyglądają listki mojej draceny - dlaczego? Robią się ciemne od końca wzdłuż głównego nerwu.

Obrazek

Obok stoi dracena compacta i marginata - obie pięknie rosną i nie grymaszą. Tylko ta nie jest zadowolona. Stoi w jasnym miejscu 1,5 m od południowego okna, podlewam ją na ogół raz na tydzień, pod warunkiem, że ziemia przeschnie. Ziemia to uniwersalna mieszanka ziemi kwiatowej z dodatkiem żwiru dla rozluźnienia podłoża.
x-C-j
---

Post »

Sprawdź czy nie ma przerośniętego systemu korzeniowego i daj ja bliżej światła. :wink:
Reposit-09

Post »

Przesadzałam ją jakoś miesiąc temu, ale boję się, że ziemia jest ciągle zbyt ciężka :oops:

Zaraz jej wyszukam jakieś nowe miejsce bliżej światła :D
x-C-j
---

Post »

polly pierwsza z dracen pod nóż - nadaje się tylko na odmłodzenie, druga do przesadzenia i zwiększenia dawki nawozu zasilającego w sezonie wegetacji. :wink:
x-C-j
---

Post »

Daj ją w jaśniejsze miejsce, zetnij te liście gdzie pojawiła się nekroza, jakie pH ma ziemia uniwersalna jaka dałaś? dracena lubi na poziomie 5,5 jeśli ziemia ma zakres od 6 do 7,5 to podlej ją małą dawką siarczanu magnezu (płaska łyżeczka od herbaty na litr wody), obniżysz jej pH ziemi i wzmocnisz ją dodatkowo. :wink:
Awatar użytkownika
polly
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2009, o 12:37

Post »

Hej, dzięki,
Tak właśnie myślałam, by odmłodzić tę pierwszą.
Natomiast jeśli chodzi o drugą, to niedawno była przesadzana, czy można znów przesadzić tak szybko (minęło jakieś może 6 tyg)?
Pozdrawiam,
Iza
Reposit-09

Post »

Czarodzieju, nie wiem, jak to sprawdzić... Ale wiesz... Kupiłam dzisiaj rano ziemię do juk, palm i dracen. Chyba będzie odpowiednia? Widzę, że roślinka ma bardzo ubogą bryłę korzeniową.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”