Lagerstroemia indica-uprawa
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lagerstroemia indica
Mam spore okazy w gruncie no i jutro je raczej wykopie bo nie chce ich stracić .
Ostatnie foty ktore robiłem
Teraz bez lisci .
Mają 2 lata ale pewnie w zime i tak by padły no chyba ze zima bedzie taka cała jak jest teraz Czyli przymrozki max -2
Ostatnie foty ktore robiłem
Teraz bez lisci .
Mają 2 lata ale pewnie w zime i tak by padły no chyba ze zima bedzie taka cała jak jest teraz Czyli przymrozki max -2
Maniak roślin egzotycznych
Re: Lagestroemia - dużo pytań
bo wygląda dość anemicznie- nie zagęściła się, tylko ciągnęła w górę. Cienki i długi pień. Ale może w sezonie była gęściejsza?
Widziałam wiele roślin tej wysokości - miały grube pnie, dużo gałęzi i kwitły już. Zresztą - teraz popatrzyłam na fotografie Lagestroemii w necie - i potwierdzają moje wspomnienia ;)
Przyciąć faktycznie najlepiej będzie przed rozpoczęciem sezonu, czyli zanim ruszy od nowa.
Widziałam wiele roślin tej wysokości - miały grube pnie, dużo gałęzi i kwitły już. Zresztą - teraz popatrzyłam na fotografie Lagestroemii w necie - i potwierdzają moje wspomnienia ;)
Przyciąć faktycznie najlepiej będzie przed rozpoczęciem sezonu, czyli zanim ruszy od nowa.
Pozdrawiam.
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Tak miała więcej gałązek i od prawie samego dołu miał gęsto liści, gałązki obciąłem a teraz już skróciłem drzewko o połowę zobaczymy jak ruszy wiosną dzięki za poradę
-
- 50p
- Od: 1 lis 2011, o 12:07
Ja swoje lagerstroemie mam 3 lata - z nasion oczywiście i jak na razie nie mam mowy o kwitnieniu.
Dwie sztuki udało mi się nawet przezimować na dworze w ubiegłą zimę - były osłonięta agrowłókniną, tyle że właściwie odrodziły się z korzeni, ale były przynajmniej bardzo gęste i ładne przez całe lato - jak znajdę na laptopie ich fotki to wrzucę.
Jedną przezimowałam w pomieszczeniu z temp. ok. 10 st. Ta w rezultacie jest 3 razy większa od pozostałych. Obecnie trzymam wszystkie 3 sztuki w pomieszczeniu nad garażem z temp. ok. 10 C.
Nadal mam nadzieję na kwiaty - ale nie mam zamiaru zimować tych krzewów dłużej niż 2,3 lata.
Sprzedawcy faktycznie oszukują na allegro z tym kwitnieniem po 7 m-cach.
I oczywiście w sezonie zasilam nawozami
Dwie sztuki udało mi się nawet przezimować na dworze w ubiegłą zimę - były osłonięta agrowłókniną, tyle że właściwie odrodziły się z korzeni, ale były przynajmniej bardzo gęste i ładne przez całe lato - jak znajdę na laptopie ich fotki to wrzucę.
Jedną przezimowałam w pomieszczeniu z temp. ok. 10 st. Ta w rezultacie jest 3 razy większa od pozostałych. Obecnie trzymam wszystkie 3 sztuki w pomieszczeniu nad garażem z temp. ok. 10 C.
Nadal mam nadzieję na kwiaty - ale nie mam zamiaru zimować tych krzewów dłużej niż 2,3 lata.
Sprzedawcy faktycznie oszukują na allegro z tym kwitnieniem po 7 m-cach.
I oczywiście w sezonie zasilam nawozami
-
- 50p
- xxxkrystian
- 100p
Rzeczywiście bardzo gęste moja na razie żadna tak gęsto nie miała liści, ale może następnego lata:) no i mam nadzieje że zakwitnie
-
- 50p
Krystian
przytnij ją na wiosnę i zasil jakimś nawozem do roślin zielonych to będziesz miał gęstą - powodzenia
przytnij ją na wiosnę i zasil jakimś nawozem do roślin zielonych to będziesz miał gęstą - powodzenia
- xxxkrystian
- 100p
Tą na zdjęciu już przyciąłem ale resztę przytnę na wiosnę :)i zobaczymy co tego będzie ;)
Witam
Czy ktoś z Was próbował ukorzenić lagestroemie z odcietych gałazek na wiosne??
Pytam ponieważ mam tylko jedną i chciałbym sobie je ukorzenić. Na wiosne chcę ją poprowadzić jako drzewko dlatego dolne gałazki będę ciachał. Fajnie by było jeśli ktoś ma doswiadczenia z ukorzenianiem i by się podzielił
Pozdrawiam
Czy ktoś z Was próbował ukorzenić lagestroemie z odcietych gałazek na wiosne??
Pytam ponieważ mam tylko jedną i chciałbym sobie je ukorzenić. Na wiosne chcę ją poprowadzić jako drzewko dlatego dolne gałazki będę ciachał. Fajnie by było jeśli ktoś ma doswiadczenia z ukorzenianiem i by się podzielił
Pozdrawiam
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
No kochani będzie test czy bzy południa przeżyły ;)
Marne szanse bo temp spadała w nocy do - 30
Na wszelki wypadek 3 sztuki mam w piwnicy ;)
Poza tymi na foto jest więcej w gruncie w rożnych miejscach . Dam znać czy przeżyły w gruncie .
Marne szanse bo temp spadała w nocy do - 30
Na wszelki wypadek 3 sztuki mam w piwnicy ;)
Poza tymi na foto jest więcej w gruncie w rożnych miejscach . Dam znać czy przeżyły w gruncie .
Maniak roślin egzotycznych
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
No jestem ciekawa ekperymentu. Ja mam jedną, malutka, ma 2 lata i zimuje w garażu.
- senogrodnika
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 21:11
Jakaś szansa jest, choć nie wiadomo w jakim stanie przeżyje. Zimą 2010/2011 posadziłem do ogrodu 3 letni okaz, jakieś 50-60 cm miał. Okręcony agrowłókniną i opatulony słomą przeżył. Tylko że odbił dopiero w lipcu od korzenia. Choć na pewno majowe przymrozki miały na to wpływ bo po odkryciu wydawało się że wygląda całkiem dobrze i wystartuje od połowy wysokości
- xxxkrystian
- 100p
Witam,ta lagestroemia na zdjęciu to wygląda tak dzisiaj czy to zdjęcie stare??:) moje dopiero się budzą z zimowego snu