Borówka amerykańska - 2cz
-
- 50p
- Od: 16 paź 2009, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Generalnie borówka owocuje co roku, a nie słyszałem żeby z odmianą Spartan było inaczej pod tym względem. Także coś musi być nie tak. Zły odczyn gleby, niewłaściwe nawożenie? Aha, no i ile lat mają te rośliny?
Też mi się wydaje, że powinna owocować co roku.
Moje borówki (3 lata na działce) :
Martwi mnie duża liczba opadłych kwiatów, sam nie wiem. Myślę, że to wina deszczu, wiatru (słabo osłonięte) i ... zimna. No ale mam nadzieję, że coś będzie chociaż pszczółek bardzo, bardzo malutko.
Te z kolei posadziłem w zeszłym roku latem - borówka średnia NORTH COUNTRY (Ciepłucha).
Podobno wysokość max. 60cm - sam jestem ciekaw.
Moje borówki (3 lata na działce) :
Martwi mnie duża liczba opadłych kwiatów, sam nie wiem. Myślę, że to wina deszczu, wiatru (słabo osłonięte) i ... zimna. No ale mam nadzieję, że coś będzie chociaż pszczółek bardzo, bardzo malutko.
Te z kolei posadziłem w zeszłym roku latem - borówka średnia NORTH COUNTRY (Ciepłucha).
Podobno wysokość max. 60cm - sam jestem ciekaw.
Pozdrawiam
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Witam,
zamierają mi całe końcówki z zawiązkami owoców - na nich szarawy nalot. Oczywiście nie wszystkie, ale boje się, że reszta "poleci". Co to może być?
Pozdrawiam
zamierają mi całe końcówki z zawiązkami owoców - na nich szarawy nalot. Oczywiście nie wszystkie, ale boje się, że reszta "poleci". Co to może być?
Pozdrawiam
Ogród: Coś z niczego
Szkoda, że niema zdjęcia. Najprawdopodobniej to mączniak { Nimrod 250 EC (0,2%), Saprol 190 EC (0,15%), Score 250 EC (0,05%), biopreparaty Antifung 20 SL (12,5?25%), Bioczos BR (wg instrukcji na opakowaniu) } 2-3 razy co 7-10 dni, plus podlanie roślin siarczanem potasu.
wodnik
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Witajcie,
zobaczyłam pięknie rozkrzewione krzaczki Mariolki (strona 8 tego wątku ) i zastanawiam się co zrobić aby moje chudzielce lepiej wyglądały. Kupiłam je tego roku już z kwiatami w doniczkach i nawet mają owoce ale mają po 2 -3 pędy. Nawet wysokie bo 70-100 cm ale daleko im do krzaczków Mariolki. Czy to kwestia wieku czy przycinania aby się rozkrzewiły? Wiem, że posadziłam krzaki za gęsto więc na jesień planuję ich przesadzenie czy to dobry pomysł?
zobaczyłam pięknie rozkrzewione krzaczki Mariolki (strona 8 tego wątku ) i zastanawiam się co zrobić aby moje chudzielce lepiej wyglądały. Kupiłam je tego roku już z kwiatami w doniczkach i nawet mają owoce ale mają po 2 -3 pędy. Nawet wysokie bo 70-100 cm ale daleko im do krzaczków Mariolki. Czy to kwestia wieku czy przycinania aby się rozkrzewiły? Wiem, że posadziłam krzaki za gęsto więc na jesień planuję ich przesadzenie czy to dobry pomysł?
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Re:
[quote="Mariolka"]Witam, w zeszłym roku miałam dwa krzaki borówki obsypane w owocach (załaczone zdjecie) a w ty roku maja chyba 3 paczki z kwiatkami czy to normalne ze w tym roku nie bedzie owoców? Co mam robić z tymikrzakami żeby mi dobrze zaoocowały na drugi rok?
Chyba znalazłam przyczynę Twojego problemu Miałaś zbyt wiele owoców i owocowanie będzie naprzemienne....
Borówka wysoka formuje pąki kwiatowe w górnej części tegorocznych przyrostów i na tych pędach pąk szczytowy zawsze jest pąkiem kwiatowym. Dotyczy to nawet bardzo silnych pędów, na których ? jeśli powstają nawet pojedyncze pąki kwiatowe ? są one zlokalizowane na wierzchołkach. Inaczej jest u porzeczki, u której pąk szczytowy, niezależnie od długości pędu, zawsze jest wegetatywny.
W zależności od kondycji roślin borówki, pąki kwiatowe mogą powstawać prawie na całej długości pędu, a małe pąki wegetatywne tylko w dolnej ich części. Poznanie tego zagadnienia pozwoli zrozumieć konieczność skracania długich pędów, gdyż nieskrócone wytworzą owoce tylko na wierzchołkach. Pod ich ciężarem pędy odchylają się bardzo silnie, a w skrajnych przypadkach dotykają ziemi. Natomiast formowanie się nadmiernej liczby pąków kwiatowych prowadzi do przemiennego owocowania. Obfite kwitnienie w jednym roku oraz pobieranie składników pokarmowych przez kwiaty i powstałe z nich owoce hamuje wyrastanie nowych pędów z pąków znajdujących się poniżej kwiatów (fot. 1). Brak nowych pędów jest przyczyną słabego, a nawet bardzo słabego owocowania tych roślin w następnym roku. Aby rośliny owocowały, muszą w poprzednim roku wyrosnąć pędy, na których pod koniec lata zawiążą się pąki kwiatowe.
Pozdrawiam i dodam, że masz przepięknie zagęszczone krzaczki.
Beata
Chyba znalazłam przyczynę Twojego problemu Miałaś zbyt wiele owoców i owocowanie będzie naprzemienne....
Borówka wysoka formuje pąki kwiatowe w górnej części tegorocznych przyrostów i na tych pędach pąk szczytowy zawsze jest pąkiem kwiatowym. Dotyczy to nawet bardzo silnych pędów, na których ? jeśli powstają nawet pojedyncze pąki kwiatowe ? są one zlokalizowane na wierzchołkach. Inaczej jest u porzeczki, u której pąk szczytowy, niezależnie od długości pędu, zawsze jest wegetatywny.
W zależności od kondycji roślin borówki, pąki kwiatowe mogą powstawać prawie na całej długości pędu, a małe pąki wegetatywne tylko w dolnej ich części. Poznanie tego zagadnienia pozwoli zrozumieć konieczność skracania długich pędów, gdyż nieskrócone wytworzą owoce tylko na wierzchołkach. Pod ich ciężarem pędy odchylają się bardzo silnie, a w skrajnych przypadkach dotykają ziemi. Natomiast formowanie się nadmiernej liczby pąków kwiatowych prowadzi do przemiennego owocowania. Obfite kwitnienie w jednym roku oraz pobieranie składników pokarmowych przez kwiaty i powstałe z nich owoce hamuje wyrastanie nowych pędów z pąków znajdujących się poniżej kwiatów (fot. 1). Brak nowych pędów jest przyczyną słabego, a nawet bardzo słabego owocowania tych roślin w następnym roku. Aby rośliny owocowały, muszą w poprzednim roku wyrosnąć pędy, na których pod koniec lata zawiążą się pąki kwiatowe.
Pozdrawiam i dodam, że masz przepięknie zagęszczone krzaczki.
Beata
O co chodzi z tymi borówkami? ;-)
Na wiosnę kupiłam i posadziłam 5 krzaków borówek, bodajże 4 -letnich. Borówki, tak jak obiecywał sprzedawca, miały kwitnące gałązki i miały miec w tym roku pierwsze owoce. Przygotowalismy wcześniej tylko 4 doły (wydaje mi się, że przygotowane były 'książkowo' - wymiary, wypelnienie, odleglosci między dolami), nie było komu wykopac i zasypać piątego, więc dwa (dowolne, losowo wybrane) krzaczki posadziłam do jednego. Zawiązały sie pierwsze owoce (i tak cud bo krzaczki przyjechały wymęczone) i tak:
- w dole gdzie cisną się dwa krzaczki oba maja po 3 duże owoce na galązkach,
- w dwóch jest po 1 owocu, przy czym jeden marniutki
- w jednym zero.
Czy na podstawie tegorocznego owocowania moge wnioskować, że należy do pozostałych trzech dołów dosadzić borówkom kumpli? Czy one tak mają jak są małe, a jak urosną i będą bliżej siebie to zaczną lepiej owocować?
- w dole gdzie cisną się dwa krzaczki oba maja po 3 duże owoce na galązkach,
- w dwóch jest po 1 owocu, przy czym jeden marniutki
- w jednym zero.
Czy na podstawie tegorocznego owocowania moge wnioskować, że należy do pozostałych trzech dołów dosadzić borówkom kumpli? Czy one tak mają jak są małe, a jak urosną i będą bliżej siebie to zaczną lepiej owocować?
-
- 50p
- Od: 16 paź 2009, o 15:33
Skoro są posadzone "książkowo" to niech tak zostanie. Czytałem, że powinno się sadzić bardziej "w kupie" (nie mylić z gęstym sadzeniem) niż w rzędzie, że podobno lepiej się zapylają wtedy. Ale u mnie nawet w pojedynczym rzędzie pięknie owocowały. Jeśli krzaczki były takie wymęczone, to może im teraz coś pomogło, jak podrosną, to się wszystko musi wyrównać.
Borówka wysoka
Mam pytanie kiedy sie skraca gałazki borówki zeby sie bardziej rozkrzewiała
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka wysoka
Może te artykuły Ci pomogą http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2702 http://poradnikogrodniczy.pl/borowka.php
Witam, to mój debiut na tym forum.
Mam problem z określeniem choroby jaka dotknęła moją mini plantację borówki.
Na liściach borówki pojawiły się brązowe palmy. Czy może ktoś wie co to jest?
Pozdrawiam
Mam problem z określeniem choroby jaka dotknęła moją mini plantację borówki.
Na liściach borówki pojawiły się brązowe palmy. Czy może ktoś wie co to jest?
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak bez zdjęć to trudno cokolwiek powiedzieć ,może po prostu z powodu upałów trochę liście podsychają. Wstaw zdjęcia.
- Mariolka
- 200p
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Czy może mi jeszcze ktoś powiedzieć co to za odmiana borówki bo do dnia dzisiejszego nie wiem W tym orku znowu obficie owocuje i na owocach nie ma szarego polotu tylko owoce sa czarne i dość duże inne w smaku od innych odmian...
Pozdrawiam
Czy może mi jeszcze ktoś powiedzieć co to za odmiana borówki bo do dnia dzisiejszego nie wiem W tym orku znowu obficie owocuje i na owocach nie ma szarego polotu tylko owoce sa czarne i dość duże inne w smaku od innych odmian...
Pozdrawiam