Petunia z nasion Cz.1
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Petunia z nasion
Swoje petunie i surfinie posiałam mając przed oczami wizję pikowania, a więc rzadko, bym nie musiała tego robić przedwcześnie, gdy maluchy jeszcze nie są gotowe. Mają sporo miejsca wokół siebie, więc bedę czekać na listki właściwe.
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pozdrawiam Gocha
- Dyshia
- 1000p
Jakie wielkie. Moje im do pierwszej pary listków nie dorastają. Są takie drobne (wciąż), że przy delikatnym podlewaniu spryskiwaczem się kładą i muszę je ręcznie stawiać... U niektórych się powoli zawiązuje coś jak listki właściwe, czekam na ciąg dalszy.
- Dyshia
- 1000p
Maleństwa, phi. Jakby to moje usłyszały, to by chyba się nabawiały kompleksów. Nitko, kiedy siałaś swoje? Moje pomału puszczają listki właściwe, ale strasznie wolno im to idzie. Tak po prawdzie to nie ma jeszcze ani jednego, tylko taki pypeć się pojawia to tu, to tam...
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Dyshia, siałam ją 7 lutego. To jest Petunia zwisająca. Zdjęcie zrobione zaraz po pikowaniu, miały już bardzo ciasno. W przyszłym roku posieję je rzadziej.
pozdrawiam, Anita
- Dyshia
- 1000p
No proszę, a moje posiane 8.02. Chyba mam jakiś niekorzystny mikroklimat w domu... Teraz dawkuję im codziennie słonko na pd parapecie, może niedługo będą przypominać Twoje.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Siałam do skrzyneczki, którą potem przykryłam folią i trzymałam na południowym oknie. W domu temp. w okolicach 20 stopni , pewnie wolałyby więcej Na pewno,Twoje ruszą z kopyta - słonko,to jest to
pozdrawiam, Anita
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 mar 2011, o 03:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Ja też posiałam petunie i mam do was pytanie. Posiałam je w mini szklarniach, po ilu dniach powinno się coś pokazać. To moje pierwsze petunie i jestem strasznie niecierpliwa.
- Dyshia
- 1000p
A przykryłaś nasionka ziemią, czy posiałaś na powierzchni? Jeśli na powierzchni, to po kilku dniach, 4-7 powinnaś widzieć pootwierane nasionka i pierwsze kiełki. jeśli przykryłaś ziemią, to na pewno dłużej, a nawet jest możliwość, że się nie pokażą, ponieważ potrzebują światła do skiełkowania.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 mar 2011, o 03:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie przysypałam ich ziemią, posiałam po wierzchu więc niedługo będzie coś widać.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
- Dyshia
- 1000p
A ja znowu zaufałam swoim mruczącym czterołapnym i wpuściłam je do "wysiewowego" pokoju. W nocy któryś mi stanął łapskami na jednej tacce (no big deal, nic tam jeszcze nie rosło, więc się nie gniewałam) i wygryzł dziurę w folii, a teraz, na moich oczach, zrzucił kubeczek z petuniami. Na pewno po zgarnięciu ziemi z powrotem nasionka wyladowały gdzieś głęboko, więc chyba nic mi z nich nie wyrośnie.