Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III
A może po prostu okryłaś je kartonem razem z liśćmi, a to sprzyja chorobie i stąd taki efekt
Paulina
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
po prostu przemarzły pąki.
Odbije od ziemi.
Odbije od ziemi.
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
czyli jeszcze nie odkrywać ? i dać im czas?
pozdrawiam Gocha
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym w cieply dzień bez mrozu odkryła aby słońce obsuszyło to nie będą rozwijać się procesy gnilne, nawet jak pędy miały by iść do wycięcia. Potem jeszcze raz zabezpieczyć jaką agrowłókniną, może nie wszystkie pąki przemarzły.Ciąć dopiero jak będzie wiosna, widać które przemarzły.
- paola1a
Kupiłam dzisiaj a raczej zamówiłam we Future Gardens dwie hortensje, nowości: różowy selekt anabelki i białą hortensję Incrediball która ma mieć ponoć kwiaty wielkości piłki siatkowej. Wyglądają prześlicznie i mam nadzieję, że się to opłaci. Chciałam zapytać, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi odmianami bo podobno są u nas dostępne od dwóch lat. I czy kupowaliście jakieś hortensje z tego sklepu? Jak go oceniacie
Paulina
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dobrze - dwukrotnie i wszystko super - wypasione roślinkipaola1a pisze:I czy kupowaliście jakieś hortensje z tego sklepu? Jak go oceniacie
tylko zamówione przez Ciebie ( ja też czekam na nie )to są rośliny jak dobrze przeczytałam jednoroczne
więc chyba raczej nie zakwitną w tym roku ale mogę sie mylić
ja zamawiałam u nich
hortensja-bukietowa-Renhy-Vanille-Fraise
hortensja-krzewiasta-Hayes-Starburst
hortensja-Dębolistna-Snow-Queen
Pozdrowionka ))
- paola1a
Szczerze mówiąc nie znalazłam tam informacji że są to rośliny jednoroczne ale nawet jeśli tak jest to warto poczekać, żeby zobaczyć takie kwiaty w swoim ogrodzie
Paulina
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Chyba nie jednoroczne tylko kwitnące na tegorocznych pędach?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
Wiadomo ,że na tegorocznych pędach kwitnące - mnie jakoś zasugerował chyba wygląd sadzonek i wielkość doniczkiMałaRybka pisze:Chyba nie jednoroczne tylko kwitnące na tegorocznych pędach?
Pozdrowionka ))
- paola1a
Nie chodziło mi oczywiście o to, że są to rośliny jednoroczne tylko była mowa o sadzonce, że jest chyba jednoroczna
Paulina
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Kupiłam wczoraj malutki krzaczek hortensji ogrodowej w doniczce i chciałbym posadzić ją w gruncie. Prosze o podpowiedź, kiedy mogę to zrobić i jak o nią zadbać, przygotować grunt itp (mam np. nawóz do rododendronów, czy powinnam zasilić nim ziemię pod korzeniami?). Nie jest w najlepszym stanie, ma kilka troszkę uschniętych listków, za to 4 wielkie kwiatostany, nie chciałbym, by oczekiwanie na posadzenie odbiło się na jej wygąldzie.
No tak, tylko tak się zastanawiam, bo każdy kwiatostan będzie chyba trzeba podpierać patykiem, im większe tym bardziej będą się pokładać Mam Anabelle i co roku męczę się z podwiązywaniem.paola1a pisze:Szczerze mówiąc nie znalazłam tam informacji że są to rośliny jednoroczne ale nawet jeśli tak jest to warto poczekać, żeby zobaczyć takie kwiaty w swoim ogrodzie
Jeżeli nie jest w najlepszym stanie to odradzam sadzenie do gruntu.Zresztą w sklepach są z reguły zawsze podpędzone sztucznie rośliny ( na tyle, aby kwiaty miały) i w gruncie nie dadzą sobie rady, gdyż nie mają dojrzale rozwiniętej części krzewiastej.Kup kwaśną ziemię i przesadź do większej donicy.Do gruntu możesz posadzić w sierpniu( jeżeli będzie miała dostatecznie zdrewniałe pędy), albo w przyszłym roku wiosną.Ja też kupiłam w zeszłym roku taką trochę zmarnowaną, przerośniętą w malutkiej doniczce.Tak zrobiłam jak opisałam, przezimowałam w donicy i teraz odrośnięta, jak się ociepli (już zaczęła rozwijać liście) pójdzie w grunt.Dyshia pisze:Kupiłam wczoraj malutki krzaczek hortensji ogrodowej w doniczce i chciałbym posadzić ją w gruncie. Prosze o podpowiedź, kiedy mogę to zrobić i jak o nią zadbać, przygotować grunt itp (mam np. nawóz do rododendronów, czy powinnam zasilić nim ziemię pod korzeniami?). Nie jest w najlepszym stanie, ma kilka troszkę uschniętych listków, za to 4 wielkie kwiatostany, nie chciałbym, by oczekiwanie na posadzenie odbiło się na jej wygąldzie.