Papryka w doniczce, na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka w doniczce

Post »

Moje papryczki rosną powoli na parapecie, najważniejsze, że żadna nie padła po pikowaniu :)
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też miałem problem z mszycami na chili. Kupiłem Karate - parę niecenzuralnych myśli przyszło mi do głowy na temat tego kto wymyślił dawkowanie, :evil: może na hektary to się nadaje ale nie na 2 krzaczki. Pryskałem dwa razy ale po tygodniu/dwóch mszyce wracały. W końcu uznałem, że albo mszyce zginą na dobre albo na dobre razem z roślinkami - dawka kilka razy za duża i pomogło. Roślinki chyba tego nie odczuły bo ładnie rosną a od miesiąca zero mszyc.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

massur - będzie jadł te owoce?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak urosną (bo teraz są kwiatki) - pewnie tak :)

Spoko - nie przejem się tym bo mi "ryj urwie" - raz na miesiąc jedna papryczka na pizze nie powinna mnie zabić :wit

PS.
A o ile pamiętam z ulotki to oprysk miał działać powierzchniowo.

PS_2.
Zacząłem od oprysku wywarem z czosnku (kilka razy) - naprawdę nie miałem wyjścia, te mszyce siedziały jedna na drugiej :(
Pozdrawiam,
Tomek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na mszyce na papryce stosuję kąpiel całej roślinki w roztworze płynu do mycia naczyń, skuteczny i ekologiczny ;:108
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja generalnie jestem przeciwny stosowania chemii, jeśli to nie jest naprawdę konieczne. Czasem jednak stajemy przed wyborem, że albo oprysk albo za chwilę nic. Najlepiej byłoby naturalne stosować ale tu nie wiem od czego zależy skuteczność. Rok temu z powodzeniem z mszycami poradziłem sobie czosnkiem, tym razem nic sobie z takiego oprysku nie robiły - nie wiem, może to dziadostwo ewoluuje ;:oj
Pozdrawiam,
Tomek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roztwór płynu do mycia naczyń rozpuszcza warstwę ochronną i mszyce wysychają ;:108 w razie dużej liczby szkodników po paru dniach zabieg należy powtórzyć i po sprawie.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Człowiek całe życie się uczy ;:138

Jeszcze tylko pytania:
1. Jakie stężenie użyć?
2. Czy marka/rodzaj ma znaczenie? Mamy wszak dostępne od tanich marek hipermarketów po kilkukrotnie droższe (często reklamowane), różne konsystencje - płyny, balsamy, koncentraty (no właśnie - jak ze stężeniem roztworów z koncentratów?)
3. Czy potrzebne są środki ostrożności aby nie zabić roślinki? - w sensie np. za dużo roztworu dostanie się do ziemi, etc.
Pozdrawiam,
Tomek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stężenie jak do mycia naczyń, na oko, marka nie ma znaczenia im tańszy tym lepszy :wink: , chwytasz doniczkę przytrzymując bryłę korzeniową i do góry nogami kąpiesz w misce, nie płukać, niech wyschnie i koniec zabiegu. Nawet jak trochę dostanie się do ziemi to nic się nie stanie.

Na działce w sezonie taki roztwór pakuję do opryskiwacza, wręczam córce i ona ma radochę a ja zdrowe róże, koperek i inne zaatakowane przez mszyce rośliny :D
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wielkie dzięki za patent z tym płynem ;:196 - obiecuję wypróbować :tan

milix pisze: Czytałem na forum że należy doświetlać, najlepiej światłem 6500 - 10000k. Niestety nie mam w domu takiego sprzętu a nie chcę inwestować na razie. Czy może nadawała by się zwykła listwa kuchenna, LED, barwa jasna biel? Producent podaje że ma 2700k moc 3,7w. Czy nie zawracać sobie gitary w ustawianie pod nią papryczek?
termic88 pisze:milix - inne światło niż to preferowane przez rośliny nie przyniesie żadnych korzyści, jest dla roślin niczym mimo że dla nas przydatne. To już lepiej kupić halogen albo żarówkę z tą barwą (6500-8500k). Ponieważ teraz mamy bardzo krótki dzień i ciężko o słońce (czasami) to mogą się wyciągać. Ale możesz poeksperymentować jak się będą zachowywać :)
Wnioski słuszne :)

2700K to tak nie za bardzo biała barwa, 3,7W nawet z LED'ów to raczej za mało aby miało jakikolwiek wpływ, na oknie północnym w pochmurny dzień więcej światła będzie. No właśnie - oprócz temperatury barwowej ważna jest ilość światła (Luksy) i tutaj nie chodzi o moc pobieraną przez źródło światła (np. taki halogen ogrom energii zamienia bowiem na ciepło, LED'y są dużo bardziej sprawne ale za mało światła jak na razie wytwarzają).

Niestety świetlówki czy halogeny do tego typu zastosowań (dużo Kelwinów i Luksów) są drogie, w akwarystyce są popularne. Dla przykładu, żeby w akwarium 500l stworzyć idealne warunki do wzrostu roślin to trzeba władować w to z 5-7 stów (wariant ekonomiczny) za oświetlenie które będzie zżerało 300-500W.

Teoretycznie wystarczyłaby w tym przypadku świetlówka z 80W i 8000K (będzie kosztować 80-150 zł plus obudowa) i wtedy wzrost na pewno byłby lepszy. Jeszcze szybko policzmy przybliżone koszty:

80W x 0,6zł/kWh = ok. 0,05 zł /godzinę
x10 h = 0,5 zł na dzień
x30 dni = 15 zł /m-c
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

:wit hej witajcie ; chcę się pochwalić swoimi balkonowymi papryczkami - ostre jak należy, końcówkę dojrzewania przechodziły już w domu - ta pojedyncza to z października 2010 , u znajomych jej "siostra" przeżyła zimę i następnego roku, już na powietrzu ponowiła owocowanie; ta z uczepowymi kwiatkami z 21 sierpnia tego roku, później wszystkie pięknie sczerwieniały - szczęściem mszyce jej nie dostrzegły. Obrazek Obrazek
Basia
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Moje tak wyglądają szału nie ma :?
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Wow, basiaamatorka, fajne te krzaczki, ;:138 czy dobrze widzę, że one rosną w takiej płaskiej skrzynce na balustradzie?. Chciałabym coś podobnego w przyszłym roku zrobić, ale myślałam że takie doniczki są za płytkie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”