Witaj Haniu. Dzisiaj wyjątkowo wolne, więc chwilka dla ogródka, bo za oknem parszywie...Widzę,ze plotkujecie beze mnie...i o M-ach. Donoszę, że mój wszystkie zakupy ogródkowe wręcz popiera, dwoje takich w domu to poważne zagrożenie dla finansów. Dzisiaj też poszaleliśmy ogródkowo. Nasz starszy sny, gdy jesteśmy na zakupach nie daruje sobie komentarza : "a Wy znowu w krzaki ?!"-ludzie patrzą się podejrzanie , a my tylko do stoiska ogrodniczego. Dziękuję za kawusię i zaproszenie. Zabieram kubeczek i do kuchni Mały ma urodzinki.
Widze Haniu, że gości u Ciebie coraz więcej Niedługo nie nadazysz z odpisywaniem, a internet pewnie cały czas zrywa. uściski dla Ciebie. My z maluchem dalej chorzy, Adi dzis nawet jakby gorzej słyszał, czy to mozliwe że znowu ma zapalenie uszu? W październiku i listopadzie juz miał dwa Do tego 7 dzień walczymy z wysoka temperaturką. Ja skarżę się na gardło i powiększone węzły
Mam nadzieję że u Ciebie wszyscy zdrowi. Przypominam się o przepisie na sok z kwiatu bzu
Lucy2no, pewnie we dwoje przyjemniej...ale wyobraź sobie, ze słyszysz to w sklepie pełnym ludzi, którzy nie rozumieją skrótów myślowych dziecięcia dużego. Patrzą podejrzliwie. Patologia Swoja droga fakt, że my w tych "krzakach" tracimy poczucie czasu i wydolności finansowej. Ale ten motyw zauważyłam znany wszystkim Forumkowym. Pozdrawiam cieplutko.
Haniu ja mam tylko 3 jabłonki 2 gruszki 1 śliwkę i 1 brzoskwinię a Ty 51 drzew owocowych to
i mówisz że to nie sad To jest bardzo piękny sad ale i pracy na pewno przy nim
Ale piękny ogród ,duże drzewa i kwiaty i ma tylko pięć lat .. a mówisz że ziemia nie najlepsza , To co ja mam powiedzieć na swój który rośnie na piasku i jest o połowę mniejszy od twego a ma też pięć lat .. jedynie drugi 10 letni jako -tako wygląda .. U mnie śnieg znowu wszystko przykrył i jest paskudna pogoda ,wiec i ja wpadłam do pięknego ogrodu na kawkę ..
BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY agrazka dobrze jest pamiętać kiedy są dobre dni do załatwiania swoich spraw. Kasia1972 Kasiu jak coś na maluję to fotkę wyślę,u mnie to rodzinne. Siberio ostatnio nie mogę wyrobić się z pracami w ogrodzie,opryskałam drzewa owocowe,formowałam iglaki,obcinałam wrzosy,lawędę,grabiłam trawę i nawiozłam ją. magda2003 Madziu podam póżniej dni w których piszemy swoje życzenia.Ja będę szykowała następne dołki do cann. Kupiłam 8 odmian. Kasia tt Kasiu nie mam tego drzewa u siebie w ogrodzie. agatka123 Agnieszko ale mnie pochwaliłaś,dziękuję romawr Roma dziękuję ,że jesteś.Kawa zawsze czeka na miłych gości.Romeczko ja swojej Kalapty nie zabezpieczam na zimę ponieważ ona ma pięć lat.Natomiast młode drzewa należy zabezpieczyć.Wpadnę do ciebie na ciacho. Klarysa Justynko przyjdę do ciebie z rewizytą.Zapraszam na ploty,ciesz się ,że twój ukochany akceptuje twoje zakupy w sklepie ogrodniczym.Mój syn podobnie reaguje jak twój. Lucy2na wpadnę do ciebie na dobrą kawkę. Agajatka dziękuję za odwiedziny.Jak do ciebie trafić? Skorpion811-51 Stasiu jutro maja przysłać róże i leszczyny.Momentami jestem bardzo zmęczona ten ogród chyba jest za duży.Zatrudniłam kiedyś kobietę do pielenia ale okazało się ,że wszystko było zrobione nie tak--bardzo nie dokładnie i sama musiałam poprawiać. maniusika Janeczko cieszę się ,że trafiłaś do mojego ogrodu.Przyjdę do ciebie. sparks25 dziękuję za odwiedziny miałeś mi powiedzieć jaki mają przekrój trzciny dla pszczół murarek? Alize martwię się chorobą twoją i synka.Olu nie czekaj idż z małym do lekarza, bo to nie jest sprawa błacha.Przepis podam na nastepnej stronie.
PODAJĘ PRZEPIS NA SOK Z KWIATU CZARNEGO BZU Alizo Olu kwiat bzu czarnego należy zrywać z miejsc czystych ekologicznych.Ja robię to od lat jak już ci pisałam jest to bardzo zdrowe i bardzo smaczne o nie powtarzalnym smaku.Można pic z herbatką lub samo.Dzieci to uwielbiają.Ja nie mam ścisłych proporcji podaję jak ja to robię.
30 szt.kwiatów kiści rozwiniętych - może być trochę więcej.
6-7 cytryn - cytryny muszą być umyte i sparzone.
2 - 3 kg.cukru
3 kwaski cyrtynowe
3 -4 litry wody przegotowanej zimnej.
Obcinam nożyczkami kwiat od kiści ,następnie wkładam obcięte kwiaty do słoika {ja mam taki 5 l.} przesypując cukrem i kładę pokrojone plasterki cytryny wraz ze skórką ,posypując kwaskiem cytrynowym.Tą czynność powtarzam.Zakręcam słoik i należy kilka razy potrząsać,i odstawić na 24 godziny.Następnie wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce {od czasu do czasu należy słoikiem potrząsać} Następnie po upływie tego czasu zlewamy sok do wyparzonych słoików i trzymamy w lodówce {nie wolno soku pasteryzować} Robię co roku kilka słoików i ciągle mało.Jak przyjeżdżają znajomi to pierwsze słowa a soczek jest?Świetny jest również z wodą mineralną w upalne dni {również dobry dodatek do drinków}
Haniu - dziękuję za przepis! Skorzystam!
U nas juz lepiej, w piatek bylismy u laryngologa. Mały dostal antybiotyk, ale juz jest poprawa. Od zażycia pierwszej dawki przestał goraczkować. Ja juz też prawie zdrowa! dziś humorek o niebo lepszy, w koncu wiosna!!!
Witaj Haniu w ten wiosenny dzionek Soczek spisany , w tym roku zrobię na pewno , ja tylko robiłam z dojrzałych owoców , a kwiaty suszyłam na herbatkę na przeziębienie Życzę dużo