Ochrona starych drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Mazur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2014, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrońmy stare jabłonie i grusze

Post »

Sprawdzałem podpowiedzi, za które dziękuję, i trafiłem na coś takiego Książę Albrecht Pruski (Prinz Albrecht von Preußen) czy może to być?
Awatar użytkownika
cashmir1975
100p
100p
Od: 26 kwie 2013, o 10:08

Post »

Witam ze słonecznego, acz chłodnego Śląska:) jak najbardziej jestem za starymi odmianami drzew owocowych. Za ich kontynuacją bądź dbaniem o stare egzemplarze. Jako że mój dziadek był ogrodnikiem, miałam w ogrodzie wielkie śliwy, żółte i czerwone czereśnie i klasyczną węgierkę. Niestety dawno temu drzewa zostały wycięte i ocalała tylko jedna szczepiona na wiśni żółta czereśnia. Szukałam tej odmiany po szkółkach, ale niestety wciąż nie trafiłam. Może ktoś wie co za odmiana białej lub jak kto woli żółtej czereśni która właśnie pięknie kwitnie owocuje ok 20 czerwca, owoce jasno-żółte bardzo delikatne, i bardzo słodkie. Drugie drzewo z jakim mam problem to śliwa o owocach dużych fioletowo - czerwonych z żółtym miodowo słodkim miąższem, owoce owalne. Niedawno kupiłam na próbę "królową Wiktorię" ale może znacie coś innego. Zaznaczam, ze drzewa sadzone były w latach '50 ubiegłego wieku i z tego co wiem to z okolic Wrocławia. Przetrzymywały każdy mróz i nie były małe i czereśnie i śliwy były wielkimi drzewami.
pozdrawiam wszystkich ..Tamara
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

cashmir1975
Wiem o jaką czereśnie Ci chodzi nie znam nazwy ale mam ja u siebie i nawet młode naszczepione ... z mężem szukamy starych odmian i szczepimy ,jestem na etapie zakładania szkółki starych odmian ,bo do tej pory tylko tak po kilka sztuk i szło na rozdanie.
Mam śliwę renglodę morelową wcześnie owocuje i jest bezproblemowa ,bardzo smaczna .
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
cashmir1975
100p
100p
Od: 26 kwie 2013, o 10:08

Post »

na razie chce przetestować tą królową wiktorie, w tamtym roku na jesień wsadzona, a teraz już kilka kwiatków. Zobaczymy co z tego wyrośnie:) Co do tej żółtej czereśni to znalazłam informacje, że może to być MIODÓWKA, ale dwa lata temy zakupiłam BIAŁĄ MARIĘ dwa drzewka, zobaczymy czy choć podobne, najwyżej przyjdzie szczepić. juda a mówi Ci coś nazwa KNORBLE?? to wedle pozyskanych informacji powinna być stara czerwona czereśnia, bo mam właśnie niezidentyfikowaną i nie wiem co to , a równie stara jak ta żółta. Rok w rok oblepiona owocami tylko trzaśniówka ją oblega i chyba wytne stare, bo walka z wiatrakami z tą muchą, przeniosłabym ją na ranczo, ale znów przeszczepianie...
pozdrawiam wszystkich ..Tamara
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

juda pisze:Jabłonie to na drugi rok o ile pójdzie wszystko z planem :D
A jaka ta jabłonka, jaka pora dojrzewania?
nie zauważyłam pytania...bardzo późna. Na ogródkach dzialkowych wzbudza zainteresowanie, bo to chyba ostatnie drzewo z owocami na całych działkach - koniec października. a owoce...poszukam zdjęć. Twarde soczyste aromatyczne i ciemnoczerwone.

pozwolicie, ze zapytam o te ciemne plamki na jabłkach? Wszystkie jabłonki to mają, czy bardzo kwasna ziemia ma na to wpływ. Nie badałamph, ale rosnie u mnie skrzyp....

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te plamki to parch.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cashmir1975 pisze: Co do tej żółtej czereśni to znalazłam informacje, że może to być MIODÓWKA, ale dwa lata temy zakupiłam BIAŁĄ MARIĘ dwa drzewka, zobaczymy czy choć podobne, najwyżej przyjdzie szczepić
'Miodówka' nie może być żółta. To ciemnoczerwone owoce. Nawiasem mówiąc świetna odmiana.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
paputowy dom
200p
200p
Od: 11 cze 2012, o 21:56

Post »

Witam i poproszę o radę.
W jaki sposób zabezpieczyć ubytki w pniu jabłoni. Są to dwa różne drzewa.
Pozdrawiam Justyna
DomPodPaputem.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyczyścić całe próchno i brzegi ran zabezpieczyć funabenem lub jego zamiennikiem. Dziuple ukształtować tak, aby woda miała odpływ. Płytkie zaschnięte rany warto pociągnąć drewnochronem lub olejem do drewna.
Może ten temat okaże się pomocny : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jesteście w stanie podać mi nazwę tej jabłonki - foto na poprzedniej stronie - jesteśmy zachwyceni smakiem, soczystością i aromatem tych jabłek, może są jakieś podobne odmiany?
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Może to być "Gloster" http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/ ... ster-09-09 choć niekoniecznie.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Ewciu, może i tak, bardzo późno zbieram owoce, opis jabłka sie zgadza, moje sa nieco mniejsze, ale jabłonka juz stara.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

ewikk77 pisze:Może to być "Gloster" http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/ ... ster-09-09 choć niekoniecznie.
Na pewno nie Gloster. Jabłka na zdjęciu to coś "makitnoszowatego".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”