Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pachypodium lamera
mam podobny problem, bo mi sie te liscie pojawiaja a potem jakby usychają i tak czernieja i nie wiem co sie dzieje, bo czasem z całym lisciem tak jest a czasem dzieje sie tak do połowy liscia, może to choroba jakaś?
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Teraz jest już zimno i palma madagaskaru powinna przechodzić okres spoczynku. Nie podlewaj i zapewnij niską temperaturę. Mojej też usychają dolne liście, a nowe robią się czarne. Na wiosne jak wyjdzie słońce i będzie ciepło to wszysto ruszy.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Z tą niską temperaturą to bym nie przeginał. Pachypodium nie lubi za bardzo chłodów. Aż tak zimno na Madagaskarze nie jest.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Zulka
- 100p
- Kontakt:
ale mi się to usychanie nawet w lecie zdarzyło nie to ze zima liscie gubi.
ogranicz podlewanie ,zimą jak zaobserwujesz że się zaczyna marszczyć dopiero troszkę wody może dostać ,latem w zależności gdzie go trzymasz ,też ostrożnie z wodą ,a będzie miał piękny pióropusz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Zulka
- 100p
- Kontakt:
Re: Palma madagaskarska ...
Moja palma jest mała jeszcze, mam ją dopiero ok. 2 lat. Mam nadzieje, że kiedyś będzie taka piękna jak ta wyżej
Pachypodium nie tylko może, ale powinna rosnąć na słońcu. Jej pień staje się wtedy grubszy, przyrosty są większe a cała roślina w znacznie lepszej kondycji. Nie wolno jedynie, tak jak i innych sukulentów wystawiać jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych zbyt raptownie, gdyż zostanie przez nie poparzona. Najlepiej wystawiać ją w dni pochmurne, lub przez ok. 2 tygodnie osłaniać przed słońcem np. papierem lub gęstą firanką.kempeskol1 pisze:Chciałbym zapytać czy taka palma może mieć letnie stanowisko w pełnym słońcu,
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
-
Grzdyl dziękuje za wskazówki
Właśnie o to mi chodziło
Pozdrawiam Dawid.
Właśnie o to mi chodziło
Pozdrawiam Dawid.
Witaj Dawidzie !!!
Masz sliczny okaz Palmy Madagaskarskiej olbrzymi Super!!!!
Ja w porównaniu to mam małą specjalnie kupiłam z bocznymi przyrostami i podkusiło mnie,żeby je obciąć jak były jeszcze malutkie i naszczepić ale sie nie przyjeły i teraz mam Palmę rosnie ładnie no czasem liscie chorują ale jest pojedyńcza.
A u Ciebie widze,że te boczne przyrosty super sobie radzą.
Zulka u Ciebie też sie ładnie zapowiada
Pozdrawiam
Masz sliczny okaz Palmy Madagaskarskiej olbrzymi Super!!!!
Ja w porównaniu to mam małą specjalnie kupiłam z bocznymi przyrostami i podkusiło mnie,żeby je obciąć jak były jeszcze malutkie i naszczepić ale sie nie przyjeły i teraz mam Palmę rosnie ładnie no czasem liscie chorują ale jest pojedyńcza.
A u Ciebie widze,że te boczne przyrosty super sobie radzą.
Zulka u Ciebie też sie ładnie zapowiada
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
-
Witam chmara3
Miło słyszeć, że podoba wam się moja palma.
Już wcześniej widziałem zdjęcia twojej palmy-również ładny okaz
Mogę cię pocieszyć że taka palma może jeszcze się rozkrzewić nawet ze stożka wzrostu- mam właśnie taką palmę której stożek wzrostu rozdzielił się na trzy. Zobaczymy jak urośnie.
Pozdrawiam.
Miło słyszeć, że podoba wam się moja palma.
Już wcześniej widziałem zdjęcia twojej palmy-również ładny okaz
Mogę cię pocieszyć że taka palma może jeszcze się rozkrzewić nawet ze stożka wzrostu- mam właśnie taką palmę której stożek wzrostu rozdzielił się na trzy. Zobaczymy jak urośnie.
Pozdrawiam.
Ja miałam taki przypadek w pracy, że Palma miała złe warunki straciła wszystkie liscie a środek wzrostu zbrązowiał tak jakby choroba grzybowa więć chcieli ją wywalic a mi się jej szkoda zrobiło i przeniosłam ją do pokoju gdzie jest bardzo słoneczny parapet i kazałam na jakis czas zaprzestać podlewania a później podlewać z umiarkowaniem, bo jak sie okazało ona stała w ciemnym chłodnym pokoju a na dodatek ktoś ją regularnie podlewał jak wszystkie kwiatki i wyszło na to,że miała prawie cały czas mokro no ale po dłuższym pobycie w nowym miejscu wypusciła trzy odrosty obok obumarłego stożka wzrostu także Palma uratowana
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje storczyki
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Re:
Moje pachypodium ma 1,1m ale mam go w domu 20 lat. Myślę, że na ten wiek powinno być większe, jednakże przez większość swojego życia rosło zapomniane i niezadbane. Oczywiście jeszcze nigdy nie kwitło.gostek125 pisze:Ciekawi mnie jak wielkie pachypodium w warunkach domowych można wyhodować?
Pachypodium lamerei (20-to letnie, zdjęcie z lata 2009):
Mam jeszcze drugą a właściwie dwie następne roślinki. Też Pachypodium lamerei. Ale ciekawym jest fakt, że na wysokość przyrastają średnio, natomiast bardzo się rozkrzewiają. Otóż rośliny, wypuszczają młode odrosty praktycznie z całej dolnej części. Odcinane młode sadzonki bardzo łatwo się ukorzeniają i od razu tworzą odrosty. Czy ktoś z Was spotkał się z takim pachypodium? Czy to jakaś mutacja? Czy może monstrualność?
Pachypodium lamerei z tysiącem odrostów(zdjęcie z lata 2009) :
A przy okazji, jeśli mowa o pachypodium. Chciałam zapytać, czy ktoś z Was uprawia Pachypodium saundersii? Mam go około pół roku. Czy wymaga specjalnych warunków, czy podobnych jak lamerei? Na razie stoi niepodlewane na oknie, straciło wszystkie liście ale żyje .
Pachypodium saundersii (zdjęcie z października 2009):
pozdrawiam serdecznie
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis