Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

Dokładnie! Poza tym zawsze można czymś psiknąć! To nie są wielkie drzewa! To(jak sama nazwa wskazuje) rośliny pustynne, a z tego co się orientuję to tam jest sporo słońca i robactwa też nie brakuje. Przesadzanie do odpowiedniego podłoża(Arkadius pisał o tym parę stron temu) i doniczki obowiązkowe! Nic tylko życzyć powodzenia i jak najwięcej słońca tym różyczkom! ;:3 ;:3 ;:3
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
merfis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 cze 2011, o 21:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyznaje że przez pierwsze 1,5 roku miały b. słabe światło słoneczne. A co do ziemi macie rację jest to najzwyklejsza i trochę byle jaka (moja wina nie doczytałem i poszedłem po najmniejszej linii oporu) byle szukałem i nie zabardzo miałem wiedzę :(
co do ziemi,nawożenia, podlewania nasłonecznienia, czasu kiedy trzeba przycinać, sposobu kształtowania korzeni itp. po prostu praktycznie tylko je podlewałem (czasami za często) no i cóż wyglądają niestety jak wyglądają.
Awatar użytkownika
merfis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Teraz czeka mnie sporo pracy.
powiedzcie mi czy jest teraz odpowiednia (pora roku) na przycinanie oraz przesadzenie "różyczek"
Awatar użytkownika
merfis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

czy według was powinienem przyciąć również tego potrójnego
Bo teraz już wiem przesadzić i przyciąć korzenie to koniecznie, pytam o górne partie rośliny

Obrazek
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dosłownie uszczknij końcóweczki tych dwóch wyższych odnóg. Środkową małą zostaw jak jest - niech jeszcze podrośnie wyżej.
Podczas przesadzania możesz również całą roślinę podnieść o około 1 cm wyżej, tak aby w podłoży pozostały same korzenie.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Kurcze nie rozśmieszajcie mnie z tym robactwem . Moje od miesiąca stoją na tarasie dzień i noc i radzą sobie świetnie a dwie chociaż mają z 5 cm wysokości ( może trochę więcej ) zaczynają już puszczać boczne gałązki . Niedawno chodziły po nich przędziorki ale opryskałem i jest spokój .
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28

Post »

Z własnych obserwacji mogę śmiało powiedzieć, że o niebo lepiej wyglądają roślinki posadzone w mieszance ziemi do kaktusów i włókna kokosowego (w proporcji 1 do 1) niż te posadzone w samej ziemi do kaktusów. Te w mieszance są i większe i pulchniejsze. Jak podładuję baterię do aparatu to zrobię fotkę.
luki1982
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 cze 2011, o 17:23

Post »

Moje Adenium w końcu zakwitło :) szkoda tylko że najpopularniejsza odmiana ale i tak mi się podoba.
Obrazek

Obrazek
By luki1982 at 2011-06-19
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

A to jedna z moich różyczek
Obrazek
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Moja podłoże i donicę ma okej... A na balkon ? jak już mówiłem ? chwilowo nie ma jej po co wystawiać, chyba że po to, żeby wichura ją połamała, albo ulewny deszcz umył... Słońca to ja już nie oglądam trzeci tydzień ? chyba że w jakichś krótkich przejaśnieniach.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
merfis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jednak zakupię sobie kilka ziarenek na allegro i zajmę się nimi od początku jak trzeba może wtedy lepiej będą wyglądać.
Te co mam obecnie szkoda mi wyrzucać pozmieniam im ziemie trochę donawoże i jeszcze z nich coś wyrośnie przyzwoitego.
Będę starł się efekty wzrostu przedstawiać na forum na bieżąco
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30

Post »

To gdzie Ty mieszkasz, bo w Warszawie przez te 3 tygodnie min 2 były słoneczne i upalne!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje adenium przesadziłem do wielodoniczki 5cmx5cm stoją 24/7 na podwórku i jest im chyba rewelacyjnie deszcz nie deszcz im nic sie nie dzieje. Zauważyłem że kaudexy mocno im sie powiększyły ;) Dużo ;:3 życzę wszystkim.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”