Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Miałem dzisiaj gradobicie, kulki 1cm średnicy. Bardzo ładnie na czarnej agrowłókninie wygląda ściółka ze zmielonych liści pomidora - z daleka. Owoce nie ucierpiały, przynajmniej na oko. Słoneczniki i pacioreczniki wyglądają jak przeszyte seriami z karabinu.
Jutro prysnę Mildexem.
Czy jeszcze coś mogę dla nich zrobić? Dadzą radę z takimi poszarpanymi liśćmi? Trzy piętra zawiązane, dwa piętra kwiatów, pierwsze grono prawie do zerwania - rozmiar dobry, tylko nie zapalone. Do dziś zdrowe, żadnych chorób.
Kilka lat mam pomidory w gruncie i dopiero pierwszy raz takie atrakcje.
Jutro prysnę Mildexem.
Czy jeszcze coś mogę dla nich zrobić? Dadzą radę z takimi poszarpanymi liśćmi? Trzy piętra zawiązane, dwa piętra kwiatów, pierwsze grono prawie do zerwania - rozmiar dobry, tylko nie zapalone. Do dziś zdrowe, żadnych chorób.
Kilka lat mam pomidory w gruncie i dopiero pierwszy raz takie atrakcje.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z gruntu?????? ja na swoje poczekam jeszcze ze dwa tygodnie Mniam mniam..wyglądają smakowicie
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Współczuję karthyer
Trudno cokolwiek powiedzieć, nie miałem do czynienia z gradobiciem. Oprysk będzie wskazany, a dalej bedą musiały sobie radzić. Pomidory to twarde rośliny.
Trudno cokolwiek powiedzieć, nie miałem do czynienia z gradobiciem. Oprysk będzie wskazany, a dalej bedą musiały sobie radzić. Pomidory to twarde rośliny.
Pozdrawiam, Maciek.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w zeszłym roku, po gradobiciach jakoś w czerwcu chyba, bardzo ładnie odżyły. Tyle, że z tydzień stały w miejscu, więc i owoce później.
Karthyer zerknij na drugi post z tej strony, dwa ostatnie zdjęcia postu. pomidory to twarde bestie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Karthyer zerknij na drugi post z tej strony, dwa ostatnie zdjęcia postu. pomidory to twarde bestie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Tula, Maciek dziękuję za wsparcie moralne.
Zmieniam zdanie. Moje są właściwie wcale nieuszkodzone. "Prawie nówka nieśmigane". Jeżeli te z tego zdjęcia dały radę, to moje mogą jeszcze w konkursie piękności wystartowaćTula pisze: zerknij na drugi post z tej strony, dwa ostatnie zdjęcia postu
Ja w tym sezonie mam Betalux, Malinowy Henryka F1, Rumbę Ożarowską i Koralika wczoraj byłam zobaczyć czy może już dojrzewają ale jeszcze są zielone jedynie Rumba robi się zółta a ja 19-go wyjeżdżam na 2 m-ce i niestety nie zjem swoich pomidorków powiedziałam siostrze żeby zapamiętała które najlepsze w smaku i na przeszły sezon będzie ta odmiana na pewno,
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
karthyer
Nie jest przyjemny widok po gradobiciu ale roślinki poradzą sobie
PUMA72 to miłego wyjazdu ale pewnie zateskisz za pomidorkami, takimi smakowitymi z grządki.
U mnie problem bo susza a w tą noc to tyle popadało co kot napłakał, ale mam nadzieję ze i do mnie taki rzęsisty zawita ale gradu nie chciałabym w pakiecie
Nie jest przyjemny widok po gradobiciu ale roślinki poradzą sobie
PUMA72 to miłego wyjazdu ale pewnie zateskisz za pomidorkami, takimi smakowitymi z grządki.
U mnie problem bo susza a w tą noc to tyle popadało co kot napłakał, ale mam nadzieję ze i do mnie taki rzęsisty zawita ale gradu nie chciałabym w pakiecie
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
U mnie na razie są same kwiaty na Maskotce, która przezimowała. Z kupnych odmian Bawole Serce ma owoce na 3 z 9 roślin. Pozostałe (6 sztuk) przeważnie dopiero kwitną, i chyba muszę uznać, że ta "odmiana" jest późniejsza niż inne, które według opisu są tak samo półwczesne.
pozdrawiam, Gunnar
Ją malinowe ożarowskie już zjadłem, było ich 6 wielkich szt. Faustyna F1 już dojrzewa, a koralika objada moja luba
.
.
Wy sie macie dobrze z pogodą w tym roku. U was cieplutko.
A u mnie pomidory kwitną, ale nie zawiązują owoców Pewnie dlatego że mamy cięgiem tak po 15 stopni C. Jak na lato to zimno.
Tylko te co mam pod folią mają owoce.
Inaczej nie mogę sobie tego wyobrazić, dlaczego w tym roku nie mam dotychczas owoców. Czekam na ocieplenie.
A u mnie pomidory kwitną, ale nie zawiązują owoców Pewnie dlatego że mamy cięgiem tak po 15 stopni C. Jak na lato to zimno.
Tylko te co mam pod folią mają owoce.
Inaczej nie mogę sobie tego wyobrazić, dlaczego w tym roku nie mam dotychczas owoców. Czekam na ocieplenie.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odkrylam dzis pierwsze zawiazki, czyli teraz juz powinno byc z gorki. I jakos tak wyszlo ze wszystkie krzewy rosna na dwa pedy, mam nadzieje ze sie to na owocach nie odbije. No i rozgladam sie za trzmielami, bo juz przepadly, a nie wiem co jeszcze zapyla. Pszczol mam duzo w ogrodzie, ale slyszalam ze trzmiele to najlepsi "zapylacze".
Mam nadzieje ze spostrzezenie o owadach "miesci sie" w temacie watku, Szanowny Moderatorze/Moderatorko.
Mam nadzieje ze spostrzezenie o owadach "miesci sie" w temacie watku, Szanowny Moderatorze/Moderatorko.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
U mnie trzmieli dosyć a i tak nic z tego. Jak nie ma owadów to potrząsaj chociaż roślinami, to też coś da
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Pomidorom trzmiele i inne owady są niepotrzebne, bo rośliny są samopylne, i wszystko jest "idealnie" w każdym kwiatku.
pozdrawiam, Gunnar