Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Orszulka
200p
200p
Od: 25 lip 2010, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

Oj kochani,uśmiałam się momentami do łez :;230 :;230
Z siebie też!! Jaki to głupol z człowieka.
Oczywiście przerabiałam niektóre sytuacje osobiście :wink:
Moja ulubiona łopatka szukana 2 lata znalazła się przy wybieraniu kompostu.
Okulary przeciwsłoneczne,szukane pół godziny na działce, tak zlały się z brązowymi liśćmi irysów syberyjskich,że znalazłam je po stopnieniu śniegu wiosną.
Do teraz przysypuję (sic!) larwy opuchlaka. Już nie będę :oops:
I jutro wyrywam miętę!
Poprosiłam kiedyś ojca o skopanie kawałeczka działki. Oczywiście skopał,a jakże! Tylko przeszkadzały mu w manewrach niektóre krzewy ozdobne, więc je też wykopał.
Humor sytuacyjny humorem,ale rady... bezcenne :D
Pozdrawiam, Ula.
Moje kaktusy oraz cała reszta.
Awatar użytkownika
Orszulka
200p
200p
Od: 25 lip 2010, o 22:07
Kontakt:

Post »

Także przestrzegam przed tojeścią rozesłaną!
Rozrasta się jak perz i pokrywa rozłogami całą ziemię.
Bardzo trudna potem do wyplewienia.
Pozdrawiam, Ula.
Moje kaktusy oraz cała reszta.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja się Tojeści nie boję. Cieszę się że mi się rozrasta. Jej żółte łany rekompensują ekspansywność.
kasik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2012, o 10:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej właśnie przeczytałam super artykuł odnośnie błędów w nawożeniu iglaków;) oto jego link:
usunęłam /K.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Poznaj może nasz regulamin i inne zasady jakie tu panują.
Zapraszam tutaj najpierw http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
Administrator
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Przeczytałam cały wątek- uwagi zapamiętałam :D
Niestety należę do grona popełniających błędy....
Kiedyś uprawą wszelkich roślin jadalnych zajmowali się teściowie, potem mąż. Któregoś roku, mąż powiedział do mnie " Weź pourywaj liście pomidorów, trzeba je prześwietlić" . Jako, że kiedyś podsłuchałam jak instruował go teść, że obrywa się zawsze liście pomidorów do wysokości najwyższego grona, wlazłam do szklarni i wycięłam liście...Mąż jak to zobaczył dostał białej gorączki ;:224 Ostatnie zawiązane grono było prawie na czubku krzaków,więc pomidorki bez liści zostały ;:14.

I drugi mój poważny błąd...Chciałam mieć ścieżkę na trawniku- piękną krętą...ale mąż nie brał się do pracy. Tak więc w zeszłym roku sama wykopałam "rów" na ścieżkę. Męczyłam się 2 dni, bo był kręty i długi- taki jak chciałam. I... mąż nadal się z niczym nie kwapi- rów na ścieżkę jest- ścieżki nie ma...Teraz muszę chyba sama zamówić "towar" i sama ułożyć wszystko, gdyż wykopaną ziemię, rozplantowałam na boki i posadziłam na niej rośliny. I tak- przez trawnik z bylinkami przebiega wąwóz, w który czasem wpadnie nasz trzylatek podczas zabawy z bratem ;:14
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Radzę trzymać gnojóweczkę z pokrzywy z daleka od dzieci...Mój synuś dziś sprawdzał jej konsystencję :evil:
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Nie wiem, jak to się stało, ale chyba pomyliłam nasiona porządnej fioletowej jadalnej papryki z "czerwonym piekiełkiem". Nie ma chyba żadnej łagodnej papryki o kształcie szpikulca? Zarzekałam się,że nie posieję w tym roku tej ostrej, a tu mi przekwitają i maja szpica.
Waleria
ulka228
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2012, o 11:02

Post »

Labradory młode zwłaszcza suki uwielbiają magnolie,krzewuszki,różami też nie pogardzą ,najbardziej lubią sobie ponosić w pysku jak już wyrwą z korzeniami:D:D największą frajdą jest jak pan goni takiego uradowanego pieska:P:P:P:P:P Pozdrawiam i odradzam!!U mnie 1000 zł w plecy:P
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Jestem chora a tu przed nami "zimna Zośka".Martwiłam się o pomidory, więc poprosiłam wczoraj swojego"M", by zapalił wkłady od zniczy w szklarni, bo ja miałam gorączkę i nie chciałam się telepać. Polazł, nie było go z pół godziny...myślę sobie, może coś jeszcze robi..A On???!!! Zapalił GRILA w szkalrni ;:14 ;:145 Poszłam teraz dopiero, bo się trochę lepiej poczułam a tam pomidory czarne ;:145 ;:145 Opalone, odymione ;:145 Jedne krzaki całe, inne czubki.... :( Jestem załamana. 40 krzaków zmasakrowanych w jedną noc...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

MENA515 ja natomiast sama osobiście wyniosłam 20 sadzonek ogórków na balkon na pierwsze hartowanie ...... nie przeżyły go ;:223 . Dlaczego ? Może dlatego, że było pioruńsko zimno a ja dostałam pomroczności jasnej
Brzoskwinia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2012, o 18:30

Post »

Jak amator zakłada trawnik i walczy z kretem..
Uśmiałam się z tych Waszych "akcji". Ja też kiedyś jedną wykonałam osobiście :D Było tak: Kret kopał, kopał, spokoju nie dawał, brzęczki nie pamagały. Narobił mi drań jeden strasznych szkód a chciałam miec taki piękny zielony trawniczek.. I ktoś mi podpowiedział, ze do kopców trzeba zakopać kocie kupy. Kota nie mam więc mój teść zbierał te kocie kupy do reklamówki i jak już nazbierał to mi je podarował :D Podziękowałam serdecznie, ubrałam rękawice, i z wielkim obrzydzeniem powtykałam te kupy do kopców kreta, lekko zasypałam, no i fajno.. poszłam spać, a na nastepny dzień do pracy. Szok przeżyłam wieczorem gdy doglądając mego pięknego trawnika zobaczyłam wszystkie te kupy na zewnątrz, a kopce rozgrzebane jeszcze bardziej, normalnie masakra, wtedy naprawde już mi się zrobiło niedobrze. Albo u mnie są jakieś mega krety, albo jakies inne dranie, no sami pomyślcie, kto wykopał kocie kupy? Działka ogrodzona, zwierząt brak.
W kazdym razie jeśli chcecie miec ładny trawnik to nie zakopujcie kocich kup, ani tłuczonego szkła (koleżanka mi teraz tak doradza, ale jej nie słucham). Kopce zbieram łopatą i ziemię rozsypuję, ciągle zamiast trawnika mam puste placki, więc trawy dosiewam tylko, no i czekam aż krety odpuszczą, chyba się kiedyś wyprowadzą???
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

:;230 :;230 :;230
Brzoskwinko ;:333 Twoja akcja wymiata.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”