Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 5 cz.

Post »

Nie przejmujcie się, nie tylko wy je macie. Kot przynosi mi ciągle nornice z pola obok, a ja krzyczę by kreta u nas złapał. Dawniej siedział i czekał, teraz woli iść na łatwiejsze łupy. A ja sztywne zwierzątka z powrotem na pole wyrzucam...

Najgorsze jest to, że posiadam krety zakupione przez sąsiada... tego nikt nie przebije. :;230 :;230 :;230 A on u siebie już nie ma kopców od prawie roku.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no w sumie to też nie są u mnie krety tylko jakieś chyba nornice bo kopców nie robią...
no ale ta łapka to jakaś porażka.... od m-ca nic się na nią nie złapało ;:222
Skrzacik3
100p
100p

Post »

Ja kopce mam. Ostatnio mniejsze. Większe na ogródku. Na jeden raz poszła cała puszka karbid'u. Tyle miejsc. Korytarze przy powierzchni ziemi też są.
Jak z jednej strony domu kopce, to z drugiej korytarze... :) Albo przez całą długość domu idzie korytarz...
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
lucas84
200p
200p

Post »

złapał ktoś w ogóle jakiegokolwiek kreta albo nornice na łapkę?
czy tylko chemiczne środki?
bo z tą łapką to się chyba poddaję...
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Plantator truskawek poinformował mnie ostatnio że na kreta są najlepsze włosy ludzkie , włożyć do tunelu i się go pozbędziemy , bo nie lubi zapachu włosów kret , u mnie spokj na razie ,w razie czego wypróbuje z włosami :wink:
Bożena
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam .ktoś zadał pytanie dotyczace łapki na krety.
Ja złapałam ich sporo ,w zeszłym roku było ich aż 9 szt +1 nornica i coś przypominającego szczura .Najważniejsze jest znaleść swiezy tunel ,najcześciej mozna znaleść na rabatach ,trzeba znaleść kierunek dalszej drogi ,ja zrobiłam to za pomocą cienkiego patyka ,w ten sposób wyszłam z rabaty kwiatowej na trawnik .delikatnie zerwałam darń i dobrałam się do tunelu ,zrobiłam odpowiednich rozmiarów otwór i umieścić łapkę .
powodzenia :wit
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Skrzacik3
100p
100p

Post »

limonkaa pisze:Plantator truskawek poinformował mnie ostatnio że na kreta są najlepsze włosy ludzkie , włożyć do tunelu i się go pozbędziemy , bo nie lubi zapachu włosów kret , u mnie spokj na razie ,w razie czego wypróbuje z włosami :wink:
Próbowałam po tym jak podcinałam włosy oraz po szczotkowaniu. Plantację truskawek małą własną posiadam. Kret pojawia się obok. Kopie bardziej w ogródku.
Możesz spróbować, u Ciebie może zadziała. U innych odstraszacz działa, karbid. Jak się ma upartego to nie zadziała. Ale warto próbować nowości. One po prostu naszego zapachu nie lubią.

dotii posiadam tyle tuneli, że można się pogubić który jest świeży. Zwłaszcza jak znajdziesz nowy kopiec przy starym tunelu, a tam krzyżówka trzech dróg.
Gratuluję złapania!
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Skrzacik3,wbij grube kije obok kopca ,przy samym wejsciem do kopca podkop sie i umieść pułapkę na dwa dni ,w koncu znajdziesz ten właściwy .
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Skrzacik3
100p
100p

Post »

Dziękuję. Spróbuję na pewno.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

W tamtym roku ja prowadziłam walkę z kretem , zryte było podwórko , dojazd samochodem do garażu był jazdą po jego kopcach , karbitu dużo poszło i w tym roku jest cisza na razie :D Nie wiem czy karbit go przepędził czy poszedł do sąsiada ;:oj
Bożena
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

16 lutego pisałam w innym wątku o kretach:
Mój syn od 8 lat walczył w swoim ogrodzie z kretami -różnymi metodami. Bezskutecznie! Po zimie jego trawnik (oczko w głowie) wyglądał jak po bombardowaniu. Za płotem są wielkie nieużytki. W zeszłym roku, kiedy stopniał śnieg naliczyłam 56 kopców na ok. 400m kw. Gdzieś wyczytałam o skuteczności gnojówki z liści czarnego bzu i mimo oporów syna nacięliśmy (chyba w sierpniu) młodych gałązek z masą liści, poszatkowaliśmy do dużego kociołka, zalaliśmy wodą i po 2 tygodniach zaleciłam :D podlewanie - co tydzień. Ponieważ strasznie to śmierdziało, syn miał opory, ale posłuchał mamusi i podlewał. Wczoraj byłam , śnieg stopniał, oglądam ogród i .....żadnego najmniejszego nawet kopczyka. Wszyscy w szoku, jak to podziałało. Polecam.

Do dziś nie ma żadnych oznak pobytu kretów w ogrodzie.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Skąd wy wiecie co u was kopie? U mnie tuneli masa ale i kopce są. Sąsiad mówi, że to nie krety tylko nornice bo kopce niewysokie (ok. 20cm).
Moje koty łowią na potęgę, potrafią dziennie znieść 10 szt jakichś rudych lub szarych gryzoni ale to nie pomaga i wciąż widzę nowe tunele i kopce.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
lucas84
200p
200p

Post »

dotii pisze:Witam .ktoś zadał pytanie dotyczace łapki na krety.
Ja złapałam ich sporo ,w zeszłym roku było ich aż 9 szt +1 nornica i coś przypominającego szczura .Najważniejsze jest znaleść swiezy tunel ,najcześciej mozna znaleść na rabatach ,trzeba znaleść kierunek dalszej drogi ,ja zrobiłam to za pomocą cienkiego patyka ,w ten sposób wyszłam z rabaty kwiatowej na trawnik .delikatnie zerwałam darń i dobrałam się do tunelu ,zrobiłam odpowiednich rozmiarów otwór i umieścić łapkę .
powodzenia :wit

Kojarzysz co to za łapkę miałaś?
ja już tyle razy zakładałem i nic...
podchodzą do łapki, zasypują ją ziemią i albo wracają tym samym tunelem dochodzącym do łapki albo kopią następny, przez łapkę nie przejdą...
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”