Rozsada jest doświetlana 14 godz. temp. 19-20 dzień, 16-17 noc. Ziemię dosypuję małymi porcjami by zmusić rozsadę do wytworzenia nowych korzonków na całej łodydze w kubeczku. Rozsada przeznaczona do szklarni w pierwszej połowie marca, zbiór pierwszych pomidorków początek maja. ?babcia360 pisze:Czy Ty podświetlasz swoje pomidorki?Możesz śmiało dosypać im ziemi.Będą miały mocniejszy system korzeniowy i nie będą wybiegnięte.
pozdrawiam-babcia360
Siew, rosada,pikowanie cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sty 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
_____Pozdrawiam ____
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
Heek-jakimi lampami doświetlasz?
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo mądre słowa, może ktoś weźmie je sobie do sercaleniawka pisze:.. po dwóch latach wysiewu ok. 15 marca, w tym roku będę siać na początku kwietnia, mam dość biegania z wybiegniętymi sadzonkami na balkon i z powrotem, uważania aby się nie złamały a potem kopania rowków aby je wkopać pod skosem do gruntu. Wniosek taki: jakie kto ma warunki, tak sobie sieje, oczywiście moje pomidory idą go gruntu i tylko o takich piszę
Skoro inni pokazali, ja też pokażę przykłady:
1. Bohun - siany 18 marca, zdjęcie z 4 maja (sezon 2010). Już widać ślady "zmęczenia" doniczką, a do sadzenia jeszcze 2 tygodnie.
2. Koralik - siany między 1 a 5 kwietnia , zdjęcie z 12 maja.
Pozdrawiam, Maciek.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Hm, czy jakoby I połowa stycznia to nie za wczesny okres do rozpoczęcia produkcji rozsady pomidorów? Według mnie pomidory najlepiej pikować w fazie dwóch liści lub, by w ogóle ominąć ten zabieg pomidory wysiać od razu do osobnych doniczek.heek pisze:Witam.
18 01 2012 r. wysiałem pomidory w paletki 6x10 (25 odmian,120 szt.).
Czas na pikowanie, zastanawiam się jak.
W ubiegłym roku część pikowałem w fazie liścieni, inne gdy miały 2 lub 4 liście właściwe, część posadziłem na dnie w kubeczku (wys. 12cm 0,5l) i w miarę wzrostu dosypywałem ziemi, (te pikowane też sadziłem na dno i uzupełniałem ziemią). Nie zauważyłem ogromnych różnic. Jedynie te co przesadziłem w doniczki 2 l i były zasilane biohumusem (z własnej hodowli dżdżownic) szybciej rosły i wcześniej kwitły.
Moje obserwacje i zapiski nie były zbyt dokładne, nie chcę uogólniać, czy ktoś wie kiedy należy pikować?
Pozdrawiam.
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
McMArchewka Pomidory raczej lubią pikowanie
wzmacnia się im przez to system korzeniowy
wzmacnia się im przez to system korzeniowy
Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
Heek napisał kilka postów wyżej, że będzie sadził do ogrzewanej szklarni na początku marca.McMArchewka pisze:Hm, czy jakoby I połowa stycznia to nie za wczesny okres do rozpoczęcia produkcji rozsady pomidorów? Według mnie pomidory najlepiej pikować w fazie dwóch liści lub, by w ogóle ominąć ten zabieg pomidory wysiać od razu do osobnych doniczek.
No proszę, ja robię podobnie, kubeczki po jogurtach, ziemię dosypuję w miarę wzrostu. Także doświetlam ale lampą UFO LED 120W czerwono/niebieską bo jest tańsza w eksploatacji od świetlówek i innych. Ale wysiałem nieco szybciej, bo potem robię sadzonki zielne z wilków, są mocniejsze i mają pierwsze grono tuż nad ziemią. Warto z tego skorzystać jeśli posiada się niską szklarenkę lub tunel - np. moja ma 2m wysokości, ale tylko w szczycie.heek pisze:Rozsada jest doświetlana 14 godz. temp. 19-20 dzień, 16-17 noc. Ziemię dosypuję małymi porcjami by zmusić rozsadę do wytworzenia nowych korzonków na całej łodydze w kubeczku. Rozsada przeznaczona do szklarni w pierwszej połowie marca, zbiór pierwszych pomidorków początek maja. ?
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje już też rosną i będę je trenować Twoją metodą Te same odmiany posieję w połowie marca, będzie porównanie
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt:
Witam czy orientuje sie ktos gdzie kupic dobrą ziemie do pomidorów??
Ja kupuję ziemię z Pasłęka w Castoramie.
- Elzbieta1962
- 50p
- Od: 28 sie 2011, o 18:45
Czy do wysiewu pomidorów dodajecie do ziemi perlit?
Ela
Ela
Pozdrawiam
Ela
Ela
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja perlit sypie tylko po wierzchu, czytałam gdzieś że pomaga zatrzymywać wilgoć, ale z ziemią jeszcze nigdy nie mieszalam.
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.