Uwiąd -Askochytoza- więdnięcie i zamieranie pędów powojników
Re: Clematis usycha
Elzbieta50 A czym pryskałaś swojego powojnika? Bo mój też ma takie objawy i bardzo chcę mu pomóc
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
chyba jackmanii?ogrodnik77 pisze:Jak brzmi nazwa tego clematisa
- ogrodnik77
- 50p
- Od: 27 sie 2010, o 21:00
TOPSIN 500,ale to latem.
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dziwne liście ?
A co jeśli chodzi o te liście z plamkami, pytam bo mój też chyba się tym zaraził
Pozdrawiam Filip
-
- 50p
- Od: 27 cze 2010, o 21:21
Re: Jak uratować clematis (powojnik)?
W tamtym rok posadziłam 2 powojniki z czego tylko jeden odbił na wiosnę wiec postanowiłam dokupić jeszcze 2 ale też coś uschły,,,,nie wiem dlaczego.jeden jak wspomniałam tylko zaczął odbijać i już ma jakieś 40 cm a najlepsze jest to że się nazywa Kardynał Wyszyński...kuczek opaczność nad nim czuwała czy co??? ,że tylko ten jeden rośnie a inne nie chcą.
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
Dwa clematisy, rózne problemy.
Zeszłorocznego clematisa-Polish Spirit w tym roku przesadzałm aż dwa razy. Ostatnim razem mocno go przycięłam w celu rozkrzewienia bo ma tylko jeden pęd.
Przycięłma go na ok 20cm, ale niechcący mi sie złamał, został tylko taki 3 cm kikut. Było to z 3 tygodnie temu, teraz nic nie wybija:((
chyba coś zle zrobiłam.
Drugi clematis to Patricia Ann Fretwel(Pafar) , przesadziłm w miejsce słoneczne, równiez miała tylko jeden pęd, który jest caly zdretwiały, zauważayłam, że dwa razy zaczęło coś wybijać z dwóch stron, ale zawsze jakby więdło.Teraz nie ma nic.
Czy coś jest nie tak? jeśli tak, to czy to może być jakaś choroba?
Dodam , ze oba rosną od siebie bardzo daleko, w zupełnie w innych ogródkach.
Przycięłma go na ok 20cm, ale niechcący mi sie złamał, został tylko taki 3 cm kikut. Było to z 3 tygodnie temu, teraz nic nie wybija:((
chyba coś zle zrobiłam.
Drugi clematis to Patricia Ann Fretwel(Pafar) , przesadziłm w miejsce słoneczne, równiez miała tylko jeden pęd, który jest caly zdretwiały, zauważayłam, że dwa razy zaczęło coś wybijać z dwóch stron, ale zawsze jakby więdło.Teraz nie ma nic.
Czy coś jest nie tak? jeśli tak, to czy to może być jakaś choroba?
Dodam , ze oba rosną od siebie bardzo daleko, w zupełnie w innych ogródkach.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dwa clematisy, rózne problemy.
Agnieszko, trudno wyrokować po tak krótkim czasie... trzeba roślinkom dać czas... jeśli korzenie są zdrowe, to część nadziemna zostanie odbudowana.
jeśli drugi powojnik jest chory to teraz też jest za wcześnie na diagnozę... sama piszesz, że niewiele widać.
jeśli drugi powojnik jest chory to teraz też jest za wcześnie na diagnozę... sama piszesz, że niewiele widać.
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Młody clematis - chory?
Witajcie,
3 tygodnie temu posadziłam dwa młode clematisy. Jeden z nich - Książę Albert zaczyna mieć od kilku dni niepokojące objawy na listkach...
Proszę o pomoc w identyfikacji problemu, dopóki nie jest jeszcze za późno Innych objawów nie ma, żadnych robaczków. Rosnący obok Polski Duch liście ma zdrowe.
Bardzo dziękuję za pomoc
3 tygodnie temu posadziłam dwa młode clematisy. Jeden z nich - Książę Albert zaczyna mieć od kilku dni niepokojące objawy na listkach...
Proszę o pomoc w identyfikacji problemu, dopóki nie jest jeszcze za późno Innych objawów nie ma, żadnych robaczków. Rosnący obok Polski Duch liście ma zdrowe.
Bardzo dziękuję za pomoc
Re: Młody clematis - chory?
A posadziłaś go prawidłowo? Tzn - jeśli w donicy - to w odpowiednio dużej donicy min 10l a najlepiej ok 20l, z drenażem na dnie, dobrą kompostową ziemią, ze ściółkowaniem korą? Może pH ziemi nieodpowiednie (kwaśnej nie lubią), a może mu brakuje składników odżywczych (lub przesadziłaś z nawożeniem i ma tych składników za dużo)?
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Re: Młody clematis - chory?
Nie rośnie w donicy. Ma świeżą ziemię standardową ogrodową, nie nawożę go, bo chyba jest trochę za wcześnie... Ziemia przykryta korą.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Ktoś ma jakieś pomysły?
Chory Clematis
Witam,
czy ktoś mógłby mi poradzić jakie mogą być przyczyny tego że Clematis, który sadziłam w zeszłym roku jesienią, bardzo ładnie się przyjął i wypuścił pędy na wiosnę i nagle w ciągu 2-3 dni zwiędł.
Będę wdzięczna za porady.
Emilia
czy ktoś mógłby mi poradzić jakie mogą być przyczyny tego że Clematis, który sadziłam w zeszłym roku jesienią, bardzo ładnie się przyjął i wypuścił pędy na wiosnę i nagle w ciągu 2-3 dni zwiędł.
Będę wdzięczna za porady.
Emilia
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Re: Chory Clematis
To jest taka choroba grzybowa-uwiąd powojnika.On ci odbije od korzenia ale tą górną część będziesz musiała wyciąć,bo i tak ci uschnie.
Halina
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chory Clematis
Jeśli to askochytoza, to przyda sie oprysk i podlewanie Dithane, Amistar, itp :
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)