Adenium (róża pustyni) cz.4
- czarny07
- 100p
- Od: 10 lut 2012, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.4
eikoden zmartwiła mnie ta kiełkowalność tych somalense
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem co jest przyczyną. Jak widzisz arabicum co było 3 cm dalej bez problemu wykiełkowało a somalense nie.. Nie miałem wglądu bo przez weekend mnie nie było wiec od piątku rano do niedzieli wieczór sobie stało pod folią, w ciepłym i ciemnym miejscu
Może Tobie czarny się lepiej powiedzie...
Może Tobie czarny się lepiej powiedzie...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 19:49
Hej,
trzymam kciuki za Wasze somalense, może po prostu dłużej wschodzą?
A szukając informacji, czy nie trzeba ich jakoś inaczej wysiewać niż arabicum, trafiłam na b. ciekawy artykuł nt. uprawy Adenium:
http://adenium.tucsoncactus.org/large.html
W skrócie:
Autor poleca traktować adenia jak rośliny tropikalne (latem i gdy jest ciepło): utrzymywać średnią/wysoką wilgotność powietrza i nie bać się podlewania, przy czym jednak dbać o odprowadzanie wody (b.dobrze przepuszczalne podłoże), tak żeby korzenie nie stały w wodzie. Dopiero dla dojrzałych roślin zaleca ograniczenie podlewania (nawet do 2x w miesiącu). Preferowana temperatura to 30-35 st.C, powyżej 38 st. C roślina zwalnia wzrost (to raczej nam nie grozi ).
A zimą (w stanie spoczynku) traktować jak kaktusy - przede wszystkim nie podlewać jeśli jest chłodno. Roślina przechodzi w stan spoczynku przy temperaturach ok. 10 st. C.
Dużo miejsca dla rozrostu korzeni i intensywne nawożenie gwarantują szybkie wzrosty rośliny. Autor twierdzi także, że nawozy z dużą zawartością azotu wspierają nie tylko kwitnienie Adenium, ale także i grubienie kaudeksu. Uzyskanie dużych roślin jest możliwe, jeśli odpowiednio stymulujemy je przez pierwsze 2-3 lata, potem tempo wzrostu znacznie maleje i wówczas głównie zaczyna grubieć kaudeks. Udało mu się wyhodować ponad 2m adenium somalense w ciągu 2 lat od wysiania - szok!
I takich Wam życzę!!!
M.
trzymam kciuki za Wasze somalense, może po prostu dłużej wschodzą?
A szukając informacji, czy nie trzeba ich jakoś inaczej wysiewać niż arabicum, trafiłam na b. ciekawy artykuł nt. uprawy Adenium:
http://adenium.tucsoncactus.org/large.html
W skrócie:
Autor poleca traktować adenia jak rośliny tropikalne (latem i gdy jest ciepło): utrzymywać średnią/wysoką wilgotność powietrza i nie bać się podlewania, przy czym jednak dbać o odprowadzanie wody (b.dobrze przepuszczalne podłoże), tak żeby korzenie nie stały w wodzie. Dopiero dla dojrzałych roślin zaleca ograniczenie podlewania (nawet do 2x w miesiącu). Preferowana temperatura to 30-35 st.C, powyżej 38 st. C roślina zwalnia wzrost (to raczej nam nie grozi ).
A zimą (w stanie spoczynku) traktować jak kaktusy - przede wszystkim nie podlewać jeśli jest chłodno. Roślina przechodzi w stan spoczynku przy temperaturach ok. 10 st. C.
Dużo miejsca dla rozrostu korzeni i intensywne nawożenie gwarantują szybkie wzrosty rośliny. Autor twierdzi także, że nawozy z dużą zawartością azotu wspierają nie tylko kwitnienie Adenium, ale także i grubienie kaudeksu. Uzyskanie dużych roślin jest możliwe, jeśli odpowiednio stymulujemy je przez pierwsze 2-3 lata, potem tempo wzrostu znacznie maleje i wówczas głównie zaczyna grubieć kaudeks. Udało mu się wyhodować ponad 2m adenium somalense w ciągu 2 lat od wysiania - szok!
I takich Wam życzę!!!
M.
- czarny07
- 100p
eikoden zobaczymy-dziś doszły,dziękuję.Margit-bardzo pomocny post dzięki z pewnością się przyda
- eikoden
No to trzymam kciuki za 100% wschodu adenium obesum, somalense no i oczywiście za plumerie ! powodzenia
- czarny07
- 100p
a to ostatnie jak siać?bo ma takie skrzydło i nie wiem czy jak adenium czy jak?
- eikoden
To już muszę Cię odesłać do tematu o plumerii, ale generalnie podobnie z tego co się tam kiedyś dowiadywałem
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=31753
Z somalense jest już 7 ale wątpię na kolejne a arbicum 17 jest różnica byle by rosło
Obesum sobie rośnie puszczają już 3 zestaw listków, jedno co ciekawe drugie liście ma takie ciapkowane..
Póki co jestem bez aparatu więc nie poszaleje....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=31753
Z somalense jest już 7 ale wątpię na kolejne a arbicum 17 jest różnica byle by rosło
Obesum sobie rośnie puszczają już 3 zestaw listków, jedno co ciekawe drugie liście ma takie ciapkowane..
Póki co jestem bez aparatu więc nie poszaleje....
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 19:49
eikoden cieszę się że jeszcze jakieś somalense Ci wschodzą, może i kolejne się zdopingują przykładem kolegów
czarny powodzenia przy wysiewie!
i przez Was wkręciłam się w plumerie, dziś zamówiłam 10 nasion ;)
M.
czarny powodzenia przy wysiewie!
i przez Was wkręciłam się w plumerie, dziś zamówiłam 10 nasion ;)
M.
- czarny07
- 100p
oj margit93 uważaj bo to zaraźliwe !!!! ja czekam aby w domku została naprawiona awaria centralnego ogrzewania bo w nocy zimno brrr i nasionka szlag by trafił i sprawdze kiełkowalność somalense-Eikoden dziękuję dałeś 6 zamiast 5 A dziewczynie już jutro wysieję kilka adeniów-nie wszystkie naraz gdyby miała zamiar coś sknocić-już się moczą od dzisiaj od jakiejś hmm chyba przed 14 ... jak poczekają do jutra do 12 to im nic nie zaszkodzi a teraz uwaga !!! jako że tradycją jest w mojej rodzince ,że na święconkę jeżdżę co roku do Krakowa na rynek bo F.Macharski święci i Dziwisz to przy okazji wstępują do Ikei i kupuję szklarnię http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70186603/
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
ja modły odprawiam nad wsadzonymi wczoraj adeniami o żółtych i białych listkach, jak nie wzejdą - poddaję się!
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- eikoden
Wszystkie chyba nasionka są tajlandzkie obniż cenę to się sprzedadzą albo napisz wątek w dziale sprzedam tak jak Farel...
Czarny zerknij na allegro większe miniszklarnie są w podobnej cenie jak w Ikei..
a jak już będziesz to zerknij na roślinki w Ikei we Wrocławiu fajne sukulenty za 9,99zł.
Czarny zerknij na allegro większe miniszklarnie są w podobnej cenie jak w Ikei..
a jak już będziesz to zerknij na roślinki w Ikei we Wrocławiu fajne sukulenty za 9,99zł.
- czarny07
- 100p
owszem eikoden są w podobnej cenie ale.... niestety tandeta a ta jest metalowa,ma zawiasy,łańcuszki i już ją miałem kiedyś w ręku tylko $ zabrakło i jest godna polecenia za te pieniążki.Sukulenty owszem chcę kupić kilka kaktusów i crassulę hobbit jest mała za 9.99 lub większa za 24 jest kilka ciekawych kwiatków np sansevieria cilindrica
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
To i ja jutro wysieję somalense zobaczymy jakie będą wschody