Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

eikoden zmartwiła mnie ta kiełkowalność tych somalense :(
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem co jest przyczyną. Jak widzisz arabicum co było 3 cm dalej bez problemu wykiełkowało a somalense nie.. Nie miałem wglądu bo przez weekend mnie nie było wiec od piątku rano do niedzieli wieczór sobie stało pod folią, w ciepłym i ciemnym miejscu :)
Może Tobie czarny się lepiej powiedzie...
margrit93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:49

Post »

Hej,
trzymam kciuki za Wasze somalense, może po prostu dłużej wschodzą?

A szukając informacji, czy nie trzeba ich jakoś inaczej wysiewać niż arabicum, trafiłam na b. ciekawy artykuł nt. uprawy Adenium:
http://adenium.tucsoncactus.org/large.html
W skrócie:
Autor poleca traktować adenia jak rośliny tropikalne (latem i gdy jest ciepło): utrzymywać średnią/wysoką wilgotność powietrza i nie bać się podlewania, przy czym jednak dbać o odprowadzanie wody (b.dobrze przepuszczalne podłoże), tak żeby korzenie nie stały w wodzie. Dopiero dla dojrzałych roślin zaleca ograniczenie podlewania (nawet do 2x w miesiącu). Preferowana temperatura to 30-35 st.C, powyżej 38 st. C roślina zwalnia wzrost (to raczej nam nie grozi :) ).
A zimą (w stanie spoczynku) traktować jak kaktusy - przede wszystkim nie podlewać jeśli jest chłodno. Roślina przechodzi w stan spoczynku przy temperaturach ok. 10 st. C.
Dużo miejsca dla rozrostu korzeni i intensywne nawożenie gwarantują szybkie wzrosty rośliny. Autor twierdzi także, że nawozy z dużą zawartością azotu wspierają nie tylko kwitnienie Adenium, ale także i grubienie kaudeksu. Uzyskanie dużych roślin jest możliwe, jeśli odpowiednio stymulujemy je przez pierwsze 2-3 lata, potem tempo wzrostu znacznie maleje i wówczas głównie zaczyna grubieć kaudeks. Udało mu się wyhodować ponad 2m adenium somalense w ciągu 2 lat od wysiania - szok!

I takich Wam życzę!!! :)
M.
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

:wink: eikoden zobaczymy-dziś doszły,dziękuję.Margit-bardzo pomocny post :wink: dzięki z pewnością się przyda
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to trzymam kciuki za 100% wschodu adenium obesum, somalense no i oczywiście za plumerie ! powodzenia :) ;:333
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

a to ostatnie jak siać?bo ma takie skrzydło i nie wiem czy jak adenium czy jak?
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już muszę Cię odesłać do tematu o plumerii, ale generalnie podobnie z tego co się tam kiedyś dowiadywałem ;:oj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=31753

Z somalense jest już 7 ale wątpię na kolejne a arbicum 17 jest różnica byle by rosło ;:224

Obesum sobie rośnie puszczają już 3 zestaw listków, jedno co ciekawe drugie liście ma takie ciapkowane..
Póki co jestem bez aparatu więc nie poszaleje....
margrit93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:49

Post »

eikoden cieszę się że jeszcze jakieś somalense Ci wschodzą, może i kolejne się zdopingują przykładem kolegów :)
czarny powodzenia przy wysiewie!
i przez Was wkręciłam się w plumerie, dziś zamówiłam 10 nasion ;)

M.
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

oj margit93 uważaj bo to zaraźliwe !!!! ja czekam aby w domku została naprawiona awaria centralnego ogrzewania bo w nocy zimno brrr i nasionka szlag by trafił i sprawdze kiełkowalność somalense-Eikoden dziękuję dałeś 6 zamiast 5 :tan A dziewczynie już jutro wysieję kilka adeniów-nie wszystkie naraz gdyby miała zamiar coś sknocić-już się moczą od dzisiaj od jakiejś hmm chyba przed 14 ... jak poczekają do jutra do 12 to im nic nie zaszkodzi :) a teraz uwaga !!! jako że tradycją jest w mojej rodzince ,że na święconkę jeżdżę co roku do Krakowa na rynek bo F.Macharski święci i Dziwisz to przy okazji wstępują do Ikei i kupuję szklarnię http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70186603/
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

ja modły odprawiam nad wsadzonymi wczoraj adeniami o żółtych i białych listkach, jak nie wzejdą - poddaję się!
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie chyba nasionka są tajlandzkie :) obniż cenę to się sprzedadzą albo napisz wątek w dziale sprzedam tak jak Farel...

Czarny zerknij na allegro większe miniszklarnie są w podobnej cenie jak w Ikei..
a jak już będziesz to zerknij na roślinki w Ikei we Wrocławiu fajne sukulenty za 9,99zł.
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

owszem eikoden są w podobnej cenie ale.... niestety tandeta a ta jest metalowa,ma zawiasy,łańcuszki i już ją miałem kiedyś w ręku tylko $ zabrakło i jest godna polecenia za te pieniążki.Sukulenty owszem chcę kupić kilka kaktusów i crassulę hobbit jest mała za 9.99 lub większa za 24 :) jest kilka ciekawych kwiatków np sansevieria cilindrica ;:oj
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

To i ja jutro wysieję somalense zobaczymy jakie będą wschody :D
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”