Czosnek zimowy cz.2
Re: Czosnek zimowy cz.2
Ja na początku rozkładam pod zadaszeniem na powietrzu aż liście całkowicie zaschną dopiero potem obcinam łodygę i czyszczę bulwy. a potem do chlewika... na dosuszanie się
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Adrian co myślisz o tych moich czosnkach co to może być?
jacku210 przeczytaj te informacje http://www.tipy.pl/artykul_4451,jak-upr ... osnek.html
powyższa cytat pochodzi z podanego linkuGłówki czosnku zbiera się głównie w lipcu. Główki powinny być twarde, kolor łuski okrywającej ząbki powinien być 'pergaminowaty'. Zbiór przeprowadza się ręcznie. Podważa się główki specjalnymi widłami z szerokimi 'szpikulcami'.
krok
8
Czosnek układaj w rzędach. Główki z jednego rzędu przykryj szczypiorem z drugiego rzędu. Pozostaw tak czosnek na kilka dni na polu. Następnie zabierz do domu, aby całkowicie się zasuszył. Jeśli pogoda nie sprzyja nie zostawiaj czosnku na polu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2012, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jacku210 czosnek odmiany HARNAŚ jest polską odmianą WCZESNĄ. Zbieramy go pod koniec czerwca, lub na samym początku lipca. Jeżeli nie wykopiemy go w porę to łuska okrywająca ząbki zgnije w ziemi i ząbki nie będą trzymały się kupy. Inne odmiany ozime możemy zbierać nawet do końca lipca.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Szkoda że nie każdy ma możliwość takiego przechowywaniu na polu. Posiadając 200 sztuk bałbym się go tak zostawić na kilka dni bo jestem dzialkowcem ogródków działkowych, jechać z tym do domu by dać na balkon też odpada jak nie ma się auta. Zatem suszę w altanie, a jak się trafi samochód to i się podjedzie ;) tak czy tak wszystko jest z nimi w porządku.
Agnieszko też miałem Harnasia i zbierałem końcem lipca. Może ma tu znaczenie kwestia tego o jakiej porze został posadzony?
Agnieszko też miałem Harnasia i zbierałem końcem lipca. Może ma tu znaczenie kwestia tego o jakiej porze został posadzony?
Marku a nie są po prostu jeszcze niedojrzałe?? mi też część czosnków rośnie mała z kilkoma ząbkami. Zauważyłeś jakieś szkodniki??
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Nie no są niedojrzałe bo przecież dopiero kwiaty powychodziły znaczy zgrubienia i zaczęły się wić. Zżółknięte i jeden całkem zgnity co do szkodników to pokazałem na fotkach jakieś jajka czy cuś tam jest. To tylko parę sztuk, ale jak choroba to strach pomyśleć jakby mi wszystko szlag trafił. Przyjżyj się im jak możesz
z tym że ja już sobie go wyrywam do jedzenia pomału i smakuje jak czosnek wydaje mi się że do lipca go nie przetrzymam w polu ponieważ ząbki są wykształcone liście zasychają a głowke otula jeszcze grubsza miękka skórka czekać aż staje się pergaminowa??? po prostu nie chciałbym przegapić najodpowiedniejszego momentu zbioru.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2012, o 15:23
Ja w ubiegłym roku harnasia wykopałam 29 go czerwca i był w samą porę zebrany.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Kurcze u mnie te kwiatki to ze 2-3 tyg temu poobcinałam.. jak tylko wylazły.. teraz końcówki liści zasychają ale reszta zielona, znaczy czekam chyba prawda? Nie mam pojęcia jaka to odmiana, jakaś rodzinna.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Dlatego warto zostawić właśnie ze dwie sztuki z kwiatem by widzieć że już mogą być gotowe do zbioru.
Wykop jeden i zobacz, ale jak to nie Harnaś to jeszcze czas
Wykop jeden i zobacz, ale jak to nie Harnaś to jeszcze czas
Nie trzeba zostawiać kwiatów czosnku by wiedzieć kiedy trzeba zbierać, wystarczy patrzeć kiedy zacznie żółknąć i załamywać się szczypior, u mnie też główki już wykształcone, myślę że jeżeli pogoda się utrzyma za tydzień przystąpię do zbioru.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No i tu właśnie wracamy do pewnego setna sprawy. - Dużo ludzi, początkujących na ten przykład uprawiając czosnek pierwszy raz obawia się że w pewnym okresie wegetacji rośliny żółknięcie liści kojarzy się z czymś złym. Uważam że jeśli amator zostawi kwiatostan jeden choćby na całej grządce tak jak ja, bom wielki specjalista nie jest ;) to widzac jak kwiat pęka, a reszta roślin po prostu żólknieje i jest koniec lipca można sprawdzić wykopując jedeną czy dwie rośliny. Bez tego tylko pytania idą typyu "mój czosnek żółknie, co się dzieję?" ...Adrian89 pisze:wystarczy patrzeć kiedy zacznie żółknąć i załamywać się szczypior