Bluszcz (Hedera) - uprawa w mieszkaniu/na balkonie
Re: Bluszcz (Hedera) - uprawa w mieszkaniu/na balkonie
Wsadziłem 6 sztuk, teraz są co 30cm , pozostaje czekać kilka lat na efekt
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2011, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bluszcz (Hedera) - uprawa w mieszkaniu/na balkonie - problemy w uprawie
Witam,
bluszcz hedera domowa.
Jakie robię błędy w uprawie?
Listki jakby bledną/żółkną.
Poza tym końcówki, gdzie były nowe przyrosty (po przyniesieniu ze sklepu), zasychają, obecnie brajk nowych przyrostów.
Co może być tego przyczyną? Co robię źle? Chciałabym go przesadzić do nowej ziemi. Jaka będzie najlepsza?
bluszcz hedera domowa.
Jakie robię błędy w uprawie?
Listki jakby bledną/żółkną.
Poza tym końcówki, gdzie były nowe przyrosty (po przyniesieniu ze sklepu), zasychają, obecnie brajk nowych przyrostów.
Co może być tego przyczyną? Co robię źle? Chciałabym go przesadzić do nowej ziemi. Jaka będzie najlepsza?
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Asia
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przędziorki, zrób przynajmniej dwa opryski preparatem Envidor albo Vertimec każdy w odstępie tygodnia czasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sie 2018, o 15:07
Bluszcz - pomocy z glebą.
Witam... przez przypadek zasadziłem (doniczka) Bluszcz w torfie kwaśnym 3,5-4,5 pH wymieszanym z ziemią uniwersalną 5,5-6,5 pH w stosunku 1:1.
Dopiero teraz doczytałem... że bluszcz lubi jednak ziemię neutralną, niezbyt kwaśną.
Pierwsze pytanie czy bluszcz przeżyje w takiej ziemi jak podałem wyżej.
Drugie pytanie to czy posypać wapnem ogrodniczym ziemię ? Jeżeli tak to czy od razu po posypaniu ziemi podlać?
Dodatkowo chciałbym wiedzieć, czy mykoryza uniwersalna jest neutralna jeśli chodzi o pH i warto ją wstrzyknąć do ziemi jeśli chodzi o bluszcz?
Pozdrawiam
Dopiero teraz doczytałem... że bluszcz lubi jednak ziemię neutralną, niezbyt kwaśną.
Pierwsze pytanie czy bluszcz przeżyje w takiej ziemi jak podałem wyżej.
Drugie pytanie to czy posypać wapnem ogrodniczym ziemię ? Jeżeli tak to czy od razu po posypaniu ziemi podlać?
Dodatkowo chciałbym wiedzieć, czy mykoryza uniwersalna jest neutralna jeśli chodzi o pH i warto ją wstrzyknąć do ziemi jeśli chodzi o bluszcz?
Pozdrawiam
- norbert76
Wymień po prostu podłoże. Mikoryzę możesz, ale w przypadku bluszczu nie ma potrzeby stosować.
Ps. Następnym razem przed założeniem nowego wątku korzystaj z wyszukiwarki.
Ps. Następnym razem przed założeniem nowego wątku korzystaj z wyszukiwarki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sie 2018, o 15:07
Tak wiem, że najbardziej radykalnym sposobem jest wymienienie podłoża.
Natomiast ciekawi mnie czy bluszcz przeżyje w takiej ziemi oraz czy wapno byłoby skutecznym sposobem na pomoc roślinie.
Natomiast ciekawi mnie czy bluszcz przeżyje w takiej ziemi oraz czy wapno byłoby skutecznym sposobem na pomoc roślinie.
- norbert76
Ja bym niekombinował, zwłaszcza że raczej nie masz w tym doświadczenia. Wymiana podłoża będzie tutaj prostsza i mniej radykalna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Oczywiście, że to przędziorki, kup Envidor albo Vertimec i zrób jakieś dwa, trzy opryski, każdy kolejny dokładnie po upływie tygodnia czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję! A czy powinnam go trzymać w innym pomieszczeniu niż inne kwiaty, czy jakieś 2 metry odległości do innych roślin wystarczy?
- norbert76
Skąd wzięłaś odległość 2 metry? Te pajęczaki mogą się rozchodzić po całym pomieszczeniu.
Oczywiście dobrze byłoby odseparować do innego pomieszczenia i jednocześnie sprawdzić pozostałe rośliny.
Oczywiście dobrze byłoby odseparować do innego pomieszczenia i jednocześnie sprawdzić pozostałe rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
W takiej odległości stoją inne moje rośliny, dlatego ją podałam, bo zastanawiałam się, czy są bezpieczne, czy powinnam go wynieść. Dziękuję