Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie
-
- 50p
- Od: 25 paź 2008, o 18:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Jasne,że możesz.agromadzik pisze:czy na początek moge wrzucić scieta pokrzywę do wiadra z wodą?
NIe mam odpowiednich przyrzadów na działce- bo przydałoby sie jakies wieksze "naczynie "
Ja właśnie tak miałam w zeszłym roku,wiaderka stały pod jabłoniami.
Jedyna wada jest taka,że śmierdzi i sąsiedzi narzekają.
W tym roku mam w zakręcanej beczce,gnojówka ma już ponad dwa tygodnie.
Weko jest zakręcone tylko na jeden zaczep,czyli odrobinę i jest dostęp powietrza.
Cały czas pada deszcz i nie ma jak podlewać.Wczoraj zauważyłam na powierzchni trochę pleśni.
Co mam teraz zrobić,wyrzucić pleśń,czy zostawić i ona nie zaszkodzi?
Przez klika dni nie zaglądałam do niej i nie mieszałam,może to jest powodem powstawania pleśni?
Drugie pytanie dotyczy gnojowicy.
Dostałam przez przypadek kanę gnojowicy,czy nią podlewa się w takim samym rozcieńczeniu
jak gnojówkę z pokrzyw?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po powrocie z weekendowego rajdu powiem jedno - miałaś racjęarisza pisze:Poczekaj jak temperatura na zewnątrz wzrośnie i zacznie się do porządku kisić wtedy poznasz prawdziwy zapach gnojówki z pokrzyw
pozdrawiam
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- andriu53
- 1000p
- Od: 6 maja 2007, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już Ci Anuś odpisuję , więc podlewam wszystkie rośliny włącznie z azaliami i rodkami i nawet moje drzewka . Widzisz jak wszystko pięknie rośnie . Kiszę obornik z pokrzywami [3-4tyg] , póżniej rozcieńczam z wodą 1l gnojowicy na 10/12 l wody raz na trzy tygodnie . Rodki mają niesamowite przyrosty i są już bardzo duże na swój wiek , a jak obficie mi kwitną . Nie używam nawozów sztucznych absolutnie .A do smrodku godzinnego można się przyzwyczaić , nie jest aż tak bardzo straszny . Pokrzywy muszą być majowe , bo teraz kwitnących nie wolno .
Pozdrawiam cieplutko Zosia
Pozdrawiam cieplutko Zosia
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Spis wątków
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Zosiu dzięki za odpowiedź.
A co zrobić jak gnojówka ma już miesiąc a na dworze ciągle leje?
A co zrobić jak gnojówka ma już miesiąc a na dworze ciągle leje?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Ja też podlewałem borówki i hortensje ogrodowe ale to, że podlewałem i NA RAZIE nic się nie stało nie znaczy, że można podlewać. Tego usiłuje dociec. W tym roku się wstrzymałem, dopóki nie dowiem się tego jakoś autorytatywnie.andriu53 pisze:Już Ci Anuś odpisuję , więc podlewam wszystkie rośliny włącznie z azaliami i rodkami
To czego się obawiam jest bardzo duża zawartość wapnia w gnojówce z pokrzyw, przewyższająca zawartość azotu, potasu czy innych pierwiastków. Nie wiem tylko czy taka zawartość może odbić się niekorzystnie na kwaśnolubnych czy też jest ona bezpieczna. Hilfe!