ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia

Post »

Najważniejsze, żeby nawozów nie mieszać razem, a jak wysiejesz oddzielnie, to i tak w ziemi one będą, tylko nie wejdą w gwałtowną reakcję ze sobą. Zrób jak napisałeś.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lukasz 1989 przeanalizuj podaną niżej tabelę i na jej podstawie zastanów się jak najlepiej nawozić swoją działkę:

http://www.ho.haslo.pl/images/article/2001/12/858/2.gif

Dla ogórka gruntowego optymalna zawartość składników mineralnych w 1 litrze gleby wynosi: 80-120 mg N, 60-80 mg P, 160- 220 mg K, 70 -120 mg Mg i 1500 - 2000 Ca."

http://www.uprawyekologiczne.pl/197_Wym ... gorka.html
Zyczę duuużych zbiorów w tym sezonie.
Awatar użytkownika
Zuzakoniarka
50p
50p
Od: 6 sie 2013, o 12:01

Post »

Witajcie,
dziś otrzymałam swoje wyniki badania gleby i mam prośbę o interpretację i zalecenia nawozowe.

Wyniki poza pH są wyrażone - zasolenie g/dm3, pozostałe mg/dm3:
Próbki:

Składnik:
1) spod folii:
pH 7,17
zasolenie 0,39
N-NO3 13
P 144
K 227
Ca 1425
Mg 135
Cl 49

2) z gruntu:
pH 7,33
zasolenie <0,15 (szacowane 0,13)
N-NO3 7
P 169
K 227
Ca 1500
Mg 143
Cl 3

Widzę, ze coś nie halo z tą moją ziemią. W zeszłym roku pod folią były pomidory i papryka, dany był obornik w 2013 świeży i w 2014 granulowany, W ciągu sezonu pod folią pomidory były przy każdym podlewaniu zasilane nawozem do pomidorów rozpuszczonym w wodzie.

Czy moglibyście mi pomóc ustalić jak zorganizować nawożenie w tym roku? W gruncie uprawiam różne warzywa i dalie, w tym roku dodam tam też pomidory. Pod folią głównie pomidory i paprykę, na początku sezonu nowalijki.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
Ola :wit
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aż się prosi, aby tylko takie były wyniki analiz. Zasolenie minimalne inne składniki prawie w normie, a azot to najmniejszy problem w uzupełnieniu. Oba wyniki są podobne, tylko potem pod folią mogą być szybciej pobierane, to ewentualnie na początku czerwca zasilić pod folią saletrą potasową. Na teraz przed siewem i wysadzaniem zaleciłbym saletrę amonową w granicach 30g na 1m2 i po zużyciu jakiś miesiąc później ponowić z zależności co się uprawia, np kapustne więcej, groch,fasola nawet prawie nic. Pomidorom i ogórkom pod folią można dodać do zasilenia w czerwcu saletrę potasową.
Awatar użytkownika
Zuzakoniarka
50p
50p
Od: 6 sie 2013, o 12:01

Post »

Dziękuję! Czyli wszystko oprócz azotu w normie, cudownie! Bałam się o to zasolenie, bo taki dziwny wynik ale widać chodzi o to żeby było małe :-)
Bardzo dziękuję! Niech Bozia w zdrowiu i pomidorach wynagrodzi!
Ola :wit
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

ekopom pisze:Aż się prosi, aby tylko takie były wyniki analiz. Zasolenie minimalne inne składniki prawie w normie, a azot to najmniejszy problem w uzupełnieniu. Oba wyniki są podobne, tylko potem pod folią mogą być szybciej pobierane, to ewentualnie na początku czerwca zasilić pod folią saletrą potasową. Na teraz przed siewem i wysadzaniem zaleciłbym saletrę amonową w granicach 30g na 1m2 i po zużyciu jakiś miesiąc później ponowić z zależności co się uprawia, np kapustne więcej, groch,fasola nawet prawie nic. Pomidorom i ogórkom pod folią można dodać do zasilenia w czerwcu saletrę potasową.
A tak z ciekawości zapytam. Czy można było by przekopać teraz glebę z siarczanem amony by dostarczyć azot i wpłynąć na obniżenie pH? Resztę dawki azotu tak jak piszesz w postaci saletry amonowej przed siewem.Pogłównie saletrę potasową.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Możesz dać siarczan amonu, ale wtedy potem mniej saletry amonowej, bo za dużo azotu niektórym warzywom aż tak nie potrzeba na początku, chociażby posadzone wcześnie pomidory malinowe wolą mniej, to lepiej zawiązują grona.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przygotowałem glebę pod totalnie amatorską uprawę pomidorów w sposób następujący. Zmierzyłem pH kwasomierzem 5.6. Mając na uwadze niskie pH i jednocześnie nie chcąc przenawozić nawiozłem 3kg/m2 obornika oraz w osobnym terminie 50g popiołu z kominka na m2. To było na jesieni, teraz glebę ponownie przekopałem po roztopach, a po odczekaniu kolejnego miesiąca poprałem próbki do analizy w okręgowej stacji rolniczo chemicznej oto wyniki:

Zasolenie 0.18, pH 6.8, Azot <10, Fosfor 48, Potas 174, Wapń 622, Magnez 83, Chlorki <10

Dziwi mnie mała ilość azotu - czyżby azot z obornika nie był wykrywalny przez badanie? Kolejną rzeczą która się rzuca w uwagę jest względnie wysokie dla pomidorów pH przy jednocześnie niskim poziomie wapnia, które przecież jest i w oborniku i w popiele. Jak teraz przygotować ziemię pod uprawę w tunelu - nieukrywam, że obok pomidorów chciałbym też poeksperymentować z papryką i bakłażanem - a dla tej pierwszej jest zdecydowanie za mało wapna. Co radzicie?
podjadek
200p
200p

Post »

Lunarii pisze:Dziwi mnie mała ilość azotu - czyżby azot z obornika nie był wykrywalny przez badanie?
Azot najszybciej jest wypłukiwany z gleby, więc to nic dziwnego.
Lunarii
200p
200p

Post »

Wydaje mi się, że coś tu jest nie tak, dawka obornika była naprawdę namacalna, w zasadzie taka łopata na m2, gdzie zatem jest azot i co ja mam począć? Potrzebuję co najmniej 100 jednostek a mam <10. Oprócz tego dobrze by uzupełnić wapń. Oba składniki znajdują się w oborniku - czy zatem dodać kolejne 2-3kg/m2 teraz na wiosnę celem uzupełnienia azotu (nadal nie wiem czemu jest <10) i wapnia?
podjadek
200p
200p

Post »

Większość warzyw nie lubi świeżego obornika.
Nie piszesz jaki obornik.
Lunarii
200p
200p

Post »

Zastosuję się do porady kolegi forumowicz aby wapń uzupełnić gipsem, natomiast azot głównie mineralnie, pozostałe makroelementy przez jedynie dodanie obornika krowiego przekompostowanego rzędowo. Teraz skąd wziąć gips czysty siarczan wapnia? :) Większość gipsów ma dodatki jakieś, gdzie kupić taki czysty?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W hurtowniach budowlanych powinni posiadać gips budowlany w workach po 25kg, to jest czysty sam gips. pH nie jest aż tak tragiczne, ale jeśli nie uzupełnisz w jakiś sposób fosforu, to na samym starcie mogą być kłopoty.
Nie podobają mi się prowadzenie tajnych rozmów, bo to prowadzi do konfliktu i utrudnia doradzanie, jeśli już otrzymałeś zalecenie. ekopom
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”