Storczyk nie kwitnie

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Brak kwitnienia - pomocy

Post »

Kasiu, większość z nas na taką bezduszność nie znajduje słów "uznania"...
ale też trzeba mieć świadomość ,że storczyk coraz popularniejszy i masowo produkowany ...jest dla wielu
kwiatem okazjonalnym.Takim na jedno kwitnienie.
I to wcale nie jest patent polski !

Dobrze,ze nimi się zainteresowałaś. Pewnie odwdzięczą się, a Ty... będziesz miała :wink: odrobinę satysfakcji/myślę,że nawet więcej niż odrobinę/
Ten niebieski /w gorszym ciut stanie/ jest prawdopodobnie poparzony, więc plamy będą się coraz bardziej "rysowały"
Ale nie problem....z poparzeniami wszyscy prawie walczą. Storczyk jest dodatkowo osłabiony przez kolorowanie dla efektu wrrrrr.
Powinien dojść do pierwotnej dobrej kondycji.
Życzę cierpliwości i dobrej opieki .....- jesienią powinny pokazać na co je stać.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasia27 pisze:Witam,
Miałam się zgłosić jak przesadzę storczyka mojego. Robiłam to wieczorem i nie miałam aparatu więc tylko zdjęcia z telefonu niezbyt dobrej jakości:
Przed obcięciem korzeni:
Obrazek Obrazek

Po obcięciu suchych i zgniłych korzeni oraz w doniczce:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Mam nadzieję że teraz będzie mu lepiej i zacznie. 3velyna mam nadzieję że się nie pogniewasz ale pozwoliłam sobie pożyczyć Twój pomysł na podstawkę :)

No i teraz to on wygląda super :) Musisz dać mu trochę czasu na regenerację poobcinanych korzeni. Jeżeli nie były moczone i podłoże nie było wilgotne a jest ostatnio strasznie upalnie na dworze to możesz go podlać wcześniej niż za 2 tygodnie.
Mam nadzieję, że szybko dojdzie do siebie i w końcu ci się odwdzięczy pędzikiem i pączkami. ;:215
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Kasiu, nie wiem czy zauważyłas, ze Twój phalaenopsis bohater pierwszej strony, ma opatentowana nazwę 'Funny Virgin'. Warto szlachcica zmobilizować do kwitnienia. :D Powodzenia!
Awatar użytkownika
Kasia27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2012, o 18:50

Post »

dzika pisze:Kasiu, nie wiem czy zauważyłas, ze Twój phalaenopsis bohater pierwszej strony, ma opatentowana nazwę 'Funny Virgin'. Warto szlachcica zmobilizować do kwitnienia. :D Powodzenia!
Jak na razie szlachcic wypuszcza tylko nowe korzenie powietrzne. Patent 3velyna'y jest świetny bo korzonki nie usychają :)
Pozdrawiam Kasia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=56699" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kasia27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2012, o 18:50

Post »

;:138 :tan :heja mój podrzutek niebieski wypuszcza nowe listeczki, stare poparzone odpadły, a właśnie zauważyłam maciupeńkie nowe ;:138 :tan :heja

Za mości szlachcic niestety tylko korzonki wypuszcza - ma się charakterek :wink:
Pozdrawiam Kasia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=56699" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Świetnie :D znaczy, że u Ciebie mu dobrze :)

Właśnie zauważyłam, że chyba mam takiego samego jak Ty tego białego podrzutka :)
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

Kasia27 pisze:
dzika pisze:Kasiu, nie wiem czy zauważyłas, ze Twój phalaenopsis bohater pierwszej strony, ma opatentowana nazwę 'Funny Virgin'. Warto szlachcica zmobilizować do kwitnienia. :D Powodzenia!
Jak na razie szlachcic wypuszcza tylko nowe korzenie powietrzne. Patent 3velyna'y jest świetny bo korzonki nie usychają :)
Nie ma fotek żeby zidentyfikować czy naprawdę są to korzenie powietrzne. Nie zawsze korzenie które rosną nad podłożem są korzeniami powietrznymi. Po jakimś czasie (jak będą dłuższe) to same zaczną wpychać się między korę. Storczyk wypuszcza w ten sposób nowe korzenie, bo wie, że mu mało jest tych w podłożu więc się ratuje wypuszczając nowe. Powinnaś skakać z radości - storczyk się dzięki temu wzmocni i powinien za jakiś czas (oczywiście to od niego zależy kiedy) wypuszczać nowe liście a potem pędzik. :)
monia77
100p
100p
Od: 15 paź 2011, o 10:32

Post »

Podpinam się pod temat by nie zakladać nowego.Otóż kupiłam na allegro storczyka-nazwy nie pamiętam ale z takim kleksem na kwiatku.Jak go kupowałam był już przekwitnięty i niestety do tej pory nie zakwitł ponownie:(A mineło już koło roku.Trzymałam go juz w piwnicy gdzie jest ciemno i po 3 tyg wyciągnełam na słoneczną strone domu i nic,nawet stał już na dworze przez pare dni i tez nic jak go zmusić do kwitnienia?
Awatar użytkownika
Layla1991
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 maja 2012, o 19:12

Post »

Mam pytanko - wcześniej pisałyście o keramzycie, który paruje zapewniając odpowiednią wilgotność powietrza. W mieszkanku u mnie tak trochę sucho i zaopatrzyłam się już w nawilżacze wieszane na grzejniki - no, ale do czasu sezonu grzewczego paruje to dość słabo, a i storczyki kawałek od grzejników stoją.
Pomyślałam sobie dziś - co gdyby na podstawki wyłożyć takie żelowe kulki (mam takie w domu - trzymam w nich bambusa i zawsze mam jakieś w zapasie).
Jak sądzicie? Będą parować podobnie? Bo za keramzytem musiałabym trochę pobiegać po mieście, a na to czasu mi troszkę brak.
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Wątpię, kulki raz nasiąkną wodą i raczej się jej nie pozbywają. A keramzyt przyjmuje wodę i później ją oddaje. Tak ja to rozumiem. Skoro nie masz keramzytu, to wystarczy sama woda na podstawce, a kulki mogą być dekoracją :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

Wreszcie tu zajrzałam i jestem happy. Mam jednego falenopsisa już rok, kwitnie drugi raz, choć ma mało kwiatów, ale teraz mu pomogę. Moja mama ma 3 storczyki tak długo jak ja i jeżdżąc do niej zawsze wylewałam nadmiar wody z podstawek :oops: ( a u niej kwitną wszystkie jak szalone wielokrotnie wielokwiatowo i ciągle), więc to chyba przez tę wodę na podstawkach - u mnie nadmiar odlewałam.
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

Pozdrawiam Lucyna