Sępolia - fiołek afrykański cz.3
- jagoda1
- 200p
- Od: 9 mar 2012, o 23:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Najprawdopodobniej plamy na listkach to efekt kapnięcia kropelek wody przy podlewaniu.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki, tak podejrzewałam, że nieuwaga może sie tak wlasnie konczyć.
To kiedy można rozsadzać? Jest coś, po czym poznac, że to już?
To kiedy można rozsadzać? Jest coś, po czym poznac, że to już?
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Listeczki moich fiołków już są ulokowane na lodówce, teraz spoglądam do nich i podlewam, czekam na pierwsze młode roślineczki...
Ten "lodówkowy kącik" to super sprawa jagoda1...
Ten "lodówkowy kącik" to super sprawa jagoda1...
- jagoda1
- 200p
- Od: 9 mar 2012, o 23:22
ellcia pochwal się jak tylko będziesz miała pierwsze maleństwa
onectica z odsadzaniem maluchów nie spiesz się za bardzo.Niech troszkę podrosną przy mamusi.Jak będą miały co najmniej 4-6 listków(każda z sadzonek ,bo najpewniej będzie ich kilka).
onectica z odsadzaniem maluchów nie spiesz się za bardzo.Niech troszkę podrosną przy mamusi.Jak będą miały co najmniej 4-6 listków(każda z sadzonek ,bo najpewniej będzie ich kilka).
Mam pytanko dla bardziej doświadczonych ode mnie, bo co do fiołków to jestem zielona, ale na szczęście rośliny nie narzekają.
Kilka miesięcy temu ukorzeniłam listek (jeden). Otrzymałam z niego ok 7 sadzonek, które posadziłam do jednej, wielkiej donicy.Rosną ładnie, kwitną bardzo obficie i tu właśnie pojawia się moje pytanie... Przez ukorzenienie mojego jednego ( ) listka mam trzy "typy" kwiatków, które różnią się od siebie nie tylko kolorem kwiatów, ale i ich kształtem. Więc tak się zastanawiam, jaka jest gwarancja otrzymania pożądanej odmiany fiołka, poprzez ukorzenienie listka... Do tej pory myślałam, że roślina będzie miała takie same cechy, jak "matka", no ale jak widać myślałam źle
Zdjęcia:
Cała donica
kwiat fioletowy
kwiat trochę fioletowy, który ma inny kształt niż reszta
i biały z fioletowym połyskiem
Jako, że rośliny hodowane są w jednej donicy, wykluczam działanie słońca, podlewanie itp, ponieważ wszystkie mają tego jednakową ilość.
Kilka miesięcy temu ukorzeniłam listek (jeden). Otrzymałam z niego ok 7 sadzonek, które posadziłam do jednej, wielkiej donicy.Rosną ładnie, kwitną bardzo obficie i tu właśnie pojawia się moje pytanie... Przez ukorzenienie mojego jednego ( ) listka mam trzy "typy" kwiatków, które różnią się od siebie nie tylko kolorem kwiatów, ale i ich kształtem. Więc tak się zastanawiam, jaka jest gwarancja otrzymania pożądanej odmiany fiołka, poprzez ukorzenienie listka... Do tej pory myślałam, że roślina będzie miała takie same cechy, jak "matka", no ale jak widać myślałam źle
Zdjęcia:
Cała donica
kwiat fioletowy
kwiat trochę fioletowy, który ma inny kształt niż reszta
i biały z fioletowym połyskiem
Jako, że rośliny hodowane są w jednej donicy, wykluczam działanie słońca, podlewanie itp, ponieważ wszystkie mają tego jednakową ilość.
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
Powinnaś poczekać do drugiego kwitnienia,wtedy powinno się wszystko ustabilizować,czasami z pierwszymi kwiatuszkami tak wariują fiołeczki.
- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 kwie 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie miłośnicy Fiołków
Jestem nowa w hodowli tych wspaniałych roślin. Jak byłam mała to moja mama hodowała różne odmiany fiołków, miałyśmy zastawione nimi całe parapety no i oczywiście były "kradzione" z listka ;) Mama sama je hodowała. Teraz, już po latach postanowiłam też wyhodować sobie swoje własne, zdobyłam listek od koleżanki, zrobiłam wszystko jak należy, listek się ukorzenił, trafił do ziemi i parę dni temu odkryłam że dał maluszki. Ale dzisiaj zauważyłam że coś chyba jest z nimi nie tak... jeden listek malutki jakby zgnił.... dwa kolejne są połączone jak bliźnięta syjamskie i zastanawiam się czy to tak się dzieje czy ja zrobiłam coś nie tak. To moja pierwsza hodowla wiec możliwe że czegoś nie dopilnowałam. Mam podejrzenie że maja za mokro... niby podlewam (oczywiście na podstawek) dwa razy w tygodniu ale robię tak jak moja mama kiedyś - podlewam tyle ile wypije, jak przestaje pić to kończę podlewanie i resztę wody wylewam. jak dotknęłam ziemię dziś to jest bardzo bardzo mokra :/ Myślicie, że coś z nich jeszcze będzie?? Wygląda to tak:
Jestem nowa w hodowli tych wspaniałych roślin. Jak byłam mała to moja mama hodowała różne odmiany fiołków, miałyśmy zastawione nimi całe parapety no i oczywiście były "kradzione" z listka ;) Mama sama je hodowała. Teraz, już po latach postanowiłam też wyhodować sobie swoje własne, zdobyłam listek od koleżanki, zrobiłam wszystko jak należy, listek się ukorzenił, trafił do ziemi i parę dni temu odkryłam że dał maluszki. Ale dzisiaj zauważyłam że coś chyba jest z nimi nie tak... jeden listek malutki jakby zgnił.... dwa kolejne są połączone jak bliźnięta syjamskie i zastanawiam się czy to tak się dzieje czy ja zrobiłam coś nie tak. To moja pierwsza hodowla wiec możliwe że czegoś nie dopilnowałam. Mam podejrzenie że maja za mokro... niby podlewam (oczywiście na podstawek) dwa razy w tygodniu ale robię tak jak moja mama kiedyś - podlewam tyle ile wypije, jak przestaje pić to kończę podlewanie i resztę wody wylewam. jak dotknęłam ziemię dziś to jest bardzo bardzo mokra :/ Myślicie, że coś z nich jeszcze będzie?? Wygląda to tak:
Witaj , uważaj żeby nie przelewać bo po prostu zgnije, takie listeczki ja wolę podlewać często ale od góry strzykawką.Ta sadzonka co wychodzi dopiero podniesie się do pionu już niebawem,natomiast druga wygląda na zdrową.Jeśli bardzo jest przelany ja bym delikatnie wyjęła i wsadziła do mniejszej doniczki z lekkim podłożem albo mniej podlewania ale nie wiem czy to pomoże jeśli podłoże jest mocno zbite i bardzo mokre.
-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Dziwna metoda podlewania dwa razy w tygodniu, ja podlewam raz na dwa tygodnie.
Witam wszystkich,
mam problem z fiołkiem, chyba roztocza... Możecie rzucić fachowym okiem? Fiołki jakieś 2-3 miesiące temu potraktowałam Topsinem, ponieważ przyplątał mi się mączniak. Od tamtej pory poobrywałam stare liście, te młodsze myłam kilka razy, mydłem. Czy jeśli to jednak roztocze, to czym potraktować?
Na zdjęciach są trzy różne fiołki. Każdy ma po dwa zdjęcia. Tak więc fotka nr 1 i 2 to ten sam fiołek itd.
mam problem z fiołkiem, chyba roztocza... Możecie rzucić fachowym okiem? Fiołki jakieś 2-3 miesiące temu potraktowałam Topsinem, ponieważ przyplątał mi się mączniak. Od tamtej pory poobrywałam stare liście, te młodsze myłam kilka razy, mydłem. Czy jeśli to jednak roztocze, to czym potraktować?
Na zdjęciach są trzy różne fiołki. Każdy ma po dwa zdjęcia. Tak więc fotka nr 1 i 2 to ten sam fiołek itd.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ale chyba tylko dorosłe?Grazia pisze:Dziwna metoda podlewania dwa razy w tygodniu, ja podlewam raz na dwa tygodnie.
U mnie sadzoneczki (maluśkie są, niedawno odłączone od listka) i namnożone listeczki wysychają bardzo szybko - mają dość przepuszczalne podłoże, siędzą w malutkich pojemniczkach, a jest gorąco, podlewam praktycznie co 2 dni, bo suche jak pieprz calutkie, ale nie moczę na maksa, tylko od góry, a że suche to widać, bo ścianki pojemniczków są przezroczyste.
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
Jik, według mnie Twoje fiołki nie mają śladów żerowania roztoczy. Gdyby tak było, miałyby zdeformowane środki wzrostu. Moim zdaniem są zmęczone opryskiem i myciem, to wszystko