Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
kameshin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2006, o 21:52

Post »

Witam,
naleze do osob, ktore raczej sie nie zajmuja pomidorami, ale musze przeprowadzic na nich prace biologiczna i mam pytanie, czy samo stosowanie betoksonu moze sprawic, ze powstana owoce partenokarpiczne? Jakich stezen wymaga? I jeszcze mala prosba, gdyby ktos mogl podpowiedziec, jakie inne doswiadczenie moznaby wykonac na pomidorach stosujac hormony roslinne? ( a moze jest na forum osoba-znawca stosowanie giberelin i auksyn ?)
pozdr i dziekuje za wszelkei sugestie i podpowiedzi
RomenA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2006, o 23:22

Post »

piękne owoce markwal, ale jaka to odmiana? mi też by może takie giganty urosły jakbym dbał o 32 ale ja mam ich 2 tysiące! w gruncie posadzone i sam wszystko robie. 2 tydzień sierpnia licze na duży zbiór to zapakuje do skrzynek i jade ;:71 na ryneczek sprzedawać Tylko mnie martwią niskie ceny pomidorów (1zł-2.50) i straszny ich wysyp. to będę musiał dać niską cene ;:29 :cry:
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p
Od: 28 kwie 2006, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D
Witam………………
Padło pytanie jaka to odmiana…………hmm…………..według informacji uzyskanych od sprzedawcy będzie to albo „Fanny” lub „Agnes”……….sorry ale już zapomniałem jak sadziłem………….w jakiej kolejności….niemniej obie odmiany nie różnią się czymś szczególm, tak na oko…………..zaznaczam, że jestem początkującym w temacie uprawy pomidorków.
Niemniej wydaje mi się, że poruszono ciekawy temat…………….dotyczący wiarygodności sprzedawców, czy faktycznie oferują towar jaki oczekujemy, mam tu na myśli rodzaj odmiany pomidorów. Swoja drogą czy jest możliwość kupna tego czego się oczekuję………jak tak, to gdzie ?……..no chyba nie na bazarze. :wink:
pozdrawiam
RomenA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Hej! Dzięki za odpis, nie znam i tak takiej odmiany ale trzeba będzie ją wypróbować. Ja sadziłem pomidory w prowizorycznym inspekcie z nasion to mam zapewnione że są takie jak pisze na opakowaniu. Nie opłaciłoby mi się kupować sadzonek bo za 2 tysiace krzaków pomidorów wybuliłbym koło 3000 złotych. Sam zrobiłem sadzonki w inspekcie (prowizorycznym). Razem cała produkcja mnie wyniosła około 500 złotych (razem z drutami sznurkami, przeoraniem nawozami i wszystkim). Taka mała plantacyjka na 700m2 tylko przez te cholerne deszcze owoce mi pękają (zwł malinówki ożarowskie). Jak się nie skończy deszcz to szlag wszystko trafi. A trzeba było namiota postawić ;:110
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50

Post »

RomenA spoko wszystko sprzedaż pomidor gruntowy jest lepszy od tego chodowanego pod folią :D
RomenA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

tak tylko że pękają od deszczu i takie sie nie nadają na sprzedaż Wczoraj sąsiad u mnie zajrzał na plantacje i mówi że trzeba liście obrywać. To ja głupi cały lipiec sierpień sie zastanawiam czemu tak wolno rośnie a u niego w szklarni wszystko oskubane prawie same łodygi i grona. To jak powyrywam liście to na za tydzień sie spodziewam że mi te zielone zaczną dojrzewać. Jest ich około 2 ton. A jeszcze sie zastanawiam czy nie dać betoksonem (przyspiesza owocowanie) bo już chyba za późno ale dużo kwiatów jeszcze jest. Jakby do końca września sie zrobiły owoce to zielone później można chyba zerwać przed jesienią i dojrzeją składowane? Sąsiad mi pokazał wczoraj w szklarnio-namiocie grono kwiatowe na wierzchołku i mówi że jeszcze w grudniu będzie miał ostatniego pomidora. To tak myśle czy by na jesień folią nie przykryć te 700m2 żeby wyprodukować jeszcze więcej pomidorów? Spodziewałem sie 4kg z krzaka bo tak pisało że srednio wychodzi. A z krakusów nawet 6-8 kg.A u mnie będize z 1-2kg. Dlatego myśle o folii ale czy to coś da?
RomenA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

sporostowanie - 2 ton będzie jak wszystko dojrzeje bo policzyłem pomidory na krzakach (bez kwiatów) i wyliczyłęm średnio że jak spuchną to tyle będzie :lol:
Ginter BUszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2006, o 16:37

Pomidor kanadyjski ?

Post »

Dostałem od znajomych dziwne warzywo, nazywali go "pomidor kanadyjski". Wielkość średniej śliwki, kolor zielonkawy, miąższ podobny z wyglądu do kiwi, smak pomidora, okryty jest luźną okrywą podobną do suchych okryw cebuli, dojrzały podobno spada na ziemię. Chciałbym zidentyfikować to warzywo!!!. Jeśli ktoś się spotkał z nim proszę o informację. Pozdr.: GB
GB
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50

Post »

Zrób i wstaw zdjęcie łatwiej będzie znawcą od warzyw rozpoznac to warzywo i cokolwiek o nim powiedzieć
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Może chodzi o miechunkę pomidorową?
Awatar użytkownika
akebia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lip 2006, o 18:42

Pomidory - jaka odmiana?

Post »

Już chyba czas aby pomyśleć o zakupie nasion pomidorów. Mam na działce niewielką szklarenkę i "bawię się" w uprawę kilkunastu krzaczków pomidorów. Zazwyczaj kupowałam gotową rozsadę, ale od ubiegłego roku sama ją "produjkuję" systemem chałupniczym tzn. na parapecie okiennym. Mój problem polega na tym, że nie wiem na jaką odmianę pomidora się zdecydować. W ubiegłym roku uprawiałam BARONA. Odmiana się sprawdziła.... z tym, że dość późno bo w sierpniu zaczął dojrzewać. Do szklarenki wysadziłam na 1MAJA. Dodam, że działkę mam na północy kraju (3miasto).
Proszę o podpowiedzi.... "w pomidorowej kwestii". :roll:
Trza się o radość troszczyć, a z nią tam przyjdzie i rozum, i cało reszta
ks. prof. Józef Tischner.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie sprawdził się ATOL ale owoce nie są wielkie max. do 180 gram.
Awatar użytkownika
akebia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lip 2006, o 18:42

Post »

Przemo pisze:Mnie sprawdził się ATOL ale owoce nie są wielkie max. do 180 gram.
A kiedy rozpoczął dojrzewanie? :?:
Trza się o radość troszczyć, a z nią tam przyjdzie i rozum, i cało reszta
ks. prof. Józef Tischner.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”