Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.

Post »

Oczywiście masz rację, "zielarze" dobierają barwę światła kierując się innymi priorytetami niż nasze, ale mało kto potrafi dorównać im pomysłem. Co prawda dostępne na rynku ledy miewają różną jakość ale póki co stają się coraz popularniejsze a ich cena ciągle spada, przez co stają się ciekawym materiałem dla majsterkowicza.Nie są specjalnie skomplikowane w użyciu a ich możliwość wszechstronnego zastosowania doje duże możliwości twórcze.
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co myślicie o naświetlaczach LED?
Przykładowy opis z aukcji All... :

HALOGEN ZEWNĘTRZNY 50W / SLIM IP65
Barwa: BIAŁY ZIMNY
Ilość diod: 1 MULTICHIP EPISTAR
Barwa światła zimnego: 5500-6500 K
Strumień świetlny: 4000 - 4500 lumenów
Napięcie zasilania: 230V
Pobór mocy: 50W
Wymiar: 282x232x54mm
Żywotność: do 30 000 godzin
Kąt świecenia: 120 stopni
Współczynnik CRI: 80

Jedyna wada to cena, ok. 80 zł. :(
Pozdrawiam - Waldemar
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jednak cena nadal odstrasza.Aby samemu zrobić panel o mocy 36 W (świetlówka Fluora ,cena 30-35 zł) stosując LED-y o gwarantowanych parametrach,czyli markowych producentów ,trzeba wydać ,lekko licząc od 150 do 200 .Do tego dochodzą jeszcze płytki chłodzące na których są lutowane diody,specjalny zasilacz i wentylator do chłodzenia tej całej fabryki kalorii.Koszta na pewno zbliżą się do ceny 10 świetlówek specjalistycznych Fluora.Ktoś powie,że oprawa do świetlówki też kosztuje.Owszem ,ale można zastosować takie oprawki za 2 złote w sumie i dławik ,czyli balast magnetyczny za cenę ćwiartki wódki średniej jakości.Dochodzi jeszcze zapłonnik za 2 zł.
Obrazek Obrazek

Zotti to myślę:każdy sprzedający chce sprzedać towar i wypisuje bzdury.
http://ledtrends.pl/pl_PL/p/Naswietlacz ... EN-120/131
http://www.zoolamp.pl/pl/p/Swietlowka-O ... -54W865/78
Jak widać dwa naświetlacze o takiej samej mocy i kolorze zastępują raz żarówkę 500 w, a drugi raz,żarówkę 250 W.Nawet jeśli dane o wielkości strumienia świetlnego są prawdziwe,w co wątpię to wydajność świetlna LED-ów nie różni się wiele od wydajności świetlówki.Na All.. są też naświetlacze 50w po 90 zł o strumieniu 3500 lum.Konia z rzędem temu,kto się w tym wszystkim połapie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja stosuję sodówki i zakupiłem żarówki 400W
-lampa / żarówka sodowa HPS 400W
-model: SunMaster HPS DUAL
-gwint E40
-wydajność świetlna: 33000 lumenów (250W), 55 000 lumenów (400W), 95 000 lumenów ( 600W), 150 000 lumenów (1000W)
-temperatura barwy: Czerwona/Niebieska
-132lm/W, 137lm/W, 158lm/W, 150lm/W
-żywotność 32000 godzin
-spektrum światła na obie fazy!!!
A ledom o strumieniu 3500 lm. daleko do strumienia 55000 lumenów dla HPS 400W.
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Więc tak:

Tegoroczny Box: d90 sz55 w75 wyłożony mylarem.
Oświetlenie: z ubiegłego roku Elektrox Dual /stosowałem w mniejszym boxie/
- model: CFL 85W Elektrox Dual
- przeznaczona do uprawy roślin
- wmontowany układ zasilający, wydajność do 100 L/1W
- barwa: DUAL 2700 / 6500 K (kwitnienie i wzrost)

i zastanawiam się czy w tym roku zamiast niej nie kupić:
- model: CFL 125W Elektrox Grow
- przeznaczona do uprawy roślin
- wmontowany układ zasilający, wydajność do 100 L/1W
- barwa: 6500K (wzrost)

Doświetlane będą głównie papryki.
Co myślicie? Warto zmieniać? Kwitnąć i tak będą na parapetach/pod chmurką/ w tunelu.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ekopom
Jesteś producentem ,więc takie lampy są uzasadnione ekonomicznie.Głównie kolor żółty-pasmo emisyjne sodu,ale wydajność 2X większa niż innych źródeł światła.Może w niedalekiej przyszłości prym będą wiodły lampy siarkowe,których promieniowanie jest b.zbliżone do światła słonecznego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_siarkowa

Turtle
lampa / żarówka energooszczędna 85W / realne zużycie prądu to 50W !<br>- przeznaczona do uprawy roślin
źródło: http://www.growshopjamaica.pl/product/l ... ual/?id=19

No to w końcu ile,85 czy 50 W ? Nawet czołowi producenci świetlówek nie zbliżyli się do granicy 100 lum/W i to dla świetlówek liniowych,w których całe światło wychodzi na zewnątrz bo nie jest zasłaniane przez elementy lampy,które są obok.Jeśli już jakieś "energooszczędne" to może coś z tego?
http://www.megaman.cc/products/cfl/clusterlite-series

PS.
Stosowanie barwy 2700 do roślin jest nieporozumieniem.Były wcześniej wykresy widma poszczególnych kolorów z nałożonymi wykresami absorpcji światła przez barwniki roślinne.Z wykresów wynika,że niemal idealne światło dla roślin ,to połączenie fluory z barwą 965.
Turtle
200p
200p

Post »

Mam już instalacje w growboxie pod ten gwint i nie chce mi się bardziej kombinować, taniej wyjdzie sprzedać tego "dual" i kupić mocniejszego "grow".
W ub. roku nie wyszło, może ze względu właśnie na światło.
Zakładając te 80lm/W wychodzi 80x85 = 6800lm powinno wystarczyć w Boxie o powierchni 0,625m^2 czyli zmiana na 125W /realne 85W/ o barwie 6500K ma chyba sens...?
Znalazłem tanie 200W (135W) / http://www.flora-fauna.pl/product-pol-7 ... KTROX.html / ale przy takim zużyciu robi się to już mało opłacalne...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W konstrukcji tego typu to raczej 60lum/W,ale przy tej powierzchni do oświetlenia i tak będzie te 8000 luxów.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Turtle
Z lampy o strumieniu 6800 lm i założeniu, papryka wymaga min. 3000 lm a pomidor min.4000 lm to możesz doświetlać do dwóch metrów kwadratowych papryki i około 1,5 m pomidora.

-- 28 sty 2015, o 23:46 --

jeśli Ci nie wyszło to może nie stosowałeś wszystkich zasad? przerwa osmiogodzinna w doświetlaniu no i stosowanie doświetlenia lampami jako dodatek do światła słonecznego
Turtle
200p
200p

Post »

Czytałem, że optymalnie dla papryki to 10.000 lm/1m^2
Nie wyszło pewnie przez biedronkową ziemię i złe nawożenie tego czegoś...
i nie, nie stosuje tego jako dodatkowe a jako jedyne źródło światła przez pierwszy miesiąc-dwa /nie ja jedyny/ Box wystarczająco duży.
Sprzedam tego i kupię 125/85W Grow lub zainwestuję w Duala 200W /135W real/ i zobaczymy...
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

chodziło mi o minimum, więc na pewno ilośc światła była wystarczająca, można stosować tylko oświetlanie ale lepsze efekty daje doświetlanie jako dodatek, uzupełnienie. a przerwy, osiem godzin snu stosowałeś?
Turtle
200p
200p

Post »

Tak, 8-10h.
Box był mocno improwizowany /wentylacja pasywna słaba, pewnie zbyt niska wilgotność /wielka lampa i małe pudło/, złe nawożenie no i efekt był jaki był... :-]/, w tym roku to porządna "szafka" z mylarem, higrometrem, termometrem i wentylacją. Wysiew do hobbystycznej Hollas.
Nie planuje trzymać w nim roślin kwitnących więc odpuszczam Dual i to 2700K, szkoda kasy.
Będzie Grow 125/85W albo 200/135W i głównie papryki. Pomidory dobrze mi wychodzą na parapetach.

EDIT: 200/135W zamówiona :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli ktoś ma rozsadę na parapetach,to wystarczy doświetlać zwykłą świetlówką o zimnej barwie,z dużą ilością widma niebieskiego np. 865 a jeszcze lepiej 965..W zamkniętych growboxach musi być i czerwone widmo.Tego jest mało,ale wystarczająco.
Obrazek Obrazek
Z porównania wykresów wynika,że 965 bije na głowę specjalistyczną fluorę w paśmie niebieskim,w części widma czerwonego jest troszkę lepsza.No i nie ma tej różowej poświaty.Cena jednej i drugiej to ok.30 zł.
Wpływ koloru światła na wzrost doświetlanej rozsady: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=3090
Turtle jeżeli masz growbox o dł. większej niż 120 cm,to za stówkę będziesz miał dwie rury 36 W+ oprawa.Takie oprawy poniewierają się w skupach złomu.Można kupić za parę złotych.Znajomy elektryk ze spółdzielni mieszkaniowej też może coś podrzucić z demontażu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”