Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
To hortensja ogrodowa, zastanawia mnie czy tylko prowadzona w ten sposób czy szczepiona jakoś? Szczerze nigdy nie widziałam jeszcze ogrodówki w tej formie. W każdym razie niezależnie od powyższego posadź do gruntu dopiero po przymrozkach, wcześniej przed wysadzeniem hartuj po trochu aby Ci słońce nie popaliło liści i kwiatów. Nawozy jak najbardziej te same, kwaśna ziemia i barwienie moim zdaniem także, ponieważ barwi się kwiaty właśnie nawozem pobieranym przez roślinę korzeniami.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
Lady K dziekuje za pomoc, ta hortensja jest tak prowadzona gdyż nie ma miejsca szczepienia.
Też pierwszy raz taka widze, maź kupił ja w sklepie Aldi w Niemczech.
Też pierwszy raz taka widze, maź kupił ja w sklepie Aldi w Niemczech.
Re: Wymagania glebowe hortensji(vademecum spec.)
Drodzy Forumowicze,
przeczytałam wątek i zmartwienie mnie ogarnia... kupiłam wczoraj (na szczęście tylko jedną) hortensję ogrodową, bo marzy mi się ona w wersji mocno czerwonej... Z tego co piszecie wnioskuję jednak, ze marne są szanse by u mnie przetrwała - mieszkam w okolicach Limanowej, a więc zimy umieją tu już pokazać swą moc... Czy mogę ją jakoś zabezpieczać żeby dać jej szanse na przetrwanie? Agrowłóknina wystarczy? Czy tylko młody egzemplarz trzeba będzie otulać? Starsze nie dadzą rady?
Nie chciałam kupować bukietowych, bo nie podobają mi się ich mdłe kolory...sąsiad ma takiego 'białego miśka' z wielkimi kwiatostanami, widziałam też LIMELIGHT...nie podobają mi się... (wybaczcie : )
Czy są bukietowe-czerwone? Albo w innych WYRAZISTYCH kolorach?
pozdrawiam
PS. ZNALAZŁAM cały zbiór wątków o hortensjach!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=21332
- dziękuję za wszelkie ewentualne odpowiedzi, gdyby ktoś chciał dodać coś od siebie
: )
przeczytałam wątek i zmartwienie mnie ogarnia... kupiłam wczoraj (na szczęście tylko jedną) hortensję ogrodową, bo marzy mi się ona w wersji mocno czerwonej... Z tego co piszecie wnioskuję jednak, ze marne są szanse by u mnie przetrwała - mieszkam w okolicach Limanowej, a więc zimy umieją tu już pokazać swą moc... Czy mogę ją jakoś zabezpieczać żeby dać jej szanse na przetrwanie? Agrowłóknina wystarczy? Czy tylko młody egzemplarz trzeba będzie otulać? Starsze nie dadzą rady?
Nie chciałam kupować bukietowych, bo nie podobają mi się ich mdłe kolory...sąsiad ma takiego 'białego miśka' z wielkimi kwiatostanami, widziałam też LIMELIGHT...nie podobają mi się... (wybaczcie : )
Czy są bukietowe-czerwone? Albo w innych WYRAZISTYCH kolorach?
pozdrawiam
PS. ZNALAZŁAM cały zbiór wątków o hortensjach!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=21332
- dziękuję za wszelkie ewentualne odpowiedzi, gdyby ktoś chciał dodać coś od siebie
: )
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla )
Oinone możesz ogrodową posadzić a na zimę okryć gałązkami świerkowymi lub matą słomianą.
Pozdrawiam Katarzyna
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.V
Potrzebuję Waszej rady. . Oto dwie moje hortensje ogrodowe. W zeszłym roku je ukorzeniłam. Zimę spędziły na parapecie w domu. Prawdę mówiąc, myślałam, że nic z nich nie będzie, bo niewiele z tych doniczek wystawało. Teraz im się już poprawiło, tylko mają trochę za jasnozielone liście. Czy sadzić je już do gruntu, czy też jeszcze dać im rok na wzmocnienie?
Za słabe do gruntu.Obejrzyj też korzenie może czas przesadzić do nieco większych doniczek.Jeśli nie przerośnięty to jasnozielony kolor może wynikać z nieodpowiedniej pielęgnacji, zbytniej huśtawki przesuszenie- zalanie, albo stałego zalania.
- Ketmia
Dzięki. A czy one mają w takim razie zimować na dworze? Czy też w domu?
Co do warunków, to stoją w towarzystwie hortensji posadzonych w gruncie i razem są podlewane. Te gruntowe mają ciemniejszy kolor. Małe hortensje były przesadzone do obecnych doniczek jakiś miesiąc temu. Teraz znowu nawiozłam trochę te małolaty i nieco ściemniały.
Co do warunków, to stoją w towarzystwie hortensji posadzonych w gruncie i razem są podlewane. Te gruntowe mają ciemniejszy kolor. Małe hortensje były przesadzone do obecnych doniczek jakiś miesiąc temu. Teraz znowu nawiozłam trochę te małolaty i nieco ściemniały.
Jeśli były przesadzane to ok., młode dobrze jeśli nie mają zbyt dużych doniczek na zimowanie w pomieszczeniu, bo wtedy łatwo je zalać. Powinny być zimowane w pomieszczeniu, ale nie w ogrzewanym na parapecie, ale jakimś chłodnym, garaż, weranda i dobrze jak trochę światła by miały.Do gruntu można posadzić jak pędy zdrewnieją.
Teraz powinny być gdzieś w cieniu wśród innych doniczkowych, tam łatwiej kontrolować wilgotność, niż na rabacie z dużymi hortensjami.
Teraz powinny być gdzieś w cieniu wśród innych doniczkowych, tam łatwiej kontrolować wilgotność, niż na rabacie z dużymi hortensjami.
- Ketmia
Ok, dzięki. Myślałam, że w towarzystwie starszych hortensji będzie im dobrze, bo mam je na widoku przy wejściu i to moje oczka w głowie. Mają cień i podlewam je codziennie.
Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
W tym roku po raz pierwszy mam hortensje wyhodowane z patyków. Głównie Anabelle, sadzonki mają ok 40-50 cm, a w doniczce przeważnie są 2 patyczki. Zastanawiam się czy będę mogła we wrześniu je posadzić, czy przeczekać z nimi w piwnicy do wiosny?
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
Dlaczego chcesz czekać do września?
Sadź teraz ,jak najszybciej,tylko nie nawoź ich.
Sadź teraz ,jak najszybciej,tylko nie nawoź ich.
Dziękuję za odpowiedź. Muszę jeszcze poczekać z wysadzaniem bo zmieniła się trochę koncepcja i rabata będzie się tworzyć dopiero. Ale skoro już można sadzić to przyśpieszę prace.
Agnieszka