Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
Re: Kaktusy, czyli same plusy :D - Liczi123
Pąki rosną:
I pojawiają się nowe
To są zdjęcia sprzed jakiś 3 dni (dopiero teraz, bo dopadła mnie choroba powszechnie znana jako Lenius pospolitus ) Dzisiaj zauważyłem chyba jeszcze pąka na innym E. subdenudata oraz niemal na pewno na 2 Echinopsis hybrid
Poza tym dzisiaj było pierwsze podlanie, choć część roślin już wcześniej ruszyła ze wzrostem:
Nie wiem czy dobrze widać, ale w każdym razie w poprzednim sezonie ten Echinocereus został w całości zjedzony przez przędziora. Już był nawet od dołu trochę aż za miękki, ale postanowiłem go jeszcze potrzymać, podlałem na sam koniec sezonu Bi58 i się okazało, że słusznie, bo wychodzi soczysto zielona tkanka Byłoby to dobrze widać na zdjęciu z góry, bo różni się zarówno kolor naskórka jak i cierni Nie mniej bardzo go lubię i się cieszę.
Poza tym od dzisiaj kaktusy nie stoją już na górze, a z pół metra nad ziemią. Koniec z wchodzeniem na stołek Zrobiłem przegląd co należy jeszcze teraz przesadzić, starej ziemi już się w większości pozbyłem i czekam aż przeschnie nowy substrat, żeby je powsadzać.
No a w tym tygodniu z niecierpliwością będę wyczekiwał pewnej paczki...
I pojawiają się nowe
To są zdjęcia sprzed jakiś 3 dni (dopiero teraz, bo dopadła mnie choroba powszechnie znana jako Lenius pospolitus ) Dzisiaj zauważyłem chyba jeszcze pąka na innym E. subdenudata oraz niemal na pewno na 2 Echinopsis hybrid
Poza tym dzisiaj było pierwsze podlanie, choć część roślin już wcześniej ruszyła ze wzrostem:
Nie wiem czy dobrze widać, ale w każdym razie w poprzednim sezonie ten Echinocereus został w całości zjedzony przez przędziora. Już był nawet od dołu trochę aż za miękki, ale postanowiłem go jeszcze potrzymać, podlałem na sam koniec sezonu Bi58 i się okazało, że słusznie, bo wychodzi soczysto zielona tkanka Byłoby to dobrze widać na zdjęciu z góry, bo różni się zarówno kolor naskórka jak i cierni Nie mniej bardzo go lubię i się cieszę.
Poza tym od dzisiaj kaktusy nie stoją już na górze, a z pół metra nad ziemią. Koniec z wchodzeniem na stołek Zrobiłem przegląd co należy jeszcze teraz przesadzić, starej ziemi już się w większości pozbyłem i czekam aż przeschnie nowy substrat, żeby je powsadzać.
No a w tym tygodniu z niecierpliwością będę wyczekiwał pewnej paczki...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widać Bartek,że ty jesteś LENIUS,ale twoje kaktusiki nie,widać jak się produkują
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cieszą pączki, a odratowany rekonwalescent na pewno będzie szczególnym oczkiem w głowie. Takie historie wiążą, mam nadzieję, że z wzajemnością. Czekamy na nowinki z paczuszki.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Noo to będzie kwiatów
To już prawie 3 tygodnie od ostatnich zdjęć Więc bez owijania od razu do konkretów: (Jedna mała uwaga, czasem słońce mnie oślepiało i nie mogłem ostrości złapać, jednak myślę że widać chociaż po 1 kaktusie z doniczki)
1. Nowości:
a) od Kamila - Phacops (Tak, wreszcie się doczekałeś )
Co prawda lekko przez zimę się wyciągnęły, ale teraz już wytwarzają ładne ciernie, więc tragedii jakieś dużej nie ma
Lobivia aurea v. shaferi WR 152
Lobivia aurea v. callochrysea WR 47
b) Rebutia albiflora (Edit - Rebutia hybrid (cv. Sunrise?)), z kwiaciarni, były w doniczce 2 sztuki i są rozsadzone do 2 doniczek - 9cm i 7cm
c) Mediolobivie i Aylostera od Marka - Czarnego
M. haagei v. rosalbiflora
M. haagei (v. mudanensis?)
pygmaea v. diersiana
pygmaea v. knizei
haagei v. orurensis
haagei MN 152
haagei v. eos WR333
atrovirens v. haefneriana KK 973
steinmannii v. cincinnata WR 300
atrovirens v. brunneoradicata WR 840
atrovirens v. haefneriana
pygmaea v. iscayachensis WR 335b
Aylostera graciliflora v. borealis FR 341c
2. Wczoraj oficjalnie otworzyłem (a właściwie to zrobiła to Mammillaria) sezon. Pierwszy w tym roku kwiat z mojego zimowania. Był to jeden z pierwszych okazów w mojej kolekcji, kwitnie po raz pierwszy (zapewne przez dotychczasową zbyt wysoką temperaturę w zimie) Zdjęcia z wczoraj:
Mammillaria backebergiana:
Rebutia sp.
Lobivia hybrid L152
I dzisiaj:
Rebutia sp.
Lobivia hybrid L145 (O 12 było jak na zdjęciu, o 16 był niemal całkowicie zamknięty, a o 18 - bardziej otwarty niż o 12 - było trochę widać środek)
Mam nadzieję, że się podoba i że nie pomyliłem żadnych podpisów Przed chwilą miałem u siebie burzę, jednak jeśli jutro wyjdzie słońce, to może oprócz tej lobivki otworzy się jeszcze jedna Mediolobivia
1. Nowości:
a) od Kamila - Phacops (Tak, wreszcie się doczekałeś )
Co prawda lekko przez zimę się wyciągnęły, ale teraz już wytwarzają ładne ciernie, więc tragedii jakieś dużej nie ma
Lobivia aurea v. shaferi WR 152
Lobivia aurea v. callochrysea WR 47
b) Rebutia albiflora (Edit - Rebutia hybrid (cv. Sunrise?)), z kwiaciarni, były w doniczce 2 sztuki i są rozsadzone do 2 doniczek - 9cm i 7cm
c) Mediolobivie i Aylostera od Marka - Czarnego
M. haagei v. rosalbiflora
pygmaea v. diersiana
pygmaea v. knizei
haagei v. orurensis
haagei MN 152
haagei v. eos WR333
atrovirens v. haefneriana KK 973
steinmannii v. cincinnata WR 300
atrovirens v. brunneoradicata WR 840
atrovirens v. haefneriana
pygmaea v. iscayachensis WR 335b
Aylostera graciliflora v. borealis FR 341c
2. Wczoraj oficjalnie otworzyłem (a właściwie to zrobiła to Mammillaria) sezon. Pierwszy w tym roku kwiat z mojego zimowania. Był to jeden z pierwszych okazów w mojej kolekcji, kwitnie po raz pierwszy (zapewne przez dotychczasową zbyt wysoką temperaturę w zimie) Zdjęcia z wczoraj:
Rebutia sp.
Lobivia hybrid L152
I dzisiaj:
Rebutia sp.
Lobivia hybrid L145 (O 12 było jak na zdjęciu, o 16 był niemal całkowicie zamknięty, a o 18 - bardziej otwarty niż o 12 - było trochę widać środek)
Mam nadzieję, że się podoba i że nie pomyliłem żadnych podpisów Przed chwilą miałem u siebie burzę, jednak jeśli jutro wyjdzie słońce, to może oprócz tej lobivki otworzy się jeszcze jedna Mediolobivia
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
Albiflorka to na pewno nie jest (no chyba, że w połowie ). Wygląda jak ajlosterkowa hybryda. Jaka? Zobaczymy jak zakwitnie (pewnie Sunrise)Liczi123 pisze:(...) b) Rebutia albiflora, z kwiaciarni, były w doniczce 2 sztuki i są rozsadzone do 2 doniczek - 9cm i 7cm
A maluchy od Marka bardzo fajne
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No, hmmm... Ładne ;)
Też się zgodzę, że to na bank nie albiflora. Cv. Sunrise też chyba raczej nie, trochę mało helioskowe ociernienie, ale głowy to bym nie dał. Chyba pączka na niej widać to się zobaczy. Jeszcze się okaże, że będziemy odrosty klupować ;)
Też się zgodzę, że to na bank nie albiflora. Cv. Sunrise też chyba raczej nie, trochę mało helioskowe ociernienie, ale głowy to bym nie dał. Chyba pączka na niej widać to się zobaczy. Jeszcze się okaże, że będziemy odrosty klupować ;)
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
Na pewno ma coś z helioski
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie najbardziej prócz kwitnących podobają się maluchy od Marka. Choćby dlatego, że ich rodzeństwo stoi u mnie na balkonie.
Szczerze? Sam jak po nią szedłem sądziłem, że to cv. Sunrise Ma chyba w sobie "to coś" z helioski, a jak miałem kiedyś małą albiflorę, to wyglądała ciut inaczej. Jednak sprzedawczyni tak się zarzekała, że ma białe kwiaty (były przekwitnięte). Widocznie ktoś stworzył hybrydkę z białym kolorem kwiatów (No chyba, że sprzedawczyni nie jest wrażliwa na kolor kwiatów i uprościła trochę temat. Wtedy może być jeszcze ciekawiej )
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No to pewno jednak cv. Sunrise, bo w sumie to ona ma białe kwiaty (z letkimi domieszkami, znaczy czasem lekko wpada w pomarańcz, trochę też różu).
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ta Rebutia sp. ma śliczny kolorek kwiatów Taki delikatny
Dzięki Paula A poniżej ta sama Rebutia, dokładnie te same kwiaty, tylko zdjęcie z dzisiaj, kiedy nie ma dużo słońca:
Mammillaria też powiększyła wianek:
Zakwitły też 2 Mediolobivie od Marka:
(To zdjęcie trochę lepiej oddaje kalor kwiatka niż pierwsze, ale jest trochę niewyraźne)
M. pygmaea v. diersiana
I hit:
Lobivia hybrid L145. Kwiat był w pełni rozwinięty przez cały dzień
Mam nadzieję, że się podobało
Mammillaria też powiększyła wianek:
Zakwitły też 2 Mediolobivie od Marka:
(To zdjęcie trochę lepiej oddaje kalor kwiatka niż pierwsze, ale jest trochę niewyraźne)
M. pygmaea v. diersiana
I hit:
Lobivia hybrid L145. Kwiat był w pełni rozwinięty przez cały dzień
Mam nadzieję, że się podobało