Przesadzanie dużych iglaków

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przesadzanie tuji w krótkim czasie po posadzeniu

Post »

Czarek_777 pisze:Przesadzenie ich gęściej sprawi, że szybciej pojawi mi się upragniona ściana zieleni.

... z którą będziesz miał więcej problemów jak posadzisz zbyt gęsto. Ogród uczy cierpliwości. Możesz bardzo szybko mieć zieloną ścianę ale i ją bardzo szybko stracić np z powodu występowania chorób grzybowych z braku przewiewu.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł.Owa ściana zieleni będzie potem czarna miedzy rzędami.Zostaw tak jak jest.I wyjdzie lepiej i bez pracy.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jest bardzo dobrze, ani się obejrzysz a będą zwarte, bo zdrowo wyglądają.Jak nie masz gliny, to stosunkowo szybko będą rosły.Jest takie przysłowie 'kto dwa razy sieje, ani razu nie żniwuje'.Tym zaszkodzisz przy kopaniu( bo duze są), a tamte mogą się okazać nie takie.I co z tego że posadzisz ciut gęściej? To niewiele zmieni, a zbyt szybko w przyszłości wyłysieją z braku światła.Sadzisz na długie lata, a nie chwilę obecną, albo najbliższy czas.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem przy tujach szmaragd wysokości 170 cm , odległość między nimi 85cm jest zbyt duża jak chcesz mieć dość szybko żywopłot.
Dołem zejdą się za pare lat , górą pewnie też, za 20 lat. :wink: .
Widziałam fajne wiekowe żywopłoty ze szmaragdów , odległość miedzy nimi była 50cm.Może i w środku były łyse( brak światła) , ale na zewnątrz tworzyły piękną zieloną ścianę.
Ja swoje posadziłam co 50 cm,zalezy mi na szybkim żywopłocie, szczególnie na wysokiści , a nie na dole.
Aga
Czarek_777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2013, o 22:25

Post »

Dzięki bardzo za wasze opinie.
Postanowiłem jednak nieco zagęścić drzewka. Z lekkim bólem serca, ale tak. Mój ogródek znajduje się na osiedlu blokowym, stąd zależy mi na szybszym odgrodzeniu się.

Wczoraj przez cały dzień przekopywałem drzewka i chyba muszę przyznać, że nawet dobrze, ponieważ za płytko je posadziłem. O ile jak wiecie, tuje rosną płytko w ziemi, o tyle pod agrowłókniną już wyszły korzenie moich drzewek.

Drzewka rosną teraz w odstępach co 60 - 65 cm i na mój gust wygląda to dużo lepiej. Odstęp wydaje mi się być sam raz i odsunąłem je trochę od płota.

Teraz już tylko podlewać i oby się przyjęły :)

Pozdrawiam.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest tak, że za płytko posadziłeś, korzenie zawsze będą pod włókniną, zerknij i poczytaj tu
Zrobiłeś jak chciałeś choć więcej opinii było na nie :wink: Nie zalewaj ich jednak zbytnio teraz jesienią, gdy naturalnej wilgoci jest więcej.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Re: Duże iglaki - przesadzanie

Post »

Witam dostałam w "prezencie " wieloletnie iglaki , dwa dni temu wykopane , ale niestety prawie wszystkie nie mają tego głównego korzenia ( wyrywane traktorem ), mają za to b. dużo małych korzonków , czy będzie syzyfową pracą wkopanie tych iglaków , czy jednak jest szansa że się przyjmą?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- So 26 paź 2013 18:26 --

A czy z tej drobnicy da się zrobić jakieś sadzinki , jak to ew, zrobić?
Obrazek

Obrazek
duduś
Awatar użytkownika
cuuube
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2014, o 21:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czy ktoś podpowie jaki duży system korzeniowy może mieć <15 letni cis .to mało istotne al był strzyżony na srednicę 2-2.5m . ten gatunek ma drobne korzonki jak tuje , czy mieszane z grubszymi ?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Zwarty i gęsty system korzeniowy. Kilka może być szeroko rozległych gdzieś tam .......... . Przesadzanie wiosną, uważać na upały, nie znosi ciężkich ziem, jak ił , glina czy inne wynalazki. Cień lub półcień stanowisko takie lubi i łatwiej sie przyjmie wtedy czyli dwa plusy w jednym :lol: Podlewanie raz na jakiś czas, ale dobrze. A nie sikać po trochu. Wolny strumień wody, ale dużo.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

robertP2 pisze:, nie znosi ciężkich ziem, jak ił , glina czy inne wynalazki.
Ta pewno, mój rośnie na glinie i tylko glinie, ma 12 lat i nigdy jeszcze nie marudził ;:136
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Owszem będzie rósł, ale ni znosi wody, widziałem niejednokrotnie jak zalegała i marnują się duże egzemplarze. Wolę odpukać niż potem płakać. Najlepsza gleba dla niego to przepuszczalna, dość żyzna / ale nie bez przesady/ umiarkowanie wilgotna. I jest bezproblemowym, nie chorującym i niekłopotliwym nabytkiem w ogrodzie. Jeden z moich rośnie ciut w przy słabej ziemi, ale za to się pięknie przebarwia. Coś za coś.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Potwierdzam. U sąsiada, w trakcie mokrego lata padły wszystkie cisy. Tuje też mocno oberwały. Wystarczyło kilka tygodni dużej wilgoci w ziemi. Czyli, jak ktoś ma wybór, to lepiej sadzić na górce, niż w obniżeniu terenu.
Pozdrawiam
Adam
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie cisy posadzone w najwilgotniejszych miejscach ogrodu od 20 lat rosną wspaniale.Osuszyły teren wokół aż za bardzo i nic pod nimi nie chce rosnąć, bo mają silny, płytki system korzeniowy.Już nawet średniej wielkości cisa trudno jest przesadzić, bo jest bardzo silnie zakorzeniony i prędzej się wszystkie szpadle połamie niż go wykopie.Zniesie to jednak pod warunkiem, że będzie potem silniej przycięty.Ja odradzam jednak przesadzanie.To czy był strzyżony czy nie, nie ma żadnego znaczenia, istotny jest ogólny wiek.

Do poprzedniego postu- może przyczyną usychania drzewek u sąsiada były oprócz wilgoci jakieś dodatkowe inne, niekorzystne czynniki np.młode sadzonki cisa posadzone w glinę, przykryte agro i zasypane kamieniem mogą zginąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”