Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2
Re: Rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych
A nie znasz racjonalnego powodu ,dlaczego akurat tak w wodzie? OK już próbuje w wodzie, bo 2 poprzednie próby były w donniczce,stale podlewanej i zjadało robactwo. Tylko z awokado największy taki problem mam
rose who grew from concrete
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem..tak jest szybciej podobno..a racjonalnie myśląc to sądzę, że to ta sama zasada wg której moczy się wszystkie nasiona twarde przed wysiewem..tego całego nie..bo jest wielkie i by zgniło pewnie..za to woda tylko na tym szerszym końcu jest..co mimo woli powoduje kiełkowanie, jeśli tylko pestka była dojrzała to napisali że 100% powodzenia. Wyjątki są jak przy każdym innym rodzaju nasion..po prostu nie które są trefne...u mnie to nasiono stoi już ponad 3 tyg..ale nie jest już ciepło, co zapewne ma swój wpływ. mam drugie i stoi o ok tydzień krócej, jeszcze nic się tam nie dzieje. Sadzi się jak wyjdzie kiełek..i nie do dołu tylko ale od góry...widziałam na obrazkach.
Może jutro poszukam gdzie to było?..bo nie pamiętam..
Może jutro poszukam gdzie to było?..bo nie pamiętam..
- jezioro213
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 paź 2012, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ! Czy ktoś ma już doświadczenie z uprawą pieprzu czarnego ? Wczoraj zasiałem tę przyprawę i liczę, że urośnie. Spotkaliście się już z uprawą tej roślinki ? Z góry dzięki za odp.
Aby zostać dobrym ogrodnikiem -
Trzeba pracować i uczyć się
Na swoich błędach...
Na swoich błędach...
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
Nasiona pieprzu masz ze sklepu spożywczego?
O!ciekawa opcja, musze spróbować w następnym sezonie:) Ale właśnie,skąd nasiona?
- jezioro213
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 paź 2012, o 14:59
Tak, nasiona ze sklepu. Ale muszą być z dobrej firmy i jak najmniej przesuszone. Przed zasianiem zamoczyć na 3 h w wodzie i zasiać. Tak wyczytałem w jednym z tematów i podobno to działa !!!
Aby zostać dobrym ogrodnikiem -
Na swoich błędach...
Na swoich błędach...
- labka1
Nie wiem czy działa..ja miałam ze sklepu ogrodniczego internetowego, wysiewałam 3 x i niestety..nic........................chyba do tego akurat miałam pecha.. za to wczoraj wypatrzyłam że pestka mango pękła i wychodzi grubiutki "coś"..jeszcze nie pęd ani korzonek taka mała wypukłość, zaczątek kiełka... a miałam wykopać pestki i rozłupać, o już tak długo nic się nie działo...
Z mango trzeba być cierpliwym,potwierdzam!
- labka1
Pamiętaj nie przelewaj go ! Ja cały czas mysle co zrobić by moje mango rosło szybciej! Na wiosne posadze je w wielkiej donicy
Jestem w szoku, w Khace znalazłem nasiono:)))))) do tego zsadziłem zielony grejfrut z pestki i ząbek... czosnku :d szybko sie ukorzenił już czosnek
- labka1
A moje mango jak wypuściło ten "wyrostek" tak .....nic więcej się nie dzieje
Wyjęłam tylko, bo ta łupina odeszła.. zdjęłam ją i wsadziłam z powrotem...niech siedzi..rzeczywiście trzeba uważać ,żeby nie przelać..tym bardziej że jest przytkane folijką ...wilgotność ma stałą.
Wydaje mi się,że ono tak może tkwić do wiosny...i ruszy jak inne rośliny, jeśli przetrwa?
Wyjęłam tylko, bo ta łupina odeszła.. zdjęłam ją i wsadziłam z powrotem...niech siedzi..rzeczywiście trzeba uważać ,żeby nie przelać..tym bardziej że jest przytkane folijką ...wilgotność ma stałą.
Wydaje mi się,że ono tak może tkwić do wiosny...i ruszy jak inne rośliny, jeśli przetrwa?