Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Może suszenie ? Ale to chyba trochę pracochłonne...
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dwie skrzynki to albo przechowywanie w chłodnej piwnicy,garażu albo w ziemnym kopcu...oczywiście nie takim jaki robią rolnicy ;)
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 917
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Część tych warzyw chyba przerobię od razu na to coś po grecku, a resztę do piasku i postaram się jak najszybciej zużyć, bo jak na złość odpowiedniego miejsca nie mam.
Będzie chyba często zupa na obiad... i surówka z marchwi.
Arnika2
200p
200p
Posty: 256
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Pietruszkę i selery można obrać ,pokroić w plastry i ususzyć. Zawierają mało wody i bardzo dobrze schną w temperaturze pokojowej.Rozłożyć pojedyńczą warstwą i wyschną same. Bardzo długo się przechowują i do zupy jak znalazł do lata, ;:3 praktycznie póki nie będzie świeżych.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Posty: 4328
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Mogę zaproponować marchewkę do słoików na zimę,obraną w kawałkach wkładam do słoików powiedzmy 0,5 l ,płaską łyżeczkę soli ,odrobinę cukru ,zalewam surową wodą, gotuję dwa razy po pół godziny, nadaje się do zup,sałatek ,itp
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 917
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

No właśnie chodzi o to, że nie lubię takich warzyw w zalewie (a kilku rodzajów już próbowałam), czy suszonych, lubię świeże albo smażone, dlatego postaram się przerobić jak najwięcej na tą bazę do ryby po grecku. Najgorzej będzie z tarciem, bo nie mam innej maszynki do pomocy niż blender, a ten miażdży zamiast siekać. Trudno, robotę odwalę, później pewnie będę się cieszyć z takich słoiczków.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

zaznaczam wątek jest smakowity.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1427
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Według was przetwory z aronii mają sens bez używania liści wiśni?
Każdy przepis z aronią który przeglądam ma je w swoim składzie a w mojej okolicy nie ma wiśni,na swojej posesji nie dam rady ich uprawiać i przez to trochę się waham nad jej posadzeniem.
aleczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 29
Od: 14 cze 2010, o 08:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Biała Podl

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Zamiast liści może być sok wiśniowy. :wit
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Posty: 172
Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Przemyśl

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

ja robię sok z aronii z dodatkiem pomarańczy i cytryn. Robiłam też z liśćmi i uważam, że z cytrusami smaczniejszy. Kiedy liście wiśni są świeże nie ma jeszcze aronii, chyba trzeba by je mrozić, a tu kupujesz kilo pomarańczy, ze 2 cytryny wyciskasz sok i dodajesz pod koniec gotowania do soku z aronii. Wrzący do butelek, butelki do góry nogami aż wystygną i może stać latami. ;:304
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1427
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A jak jest z aroniowymi nalewkami bez liści wiśni?
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Galicjanka pisze:ja robię sok z aronii z dodatkiem pomarańczy i cytryn. Robiłam też z liśćmi i uważam, że z cytrusami smaczniejszy. Kiedy liście wiśni są świeże nie ma jeszcze aronii, chyba trzeba by je mrozić, a tu kupujesz kilo pomarańczy, ze 2 cytryny wyciskasz sok i dodajesz pod koniec gotowania do soku z aronii. Wrzący do butelek, butelki do góry nogami aż wystygną i może stać latami. ;:304
Gosiu,na ile kg aroni dajesz to kilo pomarańczy i 2 cytryny?

Mam jeszcze pytanie odnośnie suszonych pomidorów,które sie potem robi w słoikach,wszędzie w przepisach jest suszenie w piecyku.A czy można w suszarce do grzybów?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
jondi
500p
500p
Posty: 725
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Zmienię troche temat ale pisze obiecany przepis na pseudo lasagne z baklażanu:
-duuuzy baklazan( im większy tym mniej gorzki)
-2 kulki sera mozzarelli
-ok 1 l sosu pomidorowego
-starty parmezan wg uznania
Duzy baklażan pokroic na cm plastry(oczywiscie wzdłuż) każdy z dwoch stron posolic i zostawić na pól godz.zeby odeszła goryczka, po czym wytrzec do sucha. Następne ułożyć na siatce grillowej i podpiec w piekarniku pod grillem( mozna podsmazyc na patelni, ale wiadomo, ze baklażan absorbuje duzo tłuszczu, więc ja wole na "sucho" w piekarniku). przygotować domowy sos pomidorowy smakowicie przyprawiony( ja robię tak: na oliwie lekko przysmazam cebulę, czosnek, tymianek i płatki ostrawej papryki, po czym zalewam przecierem pomidorowym, przyprawiam solą, pieprzem i koniecznie cukrem oraz czerwonym winem! I powoli sobie sis "pyrka"przez czas oczekiwania na baklażan). Gdy plastry są juz leciutko przyrumienione ok 10-15 min -w naczyniu do zapiekanek na dno daje troche sosu pomidorowego, następnie warstwa baklażanu,sosu pomidorowego i warstwa plastrow mozzarelli i tak naprzemian, a na wierzchu posypuje startym parmezanem (dosc sporo) i całość do piekarnika 200st C na ok 45-50 min hm po prostu sprawdzam czy juz gotowe. Smacznego (dlatego przepisu pierwszy raz w zyciu mam zamiar uprawiać baklażany:) No dobrze i dla tych na grillu tez:) )

-- 8 kwi 2014, o 21:05 --

Pozdrawiam Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”